Newsy
Kulinarne trendy na rok 2018
Chociaż rok 2018 dopiero się zaczął, już teraz możemy powiedzieć, jakie trendy kulinarne go zdominują. Co zachwyci miłośników dobrego jedzenia w najbliższej przyszłości? Oto kilka naszych typów.

Co pewien czas świat kulinariów zostaje zdominowany przez mody, które zmieniają nasze codzienne przyzwyczajenia. Właśnie w ten sposób na nasze stoły przebojem wdarło się chociażby awokado, organiczne produkty lub dania kuchni japońskiej. Czym zaskoczy nas rok 2018? Oto kilka trendów, które naszym zdaniem ukształtują gastronomię w ciągu najbliższych dwunastu miesięcy.
1. Jedzenie przyjazne jelitom
Pod koniec ubiegłego roku w księgarniach pojawiło się mnóstwo publikacji dotyczących diet przyjaznych jelitom. Zdaniem ich autorów, to właśnie one są kluczem do długiego życia w zdrowiu. 2018 rok będzie bez wątpienia czasem, kiedy zaczniemy wdrażać tę wiedzę w życie. Spodziewajcie się, że w ciągu najbliższych miesięcy blogerzy, kucharze oraz miłośnicy kulinariów zwrócą swą uwagę ku przepisom zawierającym kiszone oraz marynowane warzywa. Znacznie częściej będziemy sięgać również po kefir, jogurty, kimchi oraz pastę miso, będących skarbnicą cennych (i bardzo przyjaznych jelitom) probiotyków.

Komentarze do artykułu (0)