Najlepsze przepisy na cukinię

Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem.

Fot. 123RF/Picsel

Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę.

Kapusta na wszelkie dolegliwości

Jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością wiedzą wszystkie osoby, które w naturalny sposób pragną uchronić się przed różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniami.

Poza witaminą C w kapuście znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz K. Warzywo to jest również smacznym źródłem magnezu, potasu, wapnia i siarki, która odpowiada za piękny wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Cenną informacją dla pań w ciąży jest fakt, że zewnętrzne, najbardziej zielone liście kapusty, są fantastycznym źródłem kwasu foliowego, odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój płodu.

Naukowcy zwracają również uwagę, że zawarte w kapuście substancje mogą odgrywać bardzo istotną rolę w profilaktyce raka jajników, jąder, piersi i prostaty.

Liście kapusty to nie tylko świetny materiał na gołąbki. Dzięki nim możesz również pozbyć się dokuczliwych bóli stawów. Wystarczy, że lekko rozbijesz je tłuczkiem do mięsa, a następnie rozgrzejesz je zanurzając w gorącej wodzie lub kładąc na kaloryferze. Ciepłe liście przykładamy w bolące miejsce. Już po kilku takich zabiegach powinniście zauważyć różnicę. Osobom, które mają problemy z odpornością, anemią lub zatrzymywaniem płynów w organizmie szczególnie poleca się regularne picie soku z kapusty. W medycynie naturalnej bardzo często wykorzystuje się go również jako remedium na wrzody żołądka. Okłady nasączone sokiem z kapusty to z kolei bardzo stary sposób na bóle reumatyczne, owrzodzenia i niegojące się rany.

Jak przygotować najlepsze gołąbki?

Niestety, przygotowanie gołąbków jest bardzo pracochłonne, dlatego coraz rzadziej gości ono na naszych stołach. Warto jednak wiedzieć, że dzięki sprawdzonym przepisom naszych użytkowników, możecie zaoszczędzić nieco czasu, dokładnie odtwarzając smak potraw znanych wam z dzieciństwa. Oto niekóre z ich propozycji.

1. Klasyczne gołąbki

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Gołąbki bez zawijania

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Gołąbki sokólskie

Fot. Jagoda50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Gołąbki wielozbożowe

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Gołąbki warzywne

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Gołąbki z ziemniakami

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Gołąbki z sosem grzybowym

Fot. Poprostupycha na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Leniwe gołąbki

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tarta ze śliwkami i mascarpone

Tarta ze śliwkami i mascarpone to idealne połączenie maślanego, kruchego spod...

Odsłon: 4311

30 min
5
Sałatki Sałatka krabowa z koperkiem

Choć składników ma niewiele, w smaku jest ciekawa i smaczna. Poza tym łatwa i...

Odsłon: 28873

15 min
28
60 min
6
>60 min
27
Ciasta Sernik

Pyszny sernik na cieście kakaowym z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi

Odsłon: 30325

15 min
60
Ciasta Ciasto ze śliwkami

Polecam bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto ze śliwkami. Ciasto często go...

Odsłon: 6176

60 min
17