Ewa_Gotuje

Pięć dietetycznych mitów, w które wszyscy wierzą

Z odchudzaniem wiąże się ogromna ilość przekonań, które w wielu przypadkach okazują się zwykłym mitami. Zobaczcie, jak się odchudzać mądrze i nie wpaść w pułapkę „mądrych rad", które - zamiast ułatwiać - utrudniają zrzucanie nadmiernych kilogramów.

Wielu osobom dieta kojarzy się z wyrzeczeniami i nieustannym odmawianiem sobie przyjemności. Aby przekonać się, czy rzeczywiście tak musi być, postanowiliśmy zrewidować kilka popularnych mitów na temat odchudzania.


Mit pierwszy: Desery są zakazane!

W odchudzaniu jest miejsce także na produkty słodkie czy ulubione przekąski. Ważne jest jednak, by je dobrze wybierać i z nimi nie przesadzać. Można wybierać mniejsze porcje, mniej tłuste i słodkie wersje swoich ulubionych łakoci i nie jeść ich zbyt często. Dieta nie musi się kojarzyć z głodowaniem i brakiem przyjemności jedzenia!

Niskokaloryczne przepisy na desery to świetny pomysł dla osób, które nie potrafią zrezygnować ze swoich ulubionych słodkości, a równocześnie wiedzą, że w ich przypadku dobrze byłoby zrzucić kilka kilogramów. Książka kucharska zawiera zarówno przepisy na desery na zimno, jak i pyszne wypieki.

Wiele osób nie jest w stanie wytrwać na swojej diecie odchudzającej dlatego, że nie potrafią odmówić sobie porcji ulubionych lodów czy czekolady. To prowadzi do poczucia winy i - w efekcie - do porzucania wybranej diety. A przecież jeśli wybierze się niewielką porcję, włączy się ją do diety i przeliczy kalorie, wcale nie musi zaburzyć dietetycznego planu. Nie poddawajmy się tak łatwo!

 

Zobacz też: 12 przepisów na zdrowe desery

To prawda, że zbyt dużo tłuszczu w diecie szybciej doprowadzi do nadwagi niż nadmiar węglowodanów, bo tłuszcze to bardzo skoncentrowany nośnik energii. Jednak zarówno nadmierne ilości tłuszczy, jak i cukrów czy białek, może doprowadzić do problemów z wagą. Jeśli jemy więcej kalorii niż spalamy - czy to będą kalorie z batoników czy z mięsa - prędzej czy później nasza łazienkowa waga zacznie pokazywać coraz wyższe wartości.

Produkty o obniżonej wartości tłuszczu lub wręcz go pozbawione, niekoniecznie zawierają mniej kalorii niż ich odpowiedniki pełno- czy półtłuste. Gdy z jedzenia wyciąga się tłuszcz, zabiera się też wiele smaku. Producenci często starają się to nadrobić i dodają do niego wtedy dodatkowy cukier czy substancje wzmacniające smak i zapach. Przed kupieniem produktu reklamowanego jako "bez tłuszczu", warto spojrzeć na jego zawartość kaloryczną i skład.

 

Zobacz też: Kawa z masłem - nowy sposób na odchudzanie

Zacznijmy od tego, że sama woda nie sprawi, że nagle zaczniemy chudnąć. Do tego trzeba stosować zdrową dietę o zawartości energetycznej niższej niż ilość zjadanych kalorii i nie zapominać o aktywności fizycznej. Woda na pewno nie zaszkodzi, bo zawiera dokładnie zero kalorii. Może też trochę pomóc, jeśli sięgamy po szklankę wody zamiast po coś słodkiego.

Czy faktycznie jest nam potrzebne 8 szklanek? Tak naprawdę nie ma badań potwierdzających akurat tę ilość. Zapotrzebowanie na wodę może być różne u różnych osób, zależy ono od płci, trybu pracy, wysiłku fizycznego, a nawet temperatury otoczenia. Nie zapominajmy, że dostarczamy sobie wody także poprzez jedzenie. Najlepiej jest pić - wodę, nie słodzone napoje, nawet jeśli są dietetyczne - po prostu wtedy, kiedy czujemy pragnienie.

 

Zobacz też: Jak można wykorzystać wodę po ogórkach kiszonych?

To prawda, że w czasie jedzenia i trawienia spalamy część przyjętych kalorii. Niestety, spalenie od razu wszystkiego (nie mówiąc już o większych ilościach!) jest niemożliwe. Jedynym wyjątkiem jest woda, która zawiera dokładnie zero kalorii.

 

Zobacz też: Jak bezboleśnie wyeliminować cukier z diety?

Tak naprawdę diety wysokobiałkowe na dłuższą metę mogą okazać się szkodliwe dla zdrowia u niektórych osób, według American Heart Association. Taka dieta zazwyczaj wiąże się z przyjmowaniem zwiększonej ilości tłuszczy zwierzęcych, bo mięso jest najbogatszym źródłem białka. Ich skuteczność wynika głównie z tego, że ograniczają ilość przyjmowanych kalorii. Zdrowszą alternatywą byłaby jednak dieta dostarczająca zarówno tłuszczy, jak i węglowodanów i białek. Wszystkiego w odpowiednich ilościach.

Zjadanie dwukrotnie więcej białka niż zalecane dzienne spożycie (czyli znane z opakowań RDA - Recommended Dietary Allowances) sprawia, że spalamy tłuszcz szybciej i nie tracimy masy mięśniowej - oczywiście, jeśli w czasie odchudzania trzymamy się diety i ćwiczeń. Uwaga! Dalsze zwiększanie dawki białka wcale nie daje lepszych efektów. A ocenia się, że w Polsce już spożywamy 1,5-2 razy więcej białka, niż wynosi norma.

 

Zobacz też: Sześć naturalnych zamienników cukru

Zobacz też: Tych produktów nie jedz na pusty żołądek!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3900

60 min
4
15 min
7
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3