Pryskający tłuszcz z patelni - jak tego uniknąć?

Zastanawiasz się, co zrobić żeby tłuszcz z patelni nie pryskał na boki? To okropne doświadczenie, którego nie lubi żadna gospodyni i żaden gospodarz. Niestety do takich sytuacji dochodzi często, ale mamy też dobrą wiadomość. Wiemy, jak smażyć, żeby tłuszcz nie pryskał na nas i na kuchenkę pozostawiając ją bardzo brudną.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Dlaczego tłuszcz pryska z patelni?

- Jakie są sposoby na pryskający olej?

- Jak smażyć, żeby tłuszcz nie pryskał?

- Co robić, jeśli tłuszcz prysnął do oka?

Jak wyczyścić kuchenkę z tłuszczu?

- Jak usunąć tłuste plamy z ubrań?

 

Uwielbiasz przygotowywać w kuchni wspaniałe przysmaki dla siebie i swoich bliskich? Zakładamy, że nie przepadasz wówczas za pryskającym tłuszczem. Ten potrafi dostać się wszędzie, także... do naszego oka. A sprzątanie po takiej akcji nie należy do prostych. Świeży, ale zwłaszcza zaschnięty tłuszcz jest bowiem bardzo trudny do wyczyszczenia. Mamy dla ciebie sprawdzone sposoby na pryskający tłuszcz z patelni. Po przeczytaniu naszego artykułu będziesz wiedzieć, jak tego uniknąć.

Pryskający tłuszcz z patelni - skąd się bierze?

Zastanawiasz się, dlaczego tłuszcz strzela? To proste. Taki efekt sprawia dostająca się na patelnię woda. Może być tak, że znalazła się tam, bo skapnęła z naszych rąk, albo patelnia nie była wystarczająco sucha. Normalnie woda powinna szybko wyparować. Jeżeli jednak do warstwy tłuszczu dostanie się chociaż kropelka, od razu mamy niechciany efekt. Kropla będzie bowiem "próbować" się wydostać i przez to będzie "rozsadzać" tłuszcz. W końcu wyparuje, ale nam zostanie do sprzątania nieprzyjemny tłuszcz.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Sól, ocet i wacik

Ten śródtytuł może wydawać się bardzo dziwny. Mieliśmy przecież podać sposoby na pryskający tłuszcz z patelni. I właśnie do tego zmierzamy!

Te trzy przedmioty mogą okazać się kluczowe w przeciwdziałaniu pryskaniu. Wreszcie wrzucając na patelnię mrożone frytki, jajko czy soczyste mięso olej nie będzie "strzelał", co nie tylko może skończyć się brudną kuchnią, ale też nas poparzyć.

Dokładnie wysusz patelnię przed gotowaniem, tak aby tłuszcz nie połączył się z wodą. Wbrew pozorom to wcale nie jest takie oczywiste. Podajemy ci sposób na naprawdę skuteczne wysuszenie patelni. Wsyp łyżeczkę soli na patelnię. Ta ma zdolności wchłaniania wody (tzw. zdolności higroskopijne). Płyn będzie zamknięty wewnątrz, a tłuszcz nie będzie pryskał.

W kolejnym sposobie kluczowe będzie użycie wspomnianego już octu. Należy nasączyć nim zwykły kosmetyczny wacik i przetrzeć nim patelnię. Ocet zadziała tutaj bardzo podobnie jak sól. Wchłonie wodę i tym samym pozostawi patelnię suchą. Po takim działaniu możesz smażyć nawet w bardzo dużej ilości oleju i będziesz mieć sto procent pewności, że olej nie strzeli ani na kuchenkę, ani do twojego oka. Zamiast wacika możesz użyć też kawałka ręcznika papierowego.

Zresztą wiesz, że wacik czy ręcznik papierowy mogą mieć wiele zastosować w kuchni? Wbrew pozorom przydadzą się w sytuacji, gdy... nie chcesz smażyć na tłuszczu. Powiedzmy, że smażysz naleśniki. Warto zawsze natrzeć właśnie nasączonym wacikiem patelnię. Tylko raz. Pierwszy naleśnik z pewnością wyjdzie doskonały i wszystkie kolejne też.

Wróćmy jednak do głównego tematu artykułu, czyli co zrobić, żeby tłuszcz z patelni nie pryskał na boki? Pamiętaj, że ręcznik papierowy przyda się także do osuszania rzeczy, które będziesz kłaść na patelni. Musisz pilnować, żeby np. kawałek mięsa nie zawierał na sobie wody. Jeżeli położysz go na gorącym tłuszczu, to możesz spodziewać się rozbryzgującego się tłuszczu na wszystkie strony. To nie tylko kłopotliwa sytuacja ze względu na późniejszą konieczność sprzątania. To też bardzo niebezpieczne!

Jak smażyć, żeby tłuszcz nie pryskał - specjalna patelnia

Świetnym remedium na pryskający olej jest... pokrywka. W sklepach znajdziesz dzisiaj specjalny gadżet. To pokrywka z metalowymi rantami i środkiem wykonanym z gęstej siateczki. Dzięki niej przygotowywane potrawy nie duszą się, a smażą (ze względu na przepływające swobodnie powietrze), a krople tłuszczu nie pryskają. Genialne, prawda?

Zwykła pokrywka niekoniecznie się tutaj sprawdzi. Przede wszystkim może dusić potrawy, a wiadomo, że to zupełnie inny sposób przygotowywania dań niż smażenie. Po drugie, podnosząc pokrywkę w trakcie przygotowywania jedzenia, skroplona na niej woda dostaje się z powrotem do środka. Efekt? Mocno pryskający tłuszcz, którego przecież tak bardzo chcieliśmy uniknąć.

 

Sprawdź także: Ryby smażone - przepis ze Smaker.pl

Tłuszcz z patelni prysnął do oka - co zrobić?

A co zrobić, gdy niestety tłuszcz z patelni prysnął do oka? Należy od razu przemyć oko i najlepiej udać się jak najszybciej na konsultację okulistyczną. Mogło bowiem dojść od uszkodzenia rogówki oka. Może się też okazać, że problem jest niewielki i wystarczy zastosowanie maści o charakterze regenerującym.

Jak wyczyścić kuchenkę z tłuszczu?

Mimo zastosowanych rad twoja kuchenka jest cała z tłuszczu? Sprawdź skuteczne sposoby na ich wyczyszczenie. Najważniejsze, by zacząć myć jak najszybciej. Świeże plamy są najłatwiejsze do usunięcia. Weź po prostu gąbkę, zwilż ją wodą, nałóż nieco płynu do naczyń i wyczyść. A co z zaschniętym tłuszczem? Jeżeli powyższy sposób nie zadziałał, wymieszaj trochę sody oczyszczonej z wodą, tak aby powstała papka. Nałóż ją na zaschnięty tłuszcz, odczekaj, wyczyść gąbką. Powinno pomóc. By papka miała silniejsze działanie, dodaj do niej ocet.

A co z wyczyszczeniem płyty indukcyjnej z tłuszczu? Pamiętaj, by myć ją, gdy ostygnie - to bardzo ważna zasada. Weź wilgotną gąbkę i wytrzyj płytę. Jeżeli nadal jest brudna, zastosuj po prostu płyn do szyb i przetrzyj ręcznikiem papierowym, a najlepiej miękką szmatką z mikrofibry. W sklepach dostępne są też specjalistyczne preparaty przeznaczone do czyszczenia ceramicznych i szklanych powierzchni płyt do gotowania. Zazwyczaj mają postać sprayu lub kremu. Sprawdzą się tutaj także akcesoria. Wspomniane gąbka i szmatka to podstawa. Sprawdź też specjalne skrobaki do płyt indukcyjnych. Nie stosuj za to ostrych gąbek, którymi możesz uszkodzić delikatną powierzchnię płyty.

Zobacz: Kotlety mielone z mizerią

Plamy z tłuszczu na ubraniach - jak je usunąć?

Pryskający tłuszcz dostał się na twoje ubranie? Spokojnie, tego typu plamy można usunąć i to na wiele sposobów. My podamy te naturalne. Np. doskonale sprawdzi się... mąka ziemniaczana. Możesz zastosować też alkohol, benzynę lub rozpuszczalnik. Wiele osób poleca także pastę do zębów, ocet, sól czy colę. Wybrany wywabiacz plam wylej/wysyp na plamę i odczekaj kilka minut.

Następnie możesz oczyścić dane miejsce miękką szczoteczką i normalnie dać do prania. Pamiętaj, aby zabezpieczyć miejsce, na którym dokonujesz zabiegu usuwania plam. Szczególnie gdy robisz to benzyną lub alkoholem - podłóż pod ubranie np. papierowy ręcznik.

Już wiesz, co zrobić, aby uniknąć pryskającego tłuszczu z patelni. Pamiętaj, że gotowanie, choć bardzo przyjemne, może okazać się uciążliwe, a nawet niebezpieczne. Dbaj o swój komfort i zdrowie. Przyjemnego smażenia i... smacznego oczywiście.

 

Sprawdź także: Młode ziemniaki parzone, smażone z kawałkami mięsa. - przepis ze Smaker.pl

 

Zobacz także:

Jakie zupy warto jeść zimą? »

Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały? »

Jedno z najzdrowszych zielonych warzyw - coraz popularniejsze na polskich stołach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 325

30 min
7
15 min
21

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 464

60 min
6
15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0