Śliwka niejedno ma imię

Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz czemu powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie?

Fot. 123RF/Picsel

Nie warto przegapić śliwek.


Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je hodować w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu popularność śliwek nieco zmalała, na szczęście nie na zawsze. Czemu na szczęście?

 

Poza doskonałym smakiem oraz aromatem pieczonego ciasta, z którym mało co może się równać - śliwki są bardzo zdrowe. Każdy wie, że to doskonały środek na zaparcia. Jeśli jednak jesteśmy na diecie, to lepiej sięgnąć po owoce świeże - 100 gram zawiera jedynie 45 kcal, a w takiej samej ilości suszonych znajduje się aż 267 kcal. Warto też pamiętać, że są to owoce bogate w błonnik i już niewielka ilość może nas nasycić. Dodatkowo, nawet te suszone wspomagają spalanie tłuszczu.

 

Śliwki, poza oczyszczaniem organizmu oraz dbaniem o linię mogą mieć kojący wpływ na nasze nerwy. Zawierają spore ilości magnezu oraz witaminę B6, która wspomaga jego wchłanianie. Śliwki obfitują także w potas, fosfor i żelazo. Mają zatem pozytywny wpływ na pracę serca oraz wspomagają walkę z niedokrwistością.

 

Dzięki zestawowi witamin A, C, E, K i wspomnianej już B6 oraz działaniu antyoksydacyjnym śliwki dbają o zdrowy i piękny wygląd. Poza włączeniem ich do codziennej diety, możemy także zrobić z nich użytek kosmetyczny. Ze świeżych, rozgniecionych owoców zrobimy maseczkę, polecaną zwłaszcza osobom o cerze naczynkowej, z tendencją do tzw. kurzych łapek, a także tym, dla których ważne jest wygładzenie zmarszczek.

 

A śliwki w kuchni? Nie tylko wpadają w kompot. Poza oczywistym zastosowaniem w wyrobach cukierniczych, śliwki doskonale komponują się z mięsem. Schab ze śliwką, czy suszone śliwki dodawane do bigosu to nie jedyne zastosowania. Ciekawą propozycją jest staropolska przekąską, czyli zawinięta, a następnie upieczona śliwka w boczku. Ze śliwek można zrobić także doskonały sos, również do mięs, czy dodać je do rozmaitych sałatek, nie tylko owocowych. Nie wspominając już o nalewkach, czy słynnej śliwowicy...

 

Warto zadbać, by śliwki, w każdej postaci, trafiały na nasze stoły jak najczęściej.

 

Polecamy darmową książkę kucharską pełną śliwkowych inspiracji. Kliknij!

A jak zrobić dobre knedle ze śliwkami? Zobacz wideo!

Zmysłowe smaki: Knedle ze śliwkami na INTERIA.TV.

 

Czytaj także o pełnych zdrowia malinach. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23871

60 min
52
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 423

15 min
6
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 238

15 min
12
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0