Świąteczne pasztety z przepisów Ewy Wachowicz

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć bardziej i mniej tradycyjnych pasztetów. Oto sprawdzone przepisy, którymi podzieliła się z nami Ewa Wachowicz.

Fot. 123RF/Picsel

Wiele osób uważa, iż przygotowanie świątecznych pasztetów stanowi wyjątkowo trudne zadanie, z którym poradzą sobie wyłącznie bardzo doświadczeni kucharze i kucharki. Dziś postaramy się udowodnić, że to nieprawda. Dzięki sprawdzonym przepisom Ewy Wachowicz, przygotujecie wyjątkowo smaczne i efektowne pasztety, które zachwycą waszych bliskich.

Jakie mięso najlepiej nadaje się na pasztet?

Bardzo istotnym jest, aby zwrócić uwagę na jakość wykorzystywanego przez nas mięsa. Nie muszą być to najdroższe części, jednak powinny pochodzić z pewnego źródła. Nie możemy mieć żadnych wątpliwości co do tego, czy mięso jest świeże oraz czy nie zostało "wzbogacone" różnego rodzaju substancjami chemicznymi. Używanie produktów kiepskiej jakości przełoży się nie tylko na mizerny wynik naszych kuchennych eksperymentów. W dłuższej perspektywie może również negatywnie odbić się na naszym zdrowiu.

Warto wiedzieć, że do pasztetu lepiej nie wybierać najchudszych kawałków mięsa, gdyż wówczas stanie się on bardzo suchy i łatwo będzie się kruszyć. Zamiast polędwicy lub schabu, wybierz łopatkę, karczek, szybkę lub biodrówkę. Dobrze też będzie dodać do niego boczek lub podgardle, które poprawią konsystencję pasztetu. Warto również wykorzystać podroby (np. wątróbkę i serca), gdyż dzięki nim pasztet nabiera wyjątkowego smaku.

Doświadczone kucharki radzą, aby mieszać ze sobą różne gatunki i kawałki mięs. W ten sposób uzyskamy znacznie ciekawsze efekty. Do wieprzowiny, z której najczęściej przygotowuje się pasztety, zawsze warto dodać nieco wołowiny, drobiu lub dziczyzny.

Reklama

Puszysty pasztet - to nic trudnego

Poza mięsem, do pasztetu warto dodać namoczoną w mleku bułkę, co również poprawi jego konsystencję. Aby był naprawdę delikatny i puszysty, należy wmieszać do masy ubite na sztywno białka. Pamiętaj jednak, aby nie robić tego zbyt gwałtownie, gdyż w ten sposób piana opadnie. Czynność tę należy wykonywać etapami i bardzo powoli, mieszając mięso przy pomocy drewnianej lub sylikonowej szpatułki.

Pasztety z przepisów Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz opracowała wiele przepisów na smaczne pasztety, które idealnie sprawdzą się zarówno na co dzień jak i od święta. Oto niektóre spośród jej ulubionych receptur.

 

1. Pasztet z kurczaka

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Pasztet z pistacjami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pasztet drobiowy z herbatnikami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Wątróbkowe pate

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pasztet z królika i golonki

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz też inne, wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4