Te produkty lepiej jeść na surowo

Kuchnia kojarzy nam się przede wszystkim z pieczeniem i gotowaniem. Ale czy wiedzieliście, że niektóre produkty powinniśmy jeść na surowo, aby móc czerpać z nich to, co najlepsze?

Niektóre składniki odżywcze zawarte w pożywieniu są na tyle delikatne, że jakakolwiek obróbka termiczna może im jedynie zaszkodzić. Wysoka temperatura podczas gotowania, może sprawić, iż z pozoru zdrowe produkty staną się zupełnie bezwartościowe, a nasz trud, włożony w przygotowanie zbilansowanego posiłku pełnego witamin, pójdzie zupełnie na marne. Dlatego też warto wiedzieć, jakie produkty lepiej jest zjadać na surowo. Oto ich lista.

1. Czosnek

Większość z nas wie, że czosnek ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Jest wręcz niezastąpiony w walce z przeziębieniem i różnego rodzaju infekcjami, z którymi zmagamy się w okresie jesienno-zimowym. Jednak na tym nie kończą się jego lecznicze moce. Naukowcy udowodnili, że zjadanie czosnku dwa razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc. Istnieje jednak warunek - powinien być on zjadany na surowo. Jeśli chcielibyście uzyskać taki sam efekt, jedząc czosnek poddany obróbce termicznej, musielibyście zjeść go zdecydowanie więcej.

 

Zobacz też: Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego?

Ta sama substancja, która wyciska nam łzy podczas krojenia cebuli, sprawia też, że warzywo to w wyjątkowy sposób wzmacnia nasz układ odpornościowy. Ponadto, allicyna - bo o niej mowa - hamuje nasz apetyt, ma właściwości antynowotworowe, wspomaga układ sercowo-naczyniowy oraz obniża ciśnienie krwi. Warto jednak wiedzieć, że tej wyjątkowej substancji zjadamy zdecydowanie więcej, gdy cebulę serwujemy na surowo.

 

Zobacz też: Czy lecznicze właściwości cebuli to wymysł naszych babć? Kliknij!

Wielu z nas zajada się suszonymi jagodami, borówkami i malinami. Owoce te stały się niezwykle popularnym dodatkiem do różnego rodzaju mieszanek śniadaniowych, przygotowywanych z płatków zbożowych oraz orzechów. Chociaż w ten sposób dostarczamy organizmowi całkiem sporą porcję substancji odżywczych, znacznie lepszym posunięciem będzie wybranie świeżych owoców. Suszone owoce zawierają w sobie potężną dawkę cukru, co zwiększa również ich kaloryczność. Proces suszenia pozbawia je również sporej ilości rozpuszczalnych w wodzie witamin i minerałów.


Zobacz też: Uważaj na trujące owoce. Które są niebezpieczne? Kliknij!

Czy wiedzieliście, że papryka jest warzywem wyjątkowo bogatym źródłem witaminy C, które może zapewnić nam nawet trzykrotność dziennego zapotrzebowania na tę substancję? Pod tym względem papryka plasuje się tuż obok cytryn, pomarańczy i innych cytrusów. Jeśli chcemy uczynić z niej źródło witaminy C w naszej diecie, powinniśmy mieć na uwadze, że nie powinniśmy jej gotować. Niestety, pod wpływem ciepła, zmarnujemy jej potencjał. Warto również wiedzieć, że czerwona papryka jest cennym źródłem antyoksydantów, witaminy B6, E oraz magnezu, którym również nie służą wysokie temperatury. Tak więc, chcąc w pełni korzystać z właściwości papryki, powinniśmy zjadać ją surową.

 

Zobacz też: Papryka - 3 najdziwniejsze fakty. Kliknij!

Woda kokosowa może w znakomity sposób nawodnić nasz organizm. Co więcej, robi to znacznie lepiej niż zwykła woda sprzedawana w butelkach. Nie powinniśmy jednak jej gotować, gdyż wówczas traci wiele swoich właściwości. Na surowo warto również spożywać olej kokosowy, będący skarbnicą zdrowych tłuszczy, wzmacniających zarówno nasz mózg jak i serce.


Zobacz też: 7 zaskakujących właściwości kokosa. Kliknij!

Brokuły są warzywem, które zawsze warto mieć w kuchni. Nie tylko doskonale smakują, ale również są wyjątkowo zdrowe. Co zyskujemy jedząc brokuły? Przede wszystkim fantastyczne źródło witaminy C, potasu, wapnia oraz cennych protein. Jednak na tym nie kończą się zalety brokułów. Uwagę naukowców zwróciły dzięki wysokiej zawartości sulforafanu, który odpowiada za antynowotworowe właściwości brokułów. Substancja ta wspiera również nasze serce, obniża ciśnienie krwi oraz spowalnia proces starzenia się komórek organizmu. Niestety, wysoka temperatura nie wpływa dobrze na sulforafan. Badania wykazały, że osoby zjadające surowe brokułu przyswajają go zdecydowanie szybciej i większych ilościach.

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl
Zobacz też: Brokuły - antynowotworowe cudo. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 65

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2