Dania jednogarnkowe

Wino, podobnie jak cała kuchnia francuska, jest mocno zakorzenione w kulturze Francji. Trafiło do niej prawdopodobnie już w VI w. p. n. e. dzięki Grekom, którzy przybywając na tereny dzisiejszej Marsylii, stwierdzili, że skoro rosną tam oliwki i figi, to jest to także doskonałe miejsce na uprawę winnej latorośli.

Fot. 123RF/Picsel

Nie mylili się. Przez przypadek doprowadzili do narodzin tradycji produkcji win, które dziś są chlubą Francji. Winiarstwu pomógł także Kościół, który wyróżnił wino nadając mu status napoju liturgicznego i spowodował, że wraz z rozwojem chrześcijaństwa wzrastało zapotrzebowanie na ten trunek. Większość winnic skupiała się więc wokół klasztorów, gdzie mnisi dbali o jakość wina, uszlachetniali szczepy winorośli i wciąż udoskonali proces produkcji.

Już w XII w. francuski trunek trafił na eksport, który prawdziwego rozmachu nabrał dopiero w wieku XVII w. wraz z pojawieniem się butelki i korka. Wtedy zauważono też, że napój przechowywany w ten sposób może leżakować dłużej niż w beczkach, a po otwarciu mieć jeszcze lepszy smak.

Im starsze tym lepsze?

Dziś wiele osób jakość wina wiąże z jego wiekiem. Okazuje się, że sprawdza się to tylko w przypadku ok. 5% win całej światowej produkcji. Smak reszty nie ulega zmianie pod wpływem dłuższego dojrzewania. Co więcej- dużą popularnością cieszą się wina, które słyną z tego, że trzeba je wypić póki są młode. Tak jest w przypadku lekkiego, radosnego, trochę cierpkiego i szybko uderzającego do głowy beaujolais [bożole]. Sprzedawane już po dwóch miesiącach od zbiorów, począwszy od dnia Święta Beaujolais, które przypada w trzeci czwartek listopada, jest najczęściej podawanym winem w barach, bistrach czy lyońskich "bouchon".

Jak rozpoznać dobre wino? "Im mocniejsze wino, tym silnijeszy będzie zapach, silnijeszy smak, tym lepszy produkt..."

Duma Francji

Prawdziwą dumą Francji są jednak wina jakościowe, luksusowe i wyrafinowane, które uchodzą za arcydzieła sztuki winiarskiej. A trzeba wiedzieć, że nie każde wino, dla Francuzów winem jest. Pod tym względem są oni bardzo konserwatywni i za wino uważają tylko trunek będący sfermentowanym sokiem z winogron. Alkohole z innych owoców nie zasługują na noszenie tego miana. Podobnie jest z nazwą "szampan", do której Francja zastrzegła sobie wyłączność, i którą mogą posługiwać się produkty pochodzące jedynie z regionu Szampania. Cała reszta, powstająca poza nią, to tylko wina musujące.

Wytwórstwo win we Francji regulują surowe przepisy, które są gwarantem ich autentyczności. Wina z najwyższej półki oznaczane są symbolem AOC. Owa koncepcja powstała po I Wojnie Światowej w celu udaremnienia produkcji tanich imitacji wielkich win. Od tego momentu każde wino AOC, jest ustanawiane dekretem rządowym, który precyzuje m.in. obszar uprawniony do posługiwania się nazwą, dozwolone szczepy winogron, gęstość uprawy winorośli, minimalną zawartość alkoholu, maksymalną wydajność winnicy, sposób uprawy i technikę produkcji wina.

Tylko 35% wszystkich win francuskich może poszczycić się takim symbolem. Pozostałe to wina regionalne oraz stołowe, które we Francji stanowią tradycyjny dodatek do niemal każdego obiadu.

Wino najlepszym lekiem na...

Właśnie ten zwyczaj- popijania wina przy obiedzie- przysporzył uczonym nie lada problemów. Pewnego dnia odkryto bowiem, że we Francji, pomimo identycznych czynników ryzyka, liczba stwierdzonych chorób serca jest bardzo niska w porównaniu z innymi krajami uprzemysłowionymi. Statystycy i kardiolodzy, wspólnie stwierdzili, że powodem tego paradoksu (nazywanego francuskim) jest właśnie umiarkowane spożywanie wina. Wyniki te wydają się tylko naukowym potwierdzeniem tezy, znanej od dziesiątek lat. Już sto pięćdziesiąt lat temu wynalazca pierwszej szczepionki, a zarazem wielki znawca wina Ludwik Pasteur powiedział że, jest ono najzdrowszym i najbardziej higienicznym ze wszystkich napojów. Nie wierzyć Ludwikowi byłoby grzechem, ale pamiętać należy także o tym, że wszystko, co dobre, spożywane w nadmiarze może nam zaszkodzić.

Autor tekstu: Karolina Potempa

Źródła: Winko
Wina francuskie

Festus.pl

French Food Newsletter, nr 3, marzec 2009

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1171

30 min
8
15 min
23
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 176

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8