Fot. By zapobiec przywieraniu jedzenia do patelni możemy zastosować jedną z kilku sztuczek/materiały prasowe
Aby potrawy nie przywierały do powierzchni podczas smażenia należy „odizolować" dno od jedzenia. Najpopularniejszym sposobem jest oczywiście pokrycie dna warstwą tłuszczu, czyli na przykład olejem. W przypadku używania patelni żeliwnej konieczne jest odpowiednie rozgrzanie, inaczej tłuszcz zostanie wchłonięty a pokarmy zaczną przywierać do dna. Warto także pamiętać, że podczas długiego smażenia olej może parować i pozostawić na patelni rakotwórcze substancje. Lepiej więc stosować tłuszcze, które posiadają wysoką temperaturę wrzenia, choćby olej ryżowy. Ten rozgrzewa się równomiernie, dzięki czemu przygotowywane potrawy nie przywierają do dna.
A co jeśli chcemy smażyć bez użycia tłuszczu? Przydatnym trickiem może być użycie beztłuszczowego papieru do smażenia. Wystarczy rozłożyć go a patelni, a na nim to co chcemy przygotować. W ten sposób jedzenie nie będzie miało kontaktu z metalową powłoką, a problem przywierania zniknie.
Nie zapominajmy o dokładnym myciu!
Jedzenie nie będzie przywierało do patelni z idealnie zachowanym dnem. Ważne jest więc to, by nie pozostawały na nim resztki zaschniętego jedzenia. Dlatego po każdym smażeniu należy dokładnie ją wymyć, najlepiej przy użyciu środków przeznaczonych specjalnie do takich zabiegów.
W razie konieczności sięgnąć można również po babciny sposób - mieszaninę wody utlenionej oraz sody oczyszczonej. Należy pokryć nią patelnię, odstawić na kilka minut, a następnie dokładnie spłukać ciepłą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Dokładne czyszczenie jeszcze większe znaczenie ma w przypadku patelni z powłoką ceramiczną. Eksperci marki Gerlach wyjaśniają, że należy robić to ręcznie, bowiem procesy zachodzące w zmywarce mogą naruszyć lub uszkodzić powłokę. Może to doprowadzić do przywierania jedzenia do patelni. Warto też pamiętać, by patelnię po zakończeniu smażenia odstawić i odczekać, aż ostygnie. Z powodu wysokich temperatur (maksymalna temperatura smażenia wynosi 250°C), umieszczenie pod strumieniem zimnej wody może doprowadzić do stopniowego niszczenia naczynia - powierzchnia może zacząć pękać, a dno stanie się nierówne. Przed włożeniem patelni do szafki należy się upewnić, że jest ona sucha.
Odpowiednie czyszczenie oraz konserwacja to także klucz do sukcesu jeżeli chodzi o patelnie żeliwne. Szczególnie na początku użytkowania konieczne jest bowiem regularne smarowanie tłuszczem. Najlepiej robić to każdorazowo po umyciu i osuszeniu naczynia.
Patelnie z powłoką ceramiczną, czyli sposób na zdrowe i wygodne smażenie
Patelnie pokryte specjalną powłoką ceramiczną, zapobiegają przywieraniu pokarmów do dna i ścianek naczynia. To jednak tylko jedna z wielu korzyści, wiążących się z posiadaniem tego kuchennego sprzętu. Pozostaje on bowiem również niezwykle trwały i odporny na ścieranie, zarysowania oraz wysokie temperatury (maksymalna temperatura smażenia wynosi 250°C). Dzięki takim właściwościom może nam służyć przez długie lata. Co więcej, większość z nich pozbawiona jest też szkodliwych substancji, takich jak PTFE czy PFOA.
Warto jednak zastanowić się, na jaką dokładnie patelnię się zdecydować. A jest w czym wybierać! Firma Gerlach oferuje zarówno patelnie stalowe, jak i aluminiowe. Dostępne w kilku rozmiarach, uniwersalne, nieco głębsze, jak również specjalnie dedykowane dla poszczególnych potraw: naleśnikowe, grillowe, czy woki. Wszystkie one posiadają specjalne dno, zapewniające równomierną dystrybucję ciepła, co wpływa na efektywność smażenia. Umożliwia również korzystanie z patelni na wszystkich rodzajach kuchenek.
Sposobów na to, by jedzenie podczas smażenia nie przywierało do patelni jest sporo. Oprócz tricków jak choćby użycie papieru, warto także wybrać patelnię z odpowiednią powłoką.
Artykuł z ekspozycją partnera
Materiały promocyjne