Do góry

Newsy

Nie tylko na kanapki, czyli oryginalne dania z sera

Ser żółty cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Na stole pojawia się najczęściej w porze-śniadania, w towarzystwie świeżych warzyw i chrupiącego pieczywa. Jednak ser to nie tylko śniadaniowa przekąska.

Fot.123RF/Picsel

Ten żółty przysmak doskonale komponuje się z mięsem, makaronem, pysznie smakuje także w zu-pie. Poznaj kilka oryginalnych sposobów na podanie żółtego sera.

Kotlety po czesku

Ser żółty, nawet lekko przesuszony, można podać jako pyszną przekąskę na ciepło. Mowa tu o tra-dycyjnym czeskim smażonym serze. Serowe kotleciki nie mają sobie równych. Jak do przyrządzić? Pokrój ser na dość grube plastry i opanieruj. Tradycyjnie panierkę robi się z bułki tartej i jajka, ale równie dobrze możesz wykorzystać do tego sezam. Tak przygotowany serowy kotlet smaż na oleju. Czesi serwują swój narodowy przysmak z frytkami albo kuleczkami z ziemniaków i surówką, ale możesz go podawać także z konfiturą z borówek lub żurawiny.

Imprezowe przekąski

Plastry żółtego sera to doskonały dodatek do różnego rodzaju roladek. Możesz w nie zawinąć do-wolny farsz lub kawałki warzyw lub wędlin - to, co znajdzie się w środku, zależy tylko od twojej wyobraźni i kulinarnych upodobań. Te pyszne i efektowne przekąski przygotujesz w kilka minut. Aby roladki wyglądały oryginalnie, przewiąż je szczypiorkiem (aby był bardziej elastycznych, polej go wrzącą wodą) i ułóż na dużej drewnianej desce w towarzystwie winogron i włoskich orzechów.

Jeśli przygotowujesz imprezę, na twoim stole nie może zabraknąć koreczków. Tu również ser może grać pierwsze skrzypce. Pokrój go w kostkę, powbijaj na wykałaczki, połącz ze świeżymi warzywa-mi i wędlinami. Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, możesz zaserwować również koreczki z sera pleśniowego z suszoną żurawiną albo mozzarellę z pomidorkami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść ser żółty?

Bonus w sałatce

Starty na tarce lub pokrojony w kostkę ser żółty możesz dodać do bardzo wielu sałatek. Świetnie pasuje np. do zielonej lub rzymskiej sałaty z kurczakiem i pomidorami. Pyszny litewski dziugas, cheddar, parmezan czy ementaler to żółte sery, które doskonale pasują do sałatek z szynką i maka-ronem, ale również do tych z pieczarkami, winogronami, jabłkiem i selerem naciowym. Doskonale łączą się także z sałatkowymi sosami na bazie majonezu. Jeśli natomiast lubisz kremowe sery ple-śniowe takie jak camembert czy brie, możesz łączyć je z czerwoną fasolą, kurczakiem oraz świeżymi warzywami: sałatą lodową, ogórkiem, pomidorem i papryką.

Pyszny sos

Na bazie sera żółtego można przygotować pyszne, kremowe sosy, które doskonale podkreślą smak sałatek czy wzbogacą aromat grillowanego mięsa. Taki sos zrobi nawet początkujący kucharz, a do jego przygotowania można wykorzystać resztki serów, nawet te nieco zeschnięte.

Dwa składniki. Aby przygotować klasyczny sos serowy wystarczą dwa składniki: ser i śmietana. 15 dag sera zetrzyj na tarce. W rondlu podgrzej pół szklanki śmietany, następnie dodaj przygotowany wcześniej ser i podgrzej, aż się rozpuści i powstanie jednolita kremowa masa. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą.

Trzy sery. Będziesz potrzebować 10 dag dowolnego twardego sera żółtego, 10 dag sera pleśnio-wego oraz 10 dag sera wędzonego. Dodatkowo przyda się 1/3 kostki masła, 3 łyżki mąki, pół szklanki mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Z masła i gładkiej mąki zrób zasmażkę. Następnie dodaj mleko i mieszaj do momentu, aż uzyskasz konsystencję lejącego się ciasta. Następnie dodaj odrobinę startej gałki muszkatołowej oraz mielo-nego pieprzu. Gotuj sos jeszcze przez 10 minut, tak, aby lekko zgęstniał. Na tym etapie przypraw go solą do smaku. Na tarce zetrzyj sery. Wsyp do sosu pierwszą porcję sera i mieszaj, aby się rozpuścił. Dodawaj ser małymi partiami, ciągle mieszając. Sos powinien być gładki, o gęstej konsystencji. Jeśli chcesz, aby miał lekko pikantny smak, dodaj odrobinę mielonego chili. Jego smak możesz też wzbo-gacić ziołami, np. oregano lub tymiankiem.

Kurczak w sosie orzechowo-serowym - szybki przepis na INTERIA.TV.

Dodatek do zup

Startym żółtym serem możesz również wzbogacić smak zup, np. cebulowej, czy warzywnych kre-mów z kalafiora lub brokułów. Warto również spróbować smaku klasycznej zupy serowej. Docenią ją osoby, które lubią proste i pyszne dania. Niestety, jest dość ciężkostrawna, dlatego specjaliści proponują wypić do niej lampkę białego lub czerwonego wytrawnego wina.

Jak przygotować zupę serową? Na maśle zeszklij cebulę, dodaj bulion, następnie całość zagęść, np. mąką. Zagotuj i wsyp jedną szklankę startego żółtego sera. Trzymaj na ogniu, aż ser się stopi. Na koniec dopraw do smaku. Jeśli lubisz, możesz dodać również kwaśną śmietanę. Pyszną serową zupę podaj z grzankami i lampką wina.

Eleganckie święta

 

Eleganckie święta w formacie pdf

Pobierz ebooka Kulinarna przygoda z serem Dziugas w formacie epub. Kliknij!

Pobierz ebooka Kulinarna przygoda z serem Dziugas w formacie mobi. Kliknij!

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń