Do góry

Newsy

Nowalijki – nie tylko na Wielkanoc

Święta Wielkanocne nie mają swojego stałego miejsca w kalendarzu. Przypadają w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca.

Fot. 123RF/Picsel

Ich zmienność i cykliczność symbolizuje odrodzenie, świętowanie tego samego wydarzenia za każdym razem na nowo. Spójrzmy w ten sposób na tradycyjny wielkanocny stół. Przeformułujmy nasz świąteczny jadłospis i pobawmy się w nowości, używając do tego pierwszych w tym roku wiosennych warzyw. Jak jeszcze możemy wykorzystać nowalijki?

Nowalijki na świątecznym stole

Wystrój świątecznego stołu nie musi sprowadzać się tylko do połówek jajek rozłożonych na liściach sałaty i posypanych posiekanym szczypiorkiem. Potencjał szczypiorku w roli dekoratora stołów jest stanowczo zbyt słabo wykorzystywany. Odkryjmy jego moc. Jego urok nie wynika tylko z tego, że jest zielony. To żadna nowość wśród warzyw. Wyjątkowość szczypiorku polega na tym, że jest długi lub - patrząc z innego punktu widzenia - wysoki.

Sztywną i jędrną łodyżkę młodego szczypiorku możemy delikatnie wbić w jajko, zawiązać końcówkę i stworzyć coś na kształt labarum - charakterystycznej wielkanocnej chorągwi symbolizującej zmartwychwstanie Chrystusa. Długie liście szczypioru z cebuli dymki wykorzystajmy do przewiązywania roladek z szynki. Przygotujmy paczuszki warzyw pokrojonych w słupki, zawiniętych w listek rzymskiej sałaty niczym w papier prezentowy. Zawiążmy na nich kokardki ze szczypiorku.

Przepis na świąteczną sałatę

Co podać do świątecznego obiadu w sezonie wiosennym? Wiadomo - sałatę. Zielono, zdrowo i... banalnie? Niekoniecznie. Przyjrzyjmy się jeszcze raz tej subtelnej jarzynie. Przede wszystkim - ma bardzo wiele odmian. Poza znaną nam już dobrze sałatą masłową, rzymską, lodową, rukolą czy roszponką jest też endywia, sałata radicchio, rukiew wodna, batawia, frisee, lollo bianco czy lollo rosso.

Sekret sałaty to dobre towarzystwo. Mieszanie różnych gatunków sałat wydobędzie wizualne piękno tego warzywa, a ciekawy sos podkreśli jego smak - łagodny, orzechowy lub pikantny. Każdy gatunek sałaty smakuje inaczej - warto nauczyć się je rozróżniać.

Ile osób potrzeba, aby przyrządzić sałatę? Według Francuzów czterech: rozrzutnika do oleju, skąpca do octu, roztropnego do soli i szalonego do pieprzu. Sałata i zioła mają mnóstwo naturalnych soli mineralnych, dlatego nie musimy jej nadmiernie solić ani zakwaszać. Pieprz podkręci jej smak, a olej lub oliwa nada przyjemny aromat i konsystencję.

Jak jeszcze można wzmocnić smak sałaty bez przytłumienia jej zbyt ostrymi przyprawami? Według Lucyny Ćwierczakiewiczowej należy natrzeć kromkę chleba czosnkiem, podsmażyć ją na maśle i wystudzić. Następnie włożyć do salaterki, położyć na niej umytą i osuszoną sałatę, przykryć talerzem i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrzucić grzankę. „Sałata cała nabiera z owej wyrzuconej grzanki smaku ostrego i nikt nie pozna, co jest przyczyną tego podniesionego smaku" - pisze Ćwierczakiewiczowa.

Nowalijki - świąteczny przepis na wiosenne warzywa

Świąteczne menu można łatwo odświeżyć, wciąż pozostając w kręgu tradycji. Na typowo polskim stole wielkanocnym może znaleźć się na przykład wariacja na temat francuskiej terriny, czyli pasztet z serków wiejskich z nowalijkami. Wymieszaj pół kilo serka z posiekaną natką pietruszki, rzodkiewką, koperkiem i ogórkiem. Dopraw pieprzem. W 1/3 szklanki wrzątku rozpuść 2 łyżki żelatyny, ostudź ją i powoli dolej do masy serkowej, wciąż mieszając. Foremkę do pasztetu wyłóż folią, na bokach i dnie poukładaj plasterki wędliny. Wlej masę serkową, posyp rzeżuchą i schowaj do lodówki na kilka godzin. Podawaj pokrojone w plasterki.

W roli wielkanocnego przysmaku może też odnaleźć się włoskie pesto, przyrządzone w polskim stylu. Zamiast bazylii, oliwy i orzechów piniowych użyj natki pietruszki, oleju słonecznikowego, twardego żółtego sera i orzechów włoskich. Zmiksuj wszystko, przypraw czosnkiem, miodem i musztardą.

Krem z rzodkiewki jako alternatywa dla barszczu

Tradycyjny wielkanocny barszcz na kiełbasie to nie jest propozycja dla jaroszy. Jeżeli nie jemy mięsa, w roli odświętnej zupy w niedzielę wielkanocną może wystąpić wiosenny krem z rzodkiewki. Wygląda reprezentacyjnie, a do tego jest sycący i aromatyczny. Ugotuj wywar z włoszczyzny, dodaj do niego plasterek masła. Zetrzyj na tarce cztery ziemniaki. Dwa pęczki rzodkiewek dokładnie umyj i posiekaj - razem z listkami. Kilka rzodkiewek możesz odłożyć do dekoracji. W garnku z grubym dnem rozgrzej plaster masła, dodaj ziemniaki, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Duś przez 5 minut, a później dodaj pokrojone rzodkiewki z listkami i wywar z włoszczyzny. Gotuj wszystko razem jeszcze przez pół godziny. Dopraw solą, zmiksuj na gładki krem i zagęść szklanką śmietany. Posyp koperkiem.

Nowalijki i inne wiosenne warzywa znajdziesz w MAKRO Cash and Carry.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń