Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten mazurek różany to esencja Świąt Wielkanocnych - ma piękne pastelowe kolory i obłędnie smakuje. Sekret tego przepisu kryje się w połączeniu konfitury z płatków dzikiej róży, śmietanki, białej czekolady i syropu malinowego.
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52112
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 254
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2491
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52112
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 254
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2491
Składniki
Mąkę przesiej, dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Gdyby składniki nie chciały się łączyć, dolej łyżkę lub dwie zimnej wody. Uformuj kulę z ciasta, owiń papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki. Odkrój 1/3, by obtoczyć nim boki mazurka. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Włóż je do prostokątnej lub okrągłej formy i uformuj boki mazurka na wysokość ok. 1,5 cm. Jeśli masz mniejsze foremki, możesz zrobić 2 mazurki. Nakłuj ciasto widelcem, wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piecz 10 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 st. i piecz kolejne 10-15 minut, aż ciasto się zarumieni.
W kąpieli wodnej rozpuść połamaną w kostki czekoladę, dodaj do niej śmietanę kremówkę i cały czas mieszaj. Na koniec dodaj syrop malinowy, pomieszaj i ściągnij miskę z kąpieli wodnej.
Na wystudzone ciasto nałóż konfiturę z płatków dzikiej róży i równomiernie rozsmaruj po całej powierzchni. Na konfiturę wylej przestudzoną masę czekoladowo-malinową. Udekoruj mazurka różanego płatki migdałów, żurawiną suszoną lub orzechami i wstaw do lodówki.