Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik bez spodu można upiec na wiele sposobów. Jeśli chcesz, by był delikatny, kremowy, z rumianym wierzchem zainspiruj się recepturą sernika baskijskiego. Wypiek przygotowany według poniższego przepisu będzie miał bardziej zwartą konsystencję w związku z zastosowaniem zwykłego twarogu. Zmiel go jednak kilkukrotnie! Możesz też wykorzystać gotowy twaróg sernikowy, ale wybierz produkt dobrej jakości, o prostym składzie.
Tortownica 24 cm
Polecam szybki prosty przepis na gorącą Babkę Wiśniową
Odsłon: 187
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 6948
Polecam szybki prosty przepis na gorącą Babkę Wiśniową
Odsłon: 187
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 6948
Składniki
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 24 cm. Natłuść wewnątrz rant tortownicy i także wyłóż go paskiem papieru (wystającym kilka centymetrów ponad rant – sernik wyrośnie w czasie pieczenia).
Połącz twaróg sernikowy i mascarpone. Zmiksuj z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii.
Gdy cukier się rozpuści, dodawaj do masy po jednym jajku, za każdym razem krótko ją miksując (tylko do połączenia składników, by nie napowietrzyć masy). W ten sam sposób wmieszaj w masę skrobię i śmietanę kremówkę.
Przelej powoli płynną masę do tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 230°C. Piecz przez około 40 minut. Sernik po upieczeniu powinien mieć skarmelizowany wierzch (ale nie przypalony!). W środku zaś powinien być wciąż nieco płynny. Możesz to sprawdzić, potrząsając lekko tortownicą.
Po upieczeniu od razu wyjmij sernik z piekarnika (powinien nieco opaść). Gdy wystygnie, wstaw go na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.