Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz zrobić sernik bez spodu, który zawsze się udaje? Przepis na sernik jest prosty, a efekty zachwycą wszystkich twoich domowników. Jeśli chcesz, aby sernik bez spodu był delikatny, kremowy, z rumianym wierzchem, zainspiruj się recepturą sernika baskijskiego. Wypiek przygotowany według poniższego przepisu będzie miał bardziej zwartą konsystencję w związku z zastosowaniem zwykłego twarogu. Zmiel go jednak kilkukrotnie. Pyszny sernik możesz też wykorzystać gotowy twaróg sernikowy z wiaderka, ale wybierz produkt dobrej jakości, o prostym składzie.
Który przepis na sernik jest najlepszy? Ten z rodzynkami, na kruchym cieście, a może na zimno? Niezależnie od tego, jaki wybierzesz, istotne jest, aby użyć dobrej jakości składników.
Do przygotowania sernika bez spodu, będziesz potrzebować jedynie kilku łatwo dostępnych produktów. Bazą jest oczywiście twaróg, który należy dobrze zmielić. Możesz również użyć tego twarogu z wiaderka. Do tego zaopatrz się w serek mascarpone oraz śmietankę kremówkę, dzięki którym konsystencja ciasta będzie wyjątkowo delikatna. Te składniki sprawią również, że otrzymasz idealnie wilgotny sernik. Przygotuj także kilka jajek oraz drobny cukier. Ważnym dodatkiem, dzięki któremu ten prosty sernik bez spodu będzie stabilny, jest skrobia ziemniaczana. Możesz użyć zamiast niej również budyniu śmietankowego lub waniliowego.
Według wielu cukierników najlepsza masa serowa to ta, która zostanie wzbogacona aromatem waniliowym. Najlepiej użyć tego naturalnego, lub dodać ziarenka wydrążone z laski wanilii.
Ile piec sernik bez spodu? Zazwyczaj zaleca się, aby pieczenie sernika powinno odbywać się powoli, w niezbyt wysokiej temperaturze. W tym przypadku jest inaczej, ciasto należy piec w 230 stopniach przez około 40 minut. Jeśli chcesz, żeby ten prosty sernik wyszedł idealnie, pamiętaj o odpowiedniej formie. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 24 cm.
Tortownica 24 cm
Delikatny sernik jest tak dobry, że nie wymaga dodatkowych dekoracji. Jeśli jednak lubisz serwować gościom ciasta na bogato, możesz dodatkowo go ozdobić. Gotowy prosty sernik bez spodu możesz udekorować cukrem pudrem, przygotować do niego lukier, lub oblać go roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Deser koniecznie zaserwuj z dobrej jakości kawą lub herbatą.
Domowe wypieki to obowiązkowy punkt na świątecznym stole. Jeśli chcesz zrobić sernik na Wielkanoc, ten przepis będzie doskonałym wyborem.
W ostatnim czasie ogromną popularnością cieszy się sernik baskijski, jest wyjątkowo delikatny, kremowy i wilgotny. Można nazwać go rodzajem sernika bez spodu. Ten wyborny puszysty sernik pochodzi z miasta San Sebastian, znajdującego się w Kraju Basków w Hiszpanii. Ten rodzaj sernika wyróżnia się lekko płynnym środkiem oraz dobrze wypieczonym, a wręcz lekko spalonym wierzchem, stąd też nazwa "burnt cheesecake", czyli spalony sernik.
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 474
Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 77
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4817
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 474
Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 77
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4817
Składniki
Zanim zabierzesz się za realizację przepisu na sernik, wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 24 cm. Natłuść wewnątrz rant tortownicy i także wyłóż go paskiem papieru (wystającym kilka centymetrów ponad rant – sernik wyrośnie w czasie pieczenia).
Masa serowa to połączenia twarogu sernikowego i mascarpone. Zmiksuj z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii.
Gdy cukier się rozpuści, dodawaj do masy po jednym jajku, za każdym razem krótko ją miksując (tylko do połączenia składników, by nie napowietrzyć masy). W ten sam sposób wmieszaj w masę skrobię i śmietanę kremówkę.
Przelej powoli płynną masę serową do tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 230°C. Piecz przez około 40 minut. Sernik po upieczeniu powinien mieć skarmelizowany wierzch (ale nie przypalony!). W środku zaś powinien być wciąż nieco płynny. Możesz to sprawdzić, potrząsając lekko tortownicą.
Po upieczeniu puszystego sernika od razu wyjmij ciasto z piekarnika (powinien nieco opaść). Gdy wystygnie, wstaw go na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.