Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka w sosie BBQ to danie, które stanie się hitem każdego grilla ze znajomymi czy rodziną. Jednak nawet poza sezonem możesz je z powodzeniem przygotować także w piekarniku. Całość jest bardzo wyrazista w smaku, ma chrupiącą skórkę i delikatne, rozpływające się w ustach wnętrze. Kluczem do sukcesu jest długie pieczenie i dokładne natarcie mieszanką przypraw.
Jakie powinny być idealne żeberka pieczone? Muszą być aromatyczne, lekko pikantne i mieć mięso odchodzące od kości, rozpływające się w ustach. Przede wszystkim jednak nie mogą być suche, stąd niezbędne jest pieczenie w folii aluminiowej, w dużej ilości wytopionego tłuszczu z dodatkiem cydru. Z pewnością to danie nie należy do lekkostrawnych ani niskokalorycznych, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na chwilę zapomnienia. Pamiętaj, że takie wieprzowe żeberka pieczone trzeba jeść palcami.
Przyprawa do żeberek musi być bardzo wyrazista, dlatego zawiera zioła o intensywnym smaku, takie jak: czosnek, słodka papryka, tymianek, oregano i pieprz cayenne. Jeśli lubisz, nie zaszkodzi też łyżeczka wędzonej papryki. Żeberka wieprzowe należą do tłustego rodzaju mięs, dlatego nie ma potrzeby rozrabiania marynaty w oliwie czy oleju. Podczas pieczenia, tłuszcz się wytopi i połączy z mieszanką. Ważne jest, by dobrze natrzeć każdy fragment płatu żeber, ze szczególnym uwzględnieniem mięsnej strony. Dobrze jest zostawić żeberka w przyprawach na co najmniej 30-60 minut, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zamarynować je nawet dzień wcześniej. W lodówce trzymaj żeberka wieprzowe pod przykryciem, by nie wchłonęło zapachów z chłodziarki.
Im młodsze mięso, tym będzie ono miększe po obróbce cieplnej, dlatego warto zwrócić uwagę na cechy charakterystyczne danego fragmentu żeberek. Powinny być:
Zwróć też uwagę, by nie zawierały zbyt dużej ilości tłuszczu. Muszą być bardzo mięsne, bo inaczej pieczenie czy grillowanie żeberek sprawi, że będą twarde i suche. Oczywiście jego cienka warstwa jest potrzebna, by smaki przypraw dobrze rozprowadziły się po mięsie, w trakcie wytapiania, ale nie należy przesadzać.
Sos amerykański BBQ charakteryzuje się słodko-ostrym smakiem, wyrazistym i mocnym. Jest gęsty i dobrze przylega do mięsa, dzięki czemu jest idealny do przygotowywania właśnie żeberek i mięs pieczonych czy grillowanych. Podstawowymi składnikami na domowy sos barbecue są: ocet, ketchup i miód. Nie może zabraknąć ostrych przypraw, a warto też poeksperymentować z wędzoną papryką, która zapewnia ciekawy aromat wędzenia mięsa. Jeśli mowa o amerykańskich żeberkach BBQ, musisz też dodać sos Worcestershire. Wszystkie składniki sosu należy bardzo długo gotować, do odparowania nadmiaru wody i połączenia wszystkich smaków. Dzięki temu stworzy się prawdziwa, lepka glazura do żeberek.
Czas pieczenia zależy w dużej mierze od wielkości samego płatu mięsa, ale można przyjąć, że potrzeba ok. 1,5 godziny pieczenia żeberek, by mięso było miękkie i odchodzące od kości. Następnie trzeba je ładnie przyrumienić po tym, jak naniesiesz sos do glazurowania. Taki słodko-pikantny sos BBQ uwolni w pełni aromat dania i sprawi, że każdy będzie sięgał po kolejną porcję. Jeśli chcesz przygotować żeberka z grilla, czas poddawania obróbce cieplnej jest naturalnie krótszy - wystarczy zazwyczaj ok. 30 minut, ale nie zapominaj o owinięciu mięsa folią aluminiową, by wszystkie soki nie uciekły. Posmaruj żeberka sosem dopiero na ostatnie 5 minut grillowania, po wyjęciu z folii.
Żeberka pieczone w piekarniku idealnie pasują do lekkiej sałatki na kolację, która doskonale orzeźwi posiłek i wprowadzi do niego nieco lekkości. Sałatka z delikatnym, lekko słodko-kwaśnym dressingiem będzie dobrze kontrastować z pikanterią sosu BBQ. Nie są potrzebne żadne dodatki więcej, choć bardzo dobrze smakują też żeberka pieczone z ziemniakami, najlepiej w tej samej marynacie. Wystarczy do pozostałego sosu BBQ włożyć kawałki warzyw, dobrze całość wymieszać i dorzucić do naczynia żaroodpornego z mięsem na ok. 60 minut przed końcem.
Ten przepis na żeberka BBQ stanie się hitem w twoim stole i z pewnością będziesz często je przygotowywać dla rodziny i gości.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 60
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 60
Składniki
Wsyp wszystkie elementy mieszanki przyprawowej do miski i wymieszaj. Umyj żeberka, osusz i mocno natrzyj je powstałą mieszanką (większość po mięsistej stronie). Odstaw do lodówki do zamarynowania na 30 minut lub na całą noc. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Umieść żeberka w naczyniu żaroodpornym lub brytfance i rozłóż je w jednej warstwie. Wlej cydr lub sok jabłkowy, przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i piecz przez 1,5 godziny lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie wykonaj sos. Umieść wszystkie składniki w garnku na średnim ogniu, mieszaj od czasu do czasu i gotuj przez 45 minut lub do zgęstnienia. W zależności od preferencji możesz na koniec dodać więcej miodu, tabasco lub octu. Sos posłuży do glazurowania i podania żeberek.
Po 1,5 godziny pieczenia żeberek zwiększ temperaturę piekarnika do 180°C, wyjmij brytfankę, zdejmij folię, skrop olejem, a następnie ponownie włóż żeberka do piekarnika na 15 minut lub do momentu, aż mięso stanie się chrupiące.
Następnie wyłóż dużą blachę z piekarnika folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry), a następnie arkuszem papieru do pieczenia. Wyjmij żeberka z pieca, przełóż na blachę (stroną z kośćmi do dołu), przelej powstały z pieczenia płyn, a mięso posmaruj pierwszą warstwą sosu barbecue i wstaw na kolejne 5 minut. Potem wyjmij, ponownie posmaruj żeberka sosem i wstaw na kolejne 5 minut. Powtarzaj czynność jeszcze raz lub dwa, aby uzyskać grubszą warstwę pysznej glazury.
Po upieczeniu wyjmij żeberka z pieca. Odczekaj 5 minut, pokrój je na mniejsze fragmenty i podawaj z sosem barbecue. Do tego dania będą pasowały frytki i domowa sałata z ulubionym, śmietanowym sosem.