Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks to jedno z tych ciast, które w wielu domach muszą pojawić się na świątecznym stole. Ten wypchany bakaliami wypiek można przygotować zarówno na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie. Oczywiście świetnie pasować będzie również do popołudniowej kawy lub herbaty, jako słodki deser na co dzień. Przepis na keks jest naprawdę prosty i zawiera tylko kilka składników, dzięki czemu bez trudu poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.
Keks świąteczny to połączenie ciasta biszkoptowego oraz porządnej porcji bakalii, czyli orzechów, oraz suszonych i kandyzowanych owoców. Przygotowanie tego wypieku polega na utarciu jajek z cukrem, dodaniu oleju i mąki. Kolejnym krokiem jest dorzucenie bakalii, to, jakich użyjesz, zależy od twoich preferencji. Następnie gotową masę na keks należy wylać do keksówki. Możesz użyć tej silikonowej, lub postawić na tradycyjną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą.
Doświadczone gospodynie robią keks, stosując prosty trik. Przed wsypaniem bakalii do masy na keks, obtacza się w mące, pomaga zapobiegać opadaniu ich na dno. Dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia zakalca.
Najsmaczniejszy keks to oczywiście ten z dużą porcją bakalii. Możesz użyć tu twoich ulubionych. Najczęściej do przepisu na keks dodaje się: suszone owoce (rodzynki, żurawinę, morele, skórkę z pomarańczy lub cytryny, czy figi) oraz kolorowe kandyzowane owoce. Jeśli lubisz chrupanie w cieście, dorzuć również orzechy, takie jak: migdały, orzechy laskowe, czy orzechy włoskie.
Do dekoracji keksu możesz użyć po prostu cukru pudru. Jeśli masz nieco więcej czasu, przygotuj lukier. Możesz zrobić go z cukru pudru i soku z cytryny, lub z cukru i białek jaj, wówczas otrzymasz lukier królewski. Do lukru dobrze przyklejać będą się pozostałe dekoracje, na przykład kolorowe, kandyzowane owoce lub płatki migdałów.
Zastanawiasz się, jakie jeszcze, ciasta na Wielkanoc mogą znaleźć się na twoim stole w tym roku. Możesz na przykład przygotować pyszne i kolorowe ciasto czekoladowe na Wielkanoc. Dobrze sprawdzą się także klasyczne propozycje, takie jak babka cytrynowa, sernik, czy mazurek. Możesz wypróbować również przepis na keks makowy.
Polecam.
Odsłon: 257
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 356
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 793
Polecam.
Odsłon: 257
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 356
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 793
Składniki
Realizację przepisu na keks, zacznij od utarcia jajek z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj do nich przesianą mąkę, proszek i olej. Dokładnie zmiksuj składniki.
Bakalie (kandyzowane owoce i orzechy) obtocz w mące ziemniaczanej, a następnie dodaj je do ciasta i wymieszaj szpatułką. Ciasto wylej do formy wysmarowanej tłuszczem i lekko podsypanej bułką tarta. Najlepiej sprawdzi się keksówka. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Pieczenie keksu powinno zająć ok. 50 minut.
Gotowy keks ostudź, a następnie udekoruj grubą warstwą lukru lub cukru pudru. Dodatkową porcją kandyzowanych owoców ułóż na wierzchu ciasta.