Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik królewski to jedno z najbardziej klasycznych ciast, które pojawia się z okazji świąt - zarówno Wielkanocy, jak i Bożego Narodzenia. Kakaowe ciasto okala kremową masę serową, tworząc idealne połączenie smaków. Choć samo pieczenie sernika wymaga nieco wprawy, to bardzo szybko przekonasz się, jak łatwe i szybkie może być przyszykowanie tego przysmaku. Ten polski sernik kakaowy jest jednym z najbardziej znanych, tak jak sernik krakowski czy wiedeński.
Sernik królewski na Święta to tradycja niejednego domu. Wystarczy jeden rzut oka, by rozpoznać ten klasyczny wypiek. Charakteryzuje się kakaowym, kruchym ciastem okalającym aksamitną masę serową na bazie twarogu ręcznie mielonego, choć z powodzeniem możesz też użyć sera z wiaderka. Tworząc listę zakupów, nie zapomnij do niej dopisać:
By uzyskać słodszy aromat możesz też wykorzystać budyń waniliowy lub cukier wanilinowy, które nadadzą charakterystycznego smaku. Połączenie tych składników sprawia, że kremowa masa serowa wręcz rozpływa się w ustach.
Sernik królewski na Wigilię czy Wielkanoc musi być prawdziwym majstersztykiem. Pamiętaj, żeby wszystkie składniki wyjąć z lodówki na co najmniej godzinę przed rozpoczęciem przygotowań ciasta. Najlepszy twaróg to ten ręcznie mielony, ale jeśli wybierzesz ser z wiaderka, upewnij się, by nie było w nim zbyt dużej ilości wody. Masło należy wcześniej roztopić i ostudzić do temperatury pokojowej. W tej wersji przepisu na sernik królewski nie ma potrzeby dodatkowego ubijania białek, co przekłada się na znacznie szybsze przygotowanie masy serowej i pozwala uniknąć wielu błędów.
Spód kruchego ciasta jest dość szybki w przygotowaniu. Wszystkie składniki włóż do miski lub robota kuchennego i zagnieć ciasto o jednolitej konsystencji, a następnie wstaw je do lodówki na około godzinę. Dzięki temu stwardnieje, co ułatwi dalsze przygotowania. Ten sernik królewski na Święta udowodni ci, że nie trzeba mozolnie wylepiać ciastem spodu blaszki. Schłodzone ciasto kruche zetrzyj na tarce i równomierne posyp nim dno formy, co znacznie skraca i ułatwia proces pieczenia sernika. Część ciasta odłóż do przygotowania wierzchu. Jeśli chcesz, możesz też zamienić margarynę na zimne masło - nie będzie miało to wpływu na konsystencję masy ani na smak.
Bez trudu przygotujesz sernik na kruchym spodzie dla osoby na diecie bezglutenowej. Poszukaj zamiennika zwykłej mąki pszennej - dobrze się sprawdzi tu owsiana, amarantusowa czy jaglana. O budyń śmietankowy nie musisz się martwić, bo większość produktów dostępnych w sklepach jest odpowiednia dla tego rodzaju diety.
Piecz sernik królewski przez około godzinę - początkowo w nieco wyższej temperaturze, dzięki czemu kakaowe ciasto kruche nabierze swojej chrupkości, a potem należy ją zmniejszyć. Czas pieczenia zależy w dużej mierze od wielkości formy. Zmielony twaróg musi dobrze związać, ale jednocześnie nie może być przesuszony, dlatego sprawdzaj gotowość masy sernikowej patyczkiem po upływie godziny - mogą na nim pozostać drobne okruchy. Jak w przypadku większości serników tradycyjnych, ciasto należy studzić przy lekko otwartych drzwiczkach, dzięki czemu nagrzany piekarnik powoli będzie tracił temperaturę. Pozwoli to zapobiec opadaniu, a tym samym pomoże zachować piękny wygląd deseru.
Każde Święta to prawdziwy zawrót głowy dla całej rodziny, dlatego dobrze jest móc przygotować sernik królewski z wyprzedzeniem, o ile to możliwe. Kruchy spód można zagnieść nawet kilka dni wcześniej i przechowywać go szczelnie owinięty w lodówce. Sama warstwa serowa nie wymaga długiego czasu przygotowań i można ją zrobić od ręki, ale osoby bardzo zapracowane ucieszą się na wieść, że ten sernik tradycyjny można także zamrozić. Pamiętaj, by bardzo szczelnie go zapakować przed mrożeniem, a potem rozmrażać w temperaturze pokojowej.
Niektórzy wolą sernik na kakaowym spodzie bez dodatków, a inni nie wyobrażają sobie tego ciasta bez rodzynek. Jeśli więc chcesz, możesz je dodać tuż przed wylaniem masy serowej. Ciekawego smaku doda też kandyzowana skórka pomarańczowa czy sok z cytryny. W tej wersji przepisu sernik królewski z wiaderka wystarczy posypać drugą połową startego ciasta kruchego, ale równie dobrze można obsypać go jeszcze cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi czy inną, ulubioną posypką. Świetnie sprawdzi się też bita śmietana i płatki czekolady.
Sernik królewski na przyjęcia będzie zawsze strzałem w dziesiątkę. Warstwa kakaowego ciasta przypadnie do gustu wszystkim domownikom i gościom, a rozpływająca się w ustach, kremowa masa sernikowa pozwoli na chwilę prawdziwego zapomnienia. Bez obaw podaj więc sernik królewski na urodziny, jubileusze czy Święta.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 323
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 52
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1156
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 323
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 52
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1156
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Dodajemy żółtka, śmietanę i margarynę pokrojoną w kostkę lub startą na tarce. Z podanych składników zagniatamy, gładkie, jednolite ciasto. Następnie z zagniecionego ciasta formujemy kulkę, którą owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
W tym czasie zabieramy się za masę serową. Ważne, aby wszystkie składniki przed przystąpieniem do pracy osiągnęły temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Do dużej miski przekładamy twaróg, wsypujemy cukier, dodajemy budyń, rozpuszczone masło i śmietankę. Składniki miksujemy na średnich obrotach. Następnie do masy serowej dodajemy po jednym jajku, na koniec wlewamy pozostałe z kruchego ciasta białka. Składniki mieszamy do połączenia.
Prostokątną blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągamy kruche, kakaowe ciasto, które odwijamy z folii i dzielimy na dwie równe części. Pierwszą z nich ścieramy na tarce i rozsypujemy równomiernie na spodzie formy. Następnie na spód przelewamy masę serową. Powierzchnię równamy. Przykrywamy ją drugą częścią startego ciasta.
Sernik królewski wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół). Ciasto pieczemy w tej temperaturze przez około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut.
Upieczony sernik królewski początkowo studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Z piekarnika wyciągamy ciasto dopiero po upływie 30 minut.