Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Tiramisu
  • Ciasta
  • Przepis na

Tiramisu

10.04.2025 Odsłon: 11078
5.0 (11 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Tiramisu to spolszczona nazwa włoskiego deseru tiramisù. Jedną z najpopularniejszych słodkich przekąsek na świecie bez problemu przygotujesz w swojej kuchni, nawet jeśli nie jesteś doświadczonym cukiernikiem. Wystarczy nasz sprawdzony przepis, a zrobisz bardzo kremowe i prawdziwie włoskie tiramisù.

Tiramisu przepis

Tiramisu można znaleźć w menu niemal każdej restauracji, szczególnie tych włoskich. Deser ze słonecznej Italii zachwyca swoją lekkością, elegancją i wyjątkowo dobrym połączeniem różnych smaków. Jego nazwa pochodzi od włoskiego zwrotu "tira mi sù", co można przetłumaczyć jako "popraw mi humor". Dokładnie takie działanie wykazuje ciasto na większość miłośników słodyczy. Deser robi się z biszkoptów nasączonych kawą, kremu z mascarpone i kakao. 

Mimo że przepis na tiramisu wydaje się prosty, to jego sekret tkwi przede wszystkim w najwyższej jakości składnikach i sprawdzonej recepturze. Deser powstał podobno w XX wieku, choć o miano jego twórcy walczą dwa włoskie regiony - Wenecja Euganejska i Toskania. Najwięcej osób uznaje jednak, że słodka przekąska powstała pod koniec lat 60. XX wieku w Treviso, blisko wyspiarskiej Wenecji. W 1969 roku tiramisu przygotował cukiernik Roberto Linguanotto wraz z Albą Di Pillo. W lokalu Alle Beccherie w Treviso (którego właścicielem był Ado Campeola - mąż Alby - po raz pierwszy zaserwowano ciasto w 1972 roku. 

Jak zrobić tiramisu?

Włoski deser można kupić niemal w każdej cukierni, kawiarni czy restauracji. Wiele osób zastanawia się jednak, jak zrobić tiramisu we własnej kuchni. W tradycyjnym przepisie na tiramisu potrzebne są podłużne biszkopty, mocne espresso, serek mascarpone, żółtka, cukier, śmietana kremówka, likier amaretto i kakao do posypania. Przyrządzenie włoskiego przysmaku nie jest trudne. Trzeba zacząć od ubicia żółtka z cukrem na jasnożółtą, puszystą masę. Następnie powoli dodaje się mascarpone i miksuje do momentu, aż masa będzie jednolita i gładka. Niektórzy dodają jeszcze śmietankę kremówkę, aby krem stał się lżejszy. W osobnej misce trzeba połączyć kawę z likierem. Następnie należy zanurzać biszkopty w espresso i szybko układać na dnie naczynia. Wystarczy jeszcze rozprowadzić połowę kremu, potem kolejną warstwę naponczowanych ciasteczek i drugą połowę kremu. Tiramisu musi znaleźć się w lodówce, aby stężało. Przed podaniem trzeba je posypać obficie kakao.

Jak ubić śmietanę z mascarpone?

Skoro wiesz już, jak zrobić tiramisu, musisz jeszcze dowiedzieć się, jak ubić śmietanę z mascarpone, żeby powstał bardzo puszysty krem. Choć w oryginalnym przepisie na tiramisu nie zawsze znajduje się kremówka, to jej dodanie pasuje wielu cukiernikom. Dlaczego? Bo masa przestaje być tak zwarta i sztywna, a nabiera przyjemnej lekkości. Napowietrzony krem dosłownie rozpływa się w ustach, tworząc jeszcze lżejszy deser. 

Jeśli chcesz uzyskać idealnie kremową konsystencję tiramisu, najpierw żółtka ubij z cukrem na jasnożółtą masę. Potem dodawaj powoli serek mascarpone i miksuj do połączenia w gładką masę. W osobnym naczyniu ubij śmietankę na sztywno. Przełóż ostrożnie do pozostałych składników i zmieszaj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia. Uważaj, żeby nie "przebić" kremówki - zbyt długie jej ubijanie sprawi, że krem się zwarzy lub stanie zbity. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Forma do pieczenia ciast 20 x 20 cm, mikser, sitko

Etapy przygotowania

Jaki alkohol do tiramisu?

Tradycyjne tiramisu zawsze zawiera likier amaretto, czyli włoski, wyrazisty likier migdałowy. Świetnie komponuje się zarówno z kawą, jak i serkiem mascarpone. Nie wszyscy jednak przepadają za jego smakiem lub nie mogą spożywać produktów na bazie bakalii. Pamiętaj, że nie musisz dodawać alkoholu do tiramisu. Deser będzie wtedy po prostu mocno kawowy, a niektórym osobom bardzo to odpowiada. Będzie też wtedy odpowiednim smakołykiem dla nastolatków dopiero zbliżających się do osiągnięcia pełnoletności. 

Chcesz użyć zamiennika likieru amaretto? Jaki alkohol do tiramisu jeszcze pasuje? Opcji do wyboru jest naprawdę dużo, więc nie trzeba się ograniczać:

  • wino Marsala - to sycylijskie wino, najczęściej słodkie i wyraziste w smaku. Chętnie wykorzystuje się je we włoskiej kuchni,
  • wódka lub spirytus - nowoczesna alternatywa, zdecydowanie wysokoprocentowa. Tego alkoholu dodaje się nieco mniej, bo ma więcej procent i mocniejszy smak. Nie może zdominować deseru. Niektórzy wybierają wódkę smakową, np. orzechową czy waniliową,
  • rum, brandy lub koniak - dodają głębi i wyrazistego aromatu ciastu,
  • likier śmietankowy - deser nieco zmieni smak, ale stanie się łagodniejszy, słodszy i delikatniejszy. 

Czym zastąpić mascarpone w tiramisu?

Mascarpone to kremowy i łagodny w smaku ser, który jest obowiązkowym składnikiem deseru. Niektórzy jednak szukają przepisu na tiramisu bez mascarpone, gdy nie mają go pod ręką lub za nim nie przepadają. Czym zastąpić serek? Tutaj także jest wiele produktów do wyboru:

  • serek śmietankowy - najczęstsza alternatywa do mascarpone. Serek typu philadelphia jest nieco wytrawny, dlatego warto go dosłodzić śmietanką,
  • twaróg sernikowy - trzeba go zmiksować na gładką masę. Deser wyjdzie nieco bardziej serowy,
  • ricotta - ziarnisty, delikatny serek, który warto przetrzeć przez sitko przed zmiksowaniem. Wówczas będzie miał gładką, jednolitą konsystencję,
  • jogurt grecki ze śmietanką kremówką - gęste i lekkie, po ubiciu powstanie puszysty krem,
  • śmietanka kokosowa - roślinny zamiennik dla wegetarian i wegan, którzy chcą spróbować deseru.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Zupy

Zupa prezydencka wzbogacona

Zupy Zupa prezydencka wzbogacona

Bogactwo warzyw, aromatów , uzupełnione o mięsny dodatek sprawia ,że zupa jes...

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Cukinia
  • Papryka
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Rozmaryn

Odsłon: 211

do 15 min 15 min
4
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem

Sałatki Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem

Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z wędzonym kurczakiem i ananase...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 50930

do 30 min 30 min
63
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2500

do 15 min 15 min
7
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Prosta, szybka, ale przede wszystkim smaczna surówka z pora i kukurydzy, Świe...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 266

do 15 min 15 min
6
fafiatko
fafiatko
Zupy

Ribollita- toskańska zupa

Zupy Ribollita- toskańska zupa

Włoski przepis a smaki bardzo podobne.

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Przyprawy
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1110

do 15 min 15 min
20
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Kotlety gryczane z grzybami

Przekąski Kotlety gryczane z grzybami

Jarskie kotleciki pełne smaku.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 111

do 30 min 30 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Zupy

Zupa prezydencka wzbogacona

Zupy Zupa prezydencka wzbogacona

Bogactwo warzyw, aromatów , uzupełnione o mięsny dodatek sprawia ,że zupa jes...

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Cukinia
  • Papryka
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Rozmaryn

Odsłon: 211

do 15 min 15 min
4
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem

Sałatki Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem

Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z wędzonym kurczakiem i ananase...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 50930

do 30 min 30 min
63
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2500

do 15 min 15 min
7
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Prosta, szybka, ale przede wszystkim smaczna surówka z pora i kukurydzy, Świe...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 266

do 15 min 15 min
6
fafiatko
fafiatko
Zupy

Ribollita- toskańska zupa

Zupy Ribollita- toskańska zupa

Włoski przepis a smaki bardzo podobne.

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Przyprawy
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1110

do 15 min 15 min
20
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Kotlety gryczane z grzybami

Przekąski Kotlety gryczane z grzybami

Jarskie kotleciki pełne smaku.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 111

do 30 min 30 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Tiramisu
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 6 żółtek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 500 g serka mascarpone,
  • około 300 g biszkoptów języczków,
  • 50 ml likieru Amaretto,
  • 350 ml mocnej, schłodzonej kawy,
  • 4 łyżki gorzkiego kakao.
Sposób przygotowania:
1

Zaparz kawę, przestudź i wymieszaj z likierem Amaretto. Przelej do miseczki o średnicy większej niż długość pojedynczego biszkopta.

2

Utrzyj żółtka z cukrem na jasną puszystą masę (na wysokich obrotach miksera). Wymieszaj je z serkiem mascarpone (na niskich obrotach miksera).

3

Przygotuj formę o wymiarach około 20 × 20 cm. Wyłóż jej dno połową biszkoptów, każdy z nich zanurzając dosłownie na sekundę w kawie. Na warstwie biszkoptów wyłóż połowę kremu i rozsmaruj. Oprósz ją równomiernie (z użyciem sitka o drobnych oczkach) dwiema łyżkami kakao. Powtórz wszystkie czynności dla drugiej części biszkoptów i kremu.

4

Przygotowane tiramisu wstaw na co najmniej 3-4 godziny do lodówki. Najsmaczniejsze jest na drugi dzień.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki