Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tiramisu to klasyczny włoski deser przygotowany z biszkoptów i kremu z serka mascarpone. Jedyny w swoim rodzaju smak nadaje temu specjałowi kawa wykorzystywana do nasączenia biszkoptów oraz aromatyczny alkohol. Włosi używają zwykle mocnego wina marsala – w Polsce niezbyt popularnego. U nas klasykiem stało się tiramisu z dodatkiem migdałowego likieru Amaretto, który ostatecznie zastąpić można innym, dość mocnym (około 30%) alkoholem. Przed podaniem tiramisu musi być mocno schłodzone. Najlepiej smakuje w towarzystwie filiżanki espresso.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 65
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 638
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 70
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 65
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 638
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 70
Składniki
Zaparz kawę, przestudź i wymieszaj z likierem Amaretto. Przelej do miseczki o średnicy większej niż długość pojedynczego biszkopta.
Utrzyj żółtka z cukrem na jasną puszystą masę (na wysokich obrotach miksera). Wymieszaj je z serkiem mascarpone (na niskich obrotach miksera).
Przygotuj formę o wymiarach około 2ox20 cm. Wyłóż jej dno połową biszkoptów, każdy z nich zanurzając dosłownie na sekundę w kawie. Na warstwie biszkoptów wyłóż połowę kremu i rozsmaruj. Oprósz ją równomiernie (z użyciem sitka o drobnych oczkach) 2 łyżkami kakao. Powtórz wszystkie czynności dla drugiej części biszkoptów i kremu.
Przygotowane tiramisu wstaw na co najmniej 3-4 godziny do lodówki. Najsmaczniejsze jest na drugi dzień.