Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tiramisu to spolszczona nazwa włoskiego deseru tiramisù. Jedną z najpopularniejszych słodkich przekąsek na świecie bez problemu przygotujesz w swojej kuchni, nawet jeśli nie jesteś doświadczonym cukiernikiem. Wystarczy nasz sprawdzony przepis, a zrobisz bardzo kremowe i prawdziwie włoskie tiramisù.
Tiramisu można znaleźć w menu niemal każdej restauracji, szczególnie tych włoskich. Deser ze słonecznej Italii zachwyca swoją lekkością, elegancją i wyjątkowo dobrym połączeniem różnych smaków. Jego nazwa pochodzi od włoskiego zwrotu "tira mi sù", co można przetłumaczyć jako "popraw mi humor". Dokładnie takie działanie wykazuje ciasto na większość miłośników słodyczy. Deser robi się z biszkoptów nasączonych kawą, kremu z mascarpone i kakao.
Mimo że przepis na tiramisu wydaje się prosty, to jego sekret tkwi przede wszystkim w najwyższej jakości składnikach i sprawdzonej recepturze. Deser powstał podobno w XX wieku, choć o miano jego twórcy walczą dwa włoskie regiony - Wenecja Euganejska i Toskania. Najwięcej osób uznaje jednak, że słodka przekąska powstała pod koniec lat 60. XX wieku w Treviso, blisko wyspiarskiej Wenecji. W 1969 roku tiramisu przygotował cukiernik Roberto Linguanotto wraz z Albą Di Pillo. W lokalu Alle Beccherie w Treviso (którego właścicielem był Ado Campeola - mąż Alby - po raz pierwszy zaserwowano ciasto w 1972 roku.
Włoski deser można kupić niemal w każdej cukierni, kawiarni czy restauracji. Wiele osób zastanawia się jednak, jak zrobić tiramisu we własnej kuchni. W tradycyjnym przepisie na tiramisu potrzebne są podłużne biszkopty, mocne espresso, serek mascarpone, żółtka, cukier, śmietana kremówka, likier amaretto i kakao do posypania. Przyrządzenie włoskiego przysmaku nie jest trudne. Trzeba zacząć od ubicia żółtka z cukrem na jasnożółtą, puszystą masę. Następnie powoli dodaje się mascarpone i miksuje do momentu, aż masa będzie jednolita i gładka. Niektórzy dodają jeszcze śmietankę kremówkę, aby krem stał się lżejszy. W osobnej misce trzeba połączyć kawę z likierem. Następnie należy zanurzać biszkopty w espresso i szybko układać na dnie naczynia. Wystarczy jeszcze rozprowadzić połowę kremu, potem kolejną warstwę naponczowanych ciasteczek i drugą połowę kremu. Tiramisu musi znaleźć się w lodówce, aby stężało. Przed podaniem trzeba je posypać obficie kakao.
Skoro wiesz już, jak zrobić tiramisu, musisz jeszcze dowiedzieć się, jak ubić śmietanę z mascarpone, żeby powstał bardzo puszysty krem. Choć w oryginalnym przepisie na tiramisu nie zawsze znajduje się kremówka, to jej dodanie pasuje wielu cukiernikom. Dlaczego? Bo masa przestaje być tak zwarta i sztywna, a nabiera przyjemnej lekkości. Napowietrzony krem dosłownie rozpływa się w ustach, tworząc jeszcze lżejszy deser.
Jeśli chcesz uzyskać idealnie kremową konsystencję tiramisu, najpierw żółtka ubij z cukrem na jasnożółtą masę. Potem dodawaj powoli serek mascarpone i miksuj do połączenia w gładką masę. W osobnym naczyniu ubij śmietankę na sztywno. Przełóż ostrożnie do pozostałych składników i zmieszaj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia. Uważaj, żeby nie "przebić" kremówki - zbyt długie jej ubijanie sprawi, że krem się zwarzy lub stanie zbity.
Forma do pieczenia ciast 20 x 20 cm, mikser, sitko
Tradycyjne tiramisu zawsze zawiera likier amaretto, czyli włoski, wyrazisty likier migdałowy. Świetnie komponuje się zarówno z kawą, jak i serkiem mascarpone. Nie wszyscy jednak przepadają za jego smakiem lub nie mogą spożywać produktów na bazie bakalii. Pamiętaj, że nie musisz dodawać alkoholu do tiramisu. Deser będzie wtedy po prostu mocno kawowy, a niektórym osobom bardzo to odpowiada. Będzie też wtedy odpowiednim smakołykiem dla nastolatków dopiero zbliżających się do osiągnięcia pełnoletności.
Chcesz użyć zamiennika likieru amaretto? Jaki alkohol do tiramisu jeszcze pasuje? Opcji do wyboru jest naprawdę dużo, więc nie trzeba się ograniczać:
Mascarpone to kremowy i łagodny w smaku ser, który jest obowiązkowym składnikiem deseru. Niektórzy jednak szukają przepisu na tiramisu bez mascarpone, gdy nie mają go pod ręką lub za nim nie przepadają. Czym zastąpić serek? Tutaj także jest wiele produktów do wyboru:
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 71
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 502
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 116
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 71
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 502
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 116
Składniki
Zaparz kawę, przestudź i wymieszaj z likierem Amaretto. Przelej do miseczki o średnicy większej niż długość pojedynczego biszkopta.
Utrzyj żółtka z cukrem na jasną puszystą masę (na wysokich obrotach miksera). Wymieszaj je z serkiem mascarpone (na niskich obrotach miksera).
Przygotuj formę o wymiarach około 20 × 20 cm. Wyłóż jej dno połową biszkoptów, każdy z nich zanurzając dosłownie na sekundę w kawie. Na warstwie biszkoptów wyłóż połowę kremu i rozsmaruj. Oprósz ją równomiernie (z użyciem sitka o drobnych oczkach) dwiema łyżkami kakao. Powtórz wszystkie czynności dla drugiej części biszkoptów i kremu.
Przygotowane tiramisu wstaw na co najmniej 3-4 godziny do lodówki. Najsmaczniejsze jest na drugi dzień.