Wydłuża życie, poprawia pamięć, jest afrodyzjakiem. Pozostaje tylko pić, nawet codziennie

Kakao to prawdziwy superfood - dostarcza wartościowych składników odżywczych organizmowi i ma na niego zbawienny wpływ. Wszystko jednak pod kilkoma warunkami. Dowiedz się, z czym nie łączyć kakao i o której godzinie najlepiej je pić.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kakao jest pyszne i intensywne w smaku, a dodatkowo zawiera szereg cennych składników odżywczych. Jakie kakao jest najzdrowsze? Z czym lepiej go nie łączyć? Dowiedz się o jego zastosowaniu w kuchni i sprawdź, kiedy najlepiej po nie sięgać.

Sprawdź także: Dodaj łyżeczkę do kawy. Zmniejszy stres i pobudzi mózg do pracy

Kakao - pochodzenie

Kakao pierwotnie pochodzi z Ameryki Łacińskiej, a otrzymuje się je z nasion owoców kakaowca. Jedno drzewo produkuje około 50 owoców, z czego każdy ma od 20 do 60 ziaren. To właśnie z nich powstaje dostępne w sklepie kakao. Owoce kakaowca zbudowane są z grubej łupiny oraz słodkiego białego miąższu. 

Lecznicze działanie napoju z kakao doceniali już Majowie i Aztekowie, którzy nazywali go wręcz napojem bogów. Jakie kakao jest najzdrowsze? Oczywiście to o wysokiej zawartości kakao i bez dodatku cukru. Można kierować się zasadą, że im ciemniejsze będzie, tym lepsze. W sklepie wybieraj naturalne gorzkie kakao, w którego składzie nie ma żadnych sztucznych polepszaczy.

O jakiej porze dnia pić kakao? Warto po nie sięgać między posiłkami i raczej przed południem - wówczas nie wpłynie na wchłanianie składników odżywczych z jedzenia i doda energii na pozostałą część dnia.

Kakao - wartości odżywcze

Kakao jest produktem o niskim indeksie glikemicznym (wartość IG wynosi około 20). To źródło witamin (A, E i  tych z grupy B) oraz minerałów, m.in. magnezu, żelaza, potasu, cynku i fosforu. Dostarcza organizmowi również polifenoli, kwasu oleinowego, stearynowego, linolowego i palmitynowego. Jedna łyżeczka naturalnego kakao w proszku to tylko 41 kcal, natomiast 100 gramów proszku kakaowego (dosładzanego) zawiera ok. 227 kalorii. 

Zobacz: Zdrowy koktajl kakaowy z owocami

Kakao - właściwości zdrowotne

Kto powinien pić kakao? Mogą po niego sięgać cukrzycy, ponieważ cechuje się niskim indeksem glikemicznym. Spożywanie naturalnego kakao zapewnia uczucie sytości, hamuje apetyt i pomaga w szybkim spalaniu tłuszczu (pobudza mięśnie, dlatego warto sięgać po kakao przed treningiem i wysiłkiem fizycznym), dlatego świetnie sprawdzi się w dietach redukcyjnych.

Dzięki składnikom odżywczym kakao wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Bogactwo antyoksydantów sprawia, że roślina działa przeciwmiażdżycowo i chroni przed chorobami układu krążenia. Działa przeciwzakrzepowo i obniża poziom „złego" cholesterolu. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, spowalniają procesy starzenia się organizmu i poprawiają wygląd skóry.

Co daje codzienne picie kakao? Flawonoidy, czyli kolejny element kakao, wpływają na poprawę pamięci i koncentracji, natomiast niewielkie ilości kofeiny - dodają energii po wysiłku. Nie bez znaczenia są też minerały. Ziarna kakaowca są świetnym źródłem magnezu, który usprawnia pracę serca i układu nerwowego. Dodatkowo pobudza produkcję endorfin, które są odpowiedzialne za dobre samopoczucie i zdrowie psychiczne.

Kakao - przeciwwskazania

Głównym przeciwwskazaniem do spożywania kakao jest alergia na ten produkt spożywczy. Nie zaleca się też stosowania go przez osoby, które chorują na nadciśnienie i niektóre choroby serca. Ziarna zawierają teobrominę i kofeinę, mogące negatywnie wpływać na działanie organizmu. Kto jeszcze powinien unikać kakao? W nadmiernych ilościach nie powinni go spożywać wszyscy cierpiący na zaparcia i zgagę. 

Z czym nie łączyć kakao?

Kakao może być prawdziwym superfood - najlepiej w wydaniu naturalnym lub bezcukrowego proszku z ziaren kakaowca.

Do kakao nie dodawaj białego cukru (sacharozy), ponieważ taka mieszanka składników może przyczyniać się do problemów ze wzrokiem, krwią, zaburzeń pracy trzustki, próchnicy lub kwasicy. Jeśli masz taką potrzebę, zdecydowanie lepiej dosłodzić napój glukozą lub miodem.

Z czym jeszcze nie łączyć kakao? Z mlekiem zwierząt, w tym z najpopularniejszym mlekiem krowim, ponieważ w takiej konfiguracji traci ono znaczną część swoich właściwości prozdrowotnych. 

Kakao - zastosowanie w kuchni

W kuchni stosuj naturalne, ciemne kakao - najlepiej zakupione w sklepach ze zdrową żywnością. Takie działa najkorzystniej na ludzki organizm. Do czego używać kakao w kuchni? Możesz oczywiście postawić na pyszne napoje - już wiesz, że najlepiej połączyć kakao z mlekiem roślinnym lub wodą i dosłodzić zamiennikami cukru, czyli np. miodem czy ksylitolem. Warto też przygotować dobrze doprawioną czekoladę, czyli kakao w połączeniu z kardamonem, cynamonem, wanilią, a nawet pieprzem cayenne.

Wiele cukierników używa kakao do wypieków. Większość czekoladowych ciast czy ciastek w swoim składzie ma właśnie ten produkt. Co jednak ciekawe, kakao można też wykorzystać do dań wytrawnych. Sprawdzi się do różnego rodzaju mięs - od kaczki, przez wołowinę aż do wieprzowiny. 

Wypróbuj ten aromatyczny i intensywny dodatek w wielu potrawach. Poniżej znajdziesz inspirację na zastosowanie kakao w kuchni

1. Korzenne kakao z piankami

 Korzenne kakao z piankami Zobacz przepis

Korzenne kakao z piankami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Krzepiące kakao na zdrowe serce

 Krzepiące kakao na zdrowe serce Zobacz przepis

Zdrowe kakao / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Puszysty omlet kakaowy. Do przygotowania w 3 minuty

 Puszysty omlet kakaowy. Do przygotowania w 3 minuty Zobacz przepis

Puszysty omlet kakaowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Jaglanka z orzechami, kakao i pomarańczą

 Jaglanka z orzechami, kakao i pomarańczą Zobacz przepis

Jaglanka na śniadanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Eko-czeko naleśniki

 Eko-czeko naleśniki Zobacz przepis

Naleśniki kakaowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kakaowo-owsiane placuszki z cukinią

 Kakaowo-owsiane placuszki z cukinią Zobacz przepis

Kakaowo-owsiane placuszki z cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Energetyczne ciasteczka owsiane z kakao i chia

 Energetyczne ciasteczka owsiane z kakao i chia Zobacz przepis

Ciasteczka owsiane z kakao i chia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Drożdżówka bezglutenowa z kakao

 Drożdżówka bezglutenowa z kakao Zobacz przepis

Drożdżówka z kakao / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Smoothie bowl

 Smoothie bowl Zobacz przepis

Gęsty koktajl kakaowy z owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kakaowy pudding chia

 Kakaowy pudding chia Zobacz przepis

Kakaowy pudding chia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Racuszki o smaku piernika

 Racuszki o smaku piernika Zobacz przepis

Racuszki z kakao / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Klasyczny sernik z kakao

 Klasyczny sernik z kakao Zobacz przepis

Klasyczny sernik z kakao / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Ciasto czekośliwka

 Ciasto czekośliwka Zobacz przepis

Ciasto czekośliwka z kakao / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Kurczak w sosie mole

 Kurczak w sosie mole Zobacz przepis

Kurczak z sosem czekoladowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

15. Kakaowe pierogi z brzoskwiniami

 Kakaowe pierogi z brzoskwiniami Zobacz przepis

Kakaowe pierogi z brzoskwiniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

16. Chili con carne

 Chili con carne Zobacz przepis

Chili con carne z kakao / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

17. Czekoladowy makaron z szałwią boczkiem i zielonym groszkiem

 Czekoladowy makaron z szałwią boczkiem i zielonym groszkiem Zobacz przepis

Czekoladowy makaron z kakao / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

To naturalny antybiotyk. Babciny przepis wraca w nowej formie »

Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »

Właściwości zdrowotne prosa (kaszy jaglanej) »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0