Dania jednogarnkowe

Ze względu na swój czerwony kolor najczęściej mylony jest z przyprawą chili. Pieprz cayenne zyskuje coraz większą popularność wśród Polaków, którzy chętnie dodają go do marynat, warzyw, ale też deserów. Odkryj właściwości pieprzu cayenne i sprawdź jego zastosowanie w kuchni.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wystarczy tylko łyżeczka czerwonego dodatku, aby nadać daniu zupełnie inny smak. Dowiedz się, czy chili i pieprz cayenne to ta sama przyprawa, odkryj, kto powinien używać pieprzu w kuchni i sprawdź jego prozdrowotne właściwości.

Sprawdź także: Jego walory docenił sam Mickiewicz. Dawkowany z umiarem odpędzi wirusy i stany zapalne

Pieprz cayenne - pochodzenie

Pieprz cayenne, inaczej nazywany papryką cayenne lub pieprzem/papryką kajeńską, to przyprawa wyrabiana z papryki cayenne (równie ostrej, co jej kuzynka - jalapeño). Jego nazwa wywodzi się ze słowa quiínia, które w Ameryce Południowej tłumaczy się jako ostrą paprykę.

Wiele osób myli pieprz cayenne z chili - choć obie przyprawy mają intensywną, czerwoną barwę i są pikantne, to jednak nie są to te same dodatki. Chili to ogólna nazwa grupy ostrych papryk, do której zalicza się również odmiana cayenne.

W przypadku pieprzu, owoce papryki cayenne suszy się, a następnie mieli na aromatyczny proszek, by zapakować go w opakowania dostępne w każdym sklepie. 

Pieprz cayenne - właściwości

Pieprz cayenne wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz wspiera układ odpornościowy. Pomaga udrożnić zatkany nos, rozgrzewa i dostarcza witaminy A oraz E, nazywane witaminami młodości (poprawiają wygląd skóry, krążenie, pracę układu hormonalnego i funkcjonowanie narządu wzroku).

Ponadto pieprz kajeński uśmierza bóle głowy i nerwobóle, minimalizuje ryzyko zakrzepów i obniża poziom „złego" cholesterolu. Co więcej, zapobiega miażdżycy i zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym zawału serca czy udaru mózgu.

Zawiera w swoim składzie kapsaicynę, która odpowiada za jego pikantny smak, ale również wspomaga organizm w zrzucaniu nadmiarowych kilogramów. Pieprz cayenne na odchudzanie to rewelacyjny pomysł. Hamuje apetyt, reguluje wydzielanie soków trawiennych, przyspiesza spalanie tłuszczu i rozgrzewa organizm, usprawniają metabolizm. 

Zobacz: Krem korzenny z pieczonych papryk i pomidorów na imbirze

Kto powinien używać pieprzu cayenne?

Pieprz cayenne polecany jest wszystkim na diecie redukcyjnej. Choć nie wolno go spożywać w zbyt dużych ilościach (może podrażniać wątrobę i błonę śluzową jamy ustnej), to w odpowiednich porcjach pomoże w utrzymaniu właściwej sylwetki. 

Jeśli mierzysz się z przeziębieniem, sięgnij po rozgrzewający napój z pieprzem kajeńskim. Pomoże ci to odetkać zatkany nos oraz rozgrzać organizm, pobudzając go do walki z infekcją. Możesz też stosować przyprawę profilaktycznie, jeśli w twojej rodzinie zdarzały się przypadku miażdżycy, udarów lub chorób serca. 

Pamiętaj jednak, żeby nie stosować pieprzu zbyt często, bo organizm się na niego uodparnia - stosuj więc niewielkie dawki, raz na jakiś czas.

Pieprz cayenne - przeciwwskazania

Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania pieprzu cayenne? Niestety tak - grupa wyjątków jest całkiem duża. Przede wszystkim tej przyprawy nie podaje się kobietom karmiącym. Jest ona nieodpowiednia również dla małych dzieci (poniżej 12 roku życia), ponieważ może wywołać u nich gwałtowną reakcję układu pokarmowego, a nawet silne zatrucie. 

Pieprzu cayenne nie powinny też stosować osoby przyjmujące aspirynę i inne leki rozrzedzające krew, ponieważ może on zmniejszyć skuteczność leku lub zwiększyć ryzyko krwawienia. Lepiej, jeśli przyprawy nie użyją też osoby stosujące ACE inhibitory (grupa leków stosowanych przy nadciśnieniu, niewydolności serca, chorobie niedokrwiennej serca i przy wybranych chorobach nerek), teofilinę (preparat przepisywany przy zwężeniu dróg oddechowych, np. na astmę) oraz środki hamujące wydzielanie kwasu żołądkowego.

Kolejnym przeciwwskazaniem do stosowania pieprzu cayenne jest zażywanie leków na cukrzycę (kapsaicyna obniża poziom cukru we krwi, co z kolei zwiększa ryzyko rozwoju hipoglikemii). 

Pieprz cayenne - zastosowanie w kuchni

Do czego użyć pieprzu cayenne w kuchni? Możliwości jest naprawdę wiele. Dodaj szczyptę do sosu, marynaty do mięs lub dressingu do sałatki. Może to być przyprawa, która posłuży do zrobienia rozgrzewającej zupy albo jajecznej przekąski. Świetnie sprawdzi się też do podkreślenia smaku owoców morza i ryb. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś dodał pieprz kajeński do gorącej czekolady - to wspaniały pomysł na chłodny, jesienny lub zimowy wieczór. Jeśli chcesz podkręcić metabolizm, niewielką porcję wsyp do owocowego smoothie.

Więcej inspiracji na przepisy na dania z pieprzem cayenne znajdziesz poniżej:

1. Kremowy serek z pieprzem cayenne

 Kremowy serek z pieprzem cayenne Zobacz przepis

Kremowy serek z roszponką, czerwoną cebulą i cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pałki z kurczaka z pieprzem cayenne

 Pałki z kurczaka z pieprzem cayenne Zobacz przepis

Kurczak z pieprzem cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ciecierzyca po bretońsku

 Ciecierzyca po bretońsku Zobacz przepis

Ciecierzyca po bretońsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Rozgrzewająca zupa marchewkowa

 Rozgrzewająca zupa marchewkowa Zobacz przepis

Zupa z pieprzem cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Wątróbka drobiowa z czerwoną cebulką, jabłkami i zieloną pietruszką

 Wątróbka drobiowa z czerwoną cebulką, jabłkami i zieloną pietruszką Zobacz przepis

Wątróbka drobiowa z pieprzem cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Mikstura z pieprzem cayenne. Pomaga spalić oponkę z brzucha

 Mikstura z pieprzem cayenne. Pomaga spalić oponkę z brzucha Zobacz przepis

Mikstura z pieprzem cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sok pełen witamin

 Sok pełen witamin Zobacz przepis

Sok z pieprzem cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Shot cytrusowy

 Shot cytrusowy Zobacz przepis

Napój na odporność / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Domowy sos barbecue

 Domowy sos barbecue Zobacz przepis

Domowy sos BBQ / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sałatka z kurczakiem i pestkami dyni

 Sałatka z kurczakiem i pestkami dyni Zobacz przepis

Sałatka z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Pastella

 Pastella Zobacz przepis

Pastella z pieprzem cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także:

To naturalny antybiotyk. Babciny przepis wraca w nowej formie »

Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »

Właściwości zdrowotne prosa (kaszy jaglanej) »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 51

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0