Spis treści:
- Pieprz cayenne - pochodzenie
- Pieprz cayenne - właściwości
- Kto powinien używać pieprzu cayenne?
- Pieprz cayenne - przeciwwskazania
- Pieprz cayenne - zastosowanie w kuchni
Wystarczy tylko łyżeczka czerwonego dodatku, aby nadać daniu zupełnie inny smak. Dowiedz się, czy chili i pieprz cayenne to ta sama przyprawa, odkryj, kto powinien używać pieprzu w kuchni i sprawdź jego prozdrowotne właściwości.
Sprawdź także: Jego walory docenił sam Mickiewicz. Dawkowany z umiarem odpędzi wirusy i stany zapalne
Pieprz cayenne - pochodzenie
Pieprz cayenne, inaczej nazywany papryką cayenne lub pieprzem/papryką kajeńską, to przyprawa wyrabiana z papryki cayenne (równie ostrej, co jej kuzynka - jalapeño). Jego nazwa wywodzi się ze słowa quiínia, które w Ameryce Południowej tłumaczy się jako ostrą paprykę.
Wiele osób myli pieprz cayenne z chili - choć obie przyprawy mają intensywną, czerwoną barwę i są pikantne, to jednak nie są to te same dodatki. Chili to ogólna nazwa grupy ostrych papryk, do której zalicza się również odmiana cayenne.
W przypadku pieprzu, owoce papryki cayenne suszy się, a następnie mieli na aromatyczny proszek, by zapakować go w opakowania dostępne w każdym sklepie.
Pieprz cayenne - właściwości
Pieprz cayenne wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz wspiera układ odpornościowy. Pomaga udrożnić zatkany nos, rozgrzewa i dostarcza witaminy A oraz E, nazywane witaminami młodości (poprawiają wygląd skóry, krążenie, pracę układu hormonalnego i funkcjonowanie narządu wzroku).
Ponadto pieprz kajeński uśmierza bóle głowy i nerwobóle, minimalizuje ryzyko zakrzepów i obniża poziom „złego" cholesterolu. Co więcej, zapobiega miażdżycy i zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym zawału serca czy udaru mózgu.
Zawiera w swoim składzie kapsaicynę, która odpowiada za jego pikantny smak, ale również wspomaga organizm w zrzucaniu nadmiarowych kilogramów. Pieprz cayenne na odchudzanie to rewelacyjny pomysł. Hamuje apetyt, reguluje wydzielanie soków trawiennych, przyspiesza spalanie tłuszczu i rozgrzewa organizm, usprawniają metabolizm.
Zobacz: Krem korzenny z pieczonych papryk i pomidorów na imbirze
Kto powinien używać pieprzu cayenne?
Pieprz cayenne polecany jest wszystkim na diecie redukcyjnej. Choć nie wolno go spożywać w zbyt dużych ilościach (może podrażniać wątrobę i błonę śluzową jamy ustnej), to w odpowiednich porcjach pomoże w utrzymaniu właściwej sylwetki.
Jeśli mierzysz się z przeziębieniem, sięgnij po rozgrzewający napój z pieprzem kajeńskim. Pomoże ci to odetkać zatkany nos oraz rozgrzać organizm, pobudzając go do walki z infekcją. Możesz też stosować przyprawę profilaktycznie, jeśli w twojej rodzinie zdarzały się przypadku miażdżycy, udarów lub chorób serca.
Pamiętaj jednak, żeby nie stosować pieprzu zbyt często, bo organizm się na niego uodparnia - stosuj więc niewielkie dawki, raz na jakiś czas.
Pieprz cayenne - przeciwwskazania
Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania pieprzu cayenne? Niestety tak - grupa wyjątków jest całkiem duża. Przede wszystkim tej przyprawy nie podaje się kobietom karmiącym. Jest ona nieodpowiednia również dla małych dzieci (poniżej 12 roku życia), ponieważ może wywołać u nich gwałtowną reakcję układu pokarmowego, a nawet silne zatrucie.
Pieprzu cayenne nie powinny też stosować osoby przyjmujące aspirynę i inne leki rozrzedzające krew, ponieważ może on zmniejszyć skuteczność leku lub zwiększyć ryzyko krwawienia. Lepiej, jeśli przyprawy nie użyją też osoby stosujące ACE inhibitory (grupa leków stosowanych przy nadciśnieniu, niewydolności serca, chorobie niedokrwiennej serca i przy wybranych chorobach nerek), teofilinę (preparat przepisywany przy zwężeniu dróg oddechowych, np. na astmę) oraz środki hamujące wydzielanie kwasu żołądkowego.
Kolejnym przeciwwskazaniem do stosowania pieprzu cayenne jest zażywanie leków na cukrzycę (kapsaicyna obniża poziom cukru we krwi, co z kolei zwiększa ryzyko rozwoju hipoglikemii).
Pieprz cayenne - zastosowanie w kuchni
Do czego użyć pieprzu cayenne w kuchni? Możliwości jest naprawdę wiele. Dodaj szczyptę do sosu, marynaty do mięs lub dressingu do sałatki. Może to być przyprawa, która posłuży do zrobienia rozgrzewającej zupy albo jajecznej przekąski. Świetnie sprawdzi się też do podkreślenia smaku owoców morza i ryb. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś dodał pieprz kajeński do gorącej czekolady - to wspaniały pomysł na chłodny, jesienny lub zimowy wieczór. Jeśli chcesz podkręcić metabolizm, niewielką porcję wsyp do owocowego smoothie.
Więcej inspiracji na przepisy na dania z pieprzem cayenne znajdziesz poniżej:
1. Kremowy serek z pieprzem cayenne
Zobacz przepisKremowy serek z roszponką, czerwoną cebulą i cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Pałki z kurczaka z pieprzem cayenne
Zobacz przepisKurczak z pieprzem cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Ciecierzyca po bretońsku
Zobacz przepisCiecierzyca po bretońsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Rozgrzewająca zupa marchewkowa
Zobacz przepisZupa z pieprzem cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Wątróbka drobiowa z czerwoną cebulką, jabłkami i zieloną pietruszką
Zobacz przepisWątróbka drobiowa z pieprzem cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Mikstura z pieprzem cayenne. Pomaga spalić oponkę z brzucha
Zobacz przepisMikstura z pieprzem cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sok pełen witamin
Zobacz przepisSok z pieprzem cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Sałatka z kurczakiem i pestkami dyni
Zobacz przepisSałatka z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
To naturalny antybiotyk. Babciny przepis wraca w nowej formie »
Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »