Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy ceny chleba w sklepach zaczynają szaleć, warto wrócić do domowego wypieku pieczywa. To wcale nie jest trudne! Przetestujcie ten stary i sprawdzony przepis na chleb łyżką mieszany, który uda się każdemu. Pięknie wyrasta i ma chrupiącą skórkę. Do tak przygotowanego chleba nie trzeba już żadnych dodatków - wystarczy odrobina masła.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 224
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 90
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 24
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 224
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 90
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 24
Składniki
W dużej misie, do ciepłej, ale nie wrzącej, wody dodaj rozkruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Odstaw zaczyn na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Do zaczynu dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj przy pomocy dużej łyżki. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję pozbawioną grudek. Gdy będzie gotowe, odstaw je na około 35 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełóż do okrągłego naczynia żaroodpornego lub podłużnej keksówki. Odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wstaw chleb łyżką mieszany do piekarnika nagrzanego do 220 stopni celsjusza. Piecz przez 45 minut. Jeśli używasz naczynia żaroodpornego z pokrywą, przez pierwsze 25 minut piecz chleb pod przykryciem, a dopiero później je zdejmij.