Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb owsiany na drożdżach to zdrowy i prosty w przygotowaniu wypiek, idealny dla osób ceniących świeże, domowe pieczywo bez zbędnych dodatków. Łączy on liczne wartości odżywcze z szybkością i niesamowitym smakiem. To także prawdziwy, szybki chleb dla leniwych, którzy przyrządzisz prosto i niesamowicie szybko! Jest także niskotłuszczowy i całkowicie pozbawiony cukru, przez co jest idealny dla osób na diecie.
Pieczenie własnego chleba na drożdżach to nie tylko oszczędność czasu i pieniędzy, ale także ogromna satysfakcja i pewność użytych składników. Domowy chleb owsiany z drożdżami to idealny wybór dla każdego, kto chce zacząć swoją przygodę z własnoręcznym wypiekiem chleba. Taki bochenek jest znacznie zdrowszą i smaczniejszą alternatywą dla pieczywa kupowanego w sklepach. Chleb z płatkami owsianymi jest na tyle uniwersalny, że można go podawać z masłem, dżemem, serami, wędlinami czy świeżymi warzywami. Jest to również świetny sposób, aby wzbogacić dietę w błonnik, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Najczęstszą przyczyną tego, że ciasto nie chce wyrosnąć, jest zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura wody, która zabija lub spowalnia drożdże. Optymalna temperatura wody do przyrządzenia zaczynu to około 37 st. Celsjusza, a samo otoczenie powinno mieć około 25-27 st. Celsjusza. Garnek lub miskę, w którym wyrasta zaczyn postaw w ciepłe miejsce, z dala od przeciągów, na co najmniej godzinę. Jeśli mimo to ciasto nie chce wyrosnąć, sprawdź datę przydatności świeżych drożdży i w razie potrzeby przygotuj ciasto jeszcze raz, z nową partią tego składnika. Możesz też użyć w razie konieczności drożdży instant.
W cieście chlebowym drożdżowym dość duża lepkość jest normalna, szczególnie na początku wyrabiania. Unikaj dodawania zbyt dużej ilości mąki pszennej, co może sprawić, że chleb będzie suchy. Wyrabiaj ciasto, dopóki nie stanie się gładkie i elastyczne, a w razie dużych problemów, możesz lekko natłuścić ręce i blat, zamiast posypywać mąką.
Zakalce przydarzają się każdemu piekarzowi czy cukiernikowi, więc jeśli zdarzy się tobie, nie ma się czym przejmować! Możesz jednak zminimalizować ryzyko jego powstania. Zakalec powstaje najczęściej, jeśli ciasto zbyt krótko wyrasta lub jest niedopieczone. Zawsze pilnuj, by masa podwoiła swoją objętość w trakcie przygotowania, co jest oznaką, że składniki mogą zostać poddane obróbce cieplnej. Z kolei bochenek chleba będzie gotowy do wyjęcia z pieca dopiero wówczas, gdy pukając go palcem w spód, usłyszysz głuchy dźwięk.
Zbyt twarda skórka chleba to bardzo często problem wynikający ze zbyt małej wilgotności wewnątrz pieca. Dlatego przed wstawieniem keksówki do piekarnika, posmaruj skórkę odrobiną wody. Dobrym rozwiązaniem jest także włożenie na dolnym poziomie naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą, która utworzy parę. To właśnie ona odpowiada za chrupiącą i złocistą skórkę tego wypieku.
Jeśli po upieczeniu chleb owsiany na drożdżach jest suchy i twardy, najprawdopodobniej zawiera za dużo mąki. Jeśli ciasto wydaje się zbyt twarde już podczas wyrabiania, wlej odrobinę wody. Kontroluj czas pieczenia, a jeśli skórka brązowieje zbyt szybko, możesz przykryć bochenek folią aluminiową. Zwróć też uwagę na to, czy po wyjęciu foremki z pieca, chleb nie opada - oznacza to zazwyczaj jego niedopieczenie, a więc w środku możesz spodziewać się zakalca.
Przepis podaje, by do ciasta wsypać płatki owsiane, które świetnie komponują się z całą masą. Z powodzeniem jednak dodaj również ziarna słonecznika, orzechy czy odrobinę siemienia, które dodadzą wyjątkowego smaku i ciekawej tekstury. Używaj ulubionych ziaren także na wierzchu, podprażając je dla większego aromatu i smaku.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1481
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1481
Składniki
Przygotuj zaczyn z drożdży, 100 ml wody i 100 mąki chlebowej. Drożdże rozpuść w wodzie o temperaturze około 37-40°C. Dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce.
Upraż na suchej patelni płatki owsiane. Odstaw do wystudzenia. Zalej resztą wody.
Gdy zaczyn będzie gotowy, połącz go z resztą składników i wymieszaj (ręką lub robotem kuchennym) na jednolitą, elastyczną masę. Odstaw ciasto do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, pod przykryciem) na 2-3 godziny. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Przełóż ciasto do keksówki (natłuszczonej i oprószonej bułka tartą) o długości 30 cm. Wyrównaj je, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
Posmaruj wierzch ciasta wodą (np. z użyciem silikonowego pędzelka) i posyp płatkami owsianymi. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyjmij chleb owsiany z foremki i ostudź na kratce.