Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Pieczywo
  • Chleb owsiany na drożdżach
  • Pieczywo
  • Przepis na

Chleb owsiany na drożdżach

01.10.2025 Odsłon: 13928
5.0 (19 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Chleb owsiany na drożdżach to zdrowy i prosty w przygotowaniu wypiek, idealny dla osób ceniących świeże, domowe pieczywo bez zbędnych dodatków. Łączy on liczne wartości odżywcze z szybkością i niesamowitym smakiem. To także prawdziwy, szybki chleb dla leniwych, którzy przyrządzisz prosto i niesamowicie szybko! Jest także niskotłuszczowy i całkowicie pozbawiony cukru, przez co jest idealny dla osób na diecie. 

Doskonała alternatywa dla kupnego pieczywa 

Pieczenie własnego chleba na drożdżach to nie tylko oszczędność czasu i pieniędzy, ale także ogromna satysfakcja i pewność użytych składników. Domowy chleb owsiany z drożdżami to idealny wybór dla każdego, kto chce zacząć swoją przygodę z własnoręcznym wypiekiem chleba. Taki bochenek jest znacznie zdrowszą i smaczniejszą alternatywą dla pieczywa kupowanego w sklepach. Chleb z płatkami owsianymi jest na tyle uniwersalny, że można go podawać z masłem, dżemem, serami, wędlinami czy świeżymi warzywami. Jest to również świetny sposób, aby wzbogacić dietę w błonnik, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Chleb z mąki owsianej nie chce wyrosnąć 

Najczęstszą przyczyną tego, że ciasto nie chce wyrosnąć, jest zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura wody, która zabija lub spowalnia drożdże. Optymalna temperatura wody do przyrządzenia zaczynu to około 37 st. Celsjusza, a samo otoczenie powinno mieć około 25-27 st. Celsjusza. Garnek lub miskę, w którym wyrasta zaczyn postaw w ciepłe miejsce, z dala od przeciągów, na co najmniej godzinę. Jeśli mimo to ciasto nie chce wyrosnąć, sprawdź datę przydatności świeżych drożdży i w razie potrzeby przygotuj ciasto jeszcze raz, z nową partią tego składnika. Możesz też użyć w razie konieczności drożdży instant. 

Chlebek z płatków owsianych jest trudny w wyrobieniu 

W cieście chlebowym drożdżowym dość duża lepkość jest normalna, szczególnie na początku wyrabiania. Unikaj dodawania zbyt dużej ilości mąki pszennej, co może sprawić, że chleb będzie suchy. Wyrabiaj ciasto, dopóki nie stanie się gładkie i elastyczne, a w razie dużych problemów, możesz lekko natłuścić ręce i blat, zamiast posypywać mąką. 

Jak upiec pyszny chlebek, czyli uważaj na zakalce 

Zakalce przydarzają się każdemu piekarzowi czy cukiernikowi, więc jeśli zdarzy się tobie, nie ma się czym przejmować! Możesz jednak zminimalizować ryzyko jego powstania. Zakalec powstaje najczęściej, jeśli ciasto zbyt krótko wyrasta lub jest niedopieczone. Zawsze pilnuj, by masa podwoiła swoją objętość w trakcie przygotowania, co jest oznaką, że składniki mogą zostać poddane obróbce cieplnej. Z kolei bochenek chleba będzie gotowy do wyjęcia z pieca dopiero wówczas, gdy pukając go palcem w spód, usłyszysz głuchy dźwięk. 

Jak uniknąć grubej i twardej skórki? 

Zbyt twarda skórka chleba to bardzo często problem wynikający ze zbyt małej wilgotności wewnątrz pieca. Dlatego przed wstawieniem keksówki do piekarnika, posmaruj skórkę odrobiną wody. Dobrym rozwiązaniem jest także włożenie na dolnym poziomie naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą, która utworzy parę. To właśnie ona odpowiada za chrupiącą i złocistą skórkę tego wypieku. 

Najczęstsze problemy dotyczące pieczenia chleba owsianego 

Jeśli po upieczeniu chleb owsiany na drożdżach jest suchy i twardy, najprawdopodobniej zawiera za dużo mąki. Jeśli ciasto wydaje się zbyt twarde już podczas wyrabiania, wlej odrobinę wody. Kontroluj czas pieczenia, a jeśli skórka brązowieje zbyt szybko, możesz przykryć bochenek folią aluminiową. Zwróć też uwagę na to, czy po wyjęciu foremki z pieca, chleb nie opada - oznacza to zazwyczaj jego niedopieczenie, a więc w środku możesz spodziewać się zakalca. 

Chleb z ziarnami - jakie dodatki sprawdzą się najlepiej? 

Przepis podaje, by do ciasta wsypać płatki owsiane, które świetnie komponują się z całą masą. Z powodzeniem jednak dodaj również ziarna słonecznika, orzechy czy odrobinę siemienia, które dodadzą wyjątkowego smaku i ciekawej tekstury. Używaj ulubionych ziaren także na wierzchu, podprażając je dla większego aromatu i smaku. 

 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1481

do 60 min 60 min
23
wałek
wałek
Dania główne

Kluski z mięsem

Dania główne Kluski z mięsem

Proponujemy dzisiaj proste kluski z ciasta ziemniaczanego, z którego robimy k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kluski
  • Bułki

Odsłon: 808

do 30 min 30 min
9
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Delicja owocowa

Ciasta Delicja owocowa

Subtelne, delikatne, pachnące różnymi owocami ciasto.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Włoskie

Odsłon: 584

do 30 min 30 min
5
little_Chef
little_Chef
Śniadania

Placek twarogowo-serowy z patelni

Śniadania Placek twarogowo-serowy z patelni

Placek o intensywnym smaku twarogu i sera. Szczypiorek tylko delikatnie ją uz...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Placki
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 1306

do 15 min 15 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
ewaeu
ewaeu
Sałatki

Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatki Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatka może być dodatkiem np do obiadu lub samodzielnym daniem. Bardzo smaczna.

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 2408

do 30 min 30 min
5
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Kiszone buraki - sok z kiszonych buraków

Przetwory Kiszone buraki - sok z kiszonych buraków

Ten sok to samo zdrowie. Warto pić.

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 575

> 60 min >60 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1481

do 60 min 60 min
23
wałek
wałek
Dania główne

Kluski z mięsem

Dania główne Kluski z mięsem

Proponujemy dzisiaj proste kluski z ciasta ziemniaczanego, z którego robimy k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kluski
  • Bułki

Odsłon: 808

do 30 min 30 min
9
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Delicja owocowa

Ciasta Delicja owocowa

Subtelne, delikatne, pachnące różnymi owocami ciasto.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Włoskie

Odsłon: 584

do 30 min 30 min
5
little_Chef
little_Chef
Śniadania

Placek twarogowo-serowy z patelni

Śniadania Placek twarogowo-serowy z patelni

Placek o intensywnym smaku twarogu i sera. Szczypiorek tylko delikatnie ją uz...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Placki
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 1306

do 15 min 15 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
ewaeu
ewaeu
Sałatki

Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatki Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatka może być dodatkiem np do obiadu lub samodzielnym daniem. Bardzo smaczna.

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 2408

do 30 min 30 min
5
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Kiszone buraki - sok z kiszonych buraków

Przetwory Kiszone buraki - sok z kiszonych buraków

Ten sok to samo zdrowie. Warto pić.

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 575

> 60 min >60 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Pieczywo
Smaker
Chleb owsiany na drożdżach
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 100 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 10 g drożdży (świeżych)
  • 400 ml letniej wody
  • 150 g płatków owsianych ( łyżka do posypania chleba)
  • 10 g soli
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj zaczyn z drożdży, 100 ml wody i 100 mąki chlebowej. Drożdże rozpuść w wodzie o temperaturze około 37-40°C. Dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce.

2

Upraż na suchej patelni płatki owsiane. Odstaw do wystudzenia. Zalej resztą wody.

3

Gdy zaczyn będzie gotowy, połącz go z resztą składników i wymieszaj (ręką lub robotem kuchennym) na jednolitą, elastyczną masę. Odstaw ciasto do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, pod przykryciem) na 2-3 godziny. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.

4

Przełóż ciasto do keksówki (natłuszczonej i oprószonej bułka tartą) o długości 30 cm. Wyrównaj je, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.

5

Posmaruj wierzch ciasta wodą (np. z użyciem silikonowego pędzelka) i posyp płatkami owsianymi. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyjmij chleb owsiany z foremki i ostudź na kratce.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki