Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galert to jedna z popularniejszych dań bufetowych polskiej kuchni, z chęcią przyrządzana na wszelkie okoliczności i przyjęcia. Zimną przystawkę można przygotować z różnego rodzaju mięs. W tym przypadku proponujemy delikatny galert z kurczaka. Jeśli masz ochotę urozmaicić przekąskę, dodaj do mięsa ugotowane na twardo jajko, marchewkę, zielony groszek lub kukurydzę z puszki. Serwuj koniecznie z łyżką octu dla podkreślenia smaku.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 589
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 138
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 147
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 107
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 589
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 138
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 147
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 107
Składniki
Umyj udka z kurczaka i włóż je go garnka (mięso wraz z kością), zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie usuń szumowinę powstałą na powierzchni bulionu.
Gdy rosół będzie klarowny, dodaj do niego oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę (obraną marchewkę, pietruszkę, seler oraz dokładnie umyty por). Dorzuć ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu i sól. Gdy bulion ponownie się zagotuje, trzymaj go na średnim ogniu około 30 minut.
Gdy mięso jest już ugotowane i łatwo odchodzi do kości, wyłącz palnik, wyjmij mięso na talerz i przelej bulion przez gęste sito i złożoną gazę (galaretka będzie bardziej klarowna). Jeśli rosołu jest za mało, uzupełnij go wrzącą wodą do uzyskania 1 litra płynu.
W gorącym bulionie rozpuść żelatynę i odstaw. W tym czasie oddziel mięso od kości, usuń skory i pokrój w kawałki czyste mięso. Skóry, przyprawy i ugotowane warzywa możesz zmielić i dodać do domowego pasztetu. Jeśli lubisz galert z warzywami, dodaj do niego pokrojone marchewki.
Przygotuj miseczki lub salaterki i przełóż do nich równe porcje mięsa, następnie zalej przestudzonym bulionem z żelatyną. Wstaw miseczki do lodówki i zostaw tam na całą noc. Przed podaniem przełóż galert na talerzyk, polej łyżką octu i ozdób świeżym koperkiem.