Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Śledzie Magdy Gessler
  • Przekąski
  • Przepis na

Śledzie Magdy Gessler

15.10.2025 Odsłon: 35906
5.0 (43 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Śledzie Magdy Gessler z jabłkiem to klasyczna przystawka w nowoczesnej formie. Słone matiasy zatopione są w gęstym, kremowym sosie z kwaśnej śmietany, miodu i musztardy, który przełamuje kwaskowa szara reneta. Choć całość jest bardzo prosta, to charakteryzuje się zaskakująco złożonym smakiem, przez co jest idealna jako wykwintna przystawka lub pożywna kolacja. Będzie idealna jako jedna z sałatek na święta Bożego Narodzenia. 

Śledzie według Magdy Gessler - idealne na święta i na co dzień 

Śledzie z jabłkiem w tym bogatym wydaniu to danie, które stanowi doskonałą i elegancką przystawkę na wszelkiego rodzaju przyjęcia, kolacje wigilijne, spotkania towarzyskie lub jako wyjątkowo pyszna kolacja serwowana z chrupiącymi ziemniakami z piekarnika bez gotowania. Połączenie słonego śledzia, kwaśnego jabłka i słodkiego miodu jest intrygujące i bardzo apetyczne. Magda Gessler zawsze odstawia śledzie na całą noc, co pozwala wszystkim smakom idealnie się przeniknąć. Trzeba też wspomnieć o tym, że ryby to doskonałe źródło białka i niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, które są korzystne dla pracy serca i mózgu. Jabłka z kolei dostarczają witamin i antyoksydantów. To wszystko sprawia, że cały posiłek jest odpowiednio zbilansowany. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis na śledzie z jabłkiem - czy trzeba moczyć filety? 

Matjasy to młode śledzie konserwowane solą, które zazwyczaj są delikatne i nie wymagają długiego moczenia tak jak tradycyjne solone śledzie. Jeśli jednak twoje filety są bardzo słone, możesz je szybko przepłukać pod bieżącą wodą lub namoczyć w zimnej wodzie czy mleku przez 15–30 minut, aby zredukować ich słoność. Pamiętaj, aby je dokładnie osuszyć przed krojeniem i zalaniem sosem. Alternatywnie sprawdzą się także śledzie w oleju, ale dobrze je wytrzyj z tłuszczu. 

Wskazówki do przygotowania polskich śledzi z jabłkiem 

Ubicie śmietany z octem jest kluczowe dla uzyskania gęstej, stabilnej i kremowej konsystencji sosu. Kwas reaguje z białkami śmietany, powodując jej delikatne zagęszczenie i zapobiega rozrzedzeniu przez sok, który może zostać puszczony przez jabłka i cebulę. Używaj tylko kwaśnej śmietany 18%, która wchodzi w reakcję z octem. Kremówka nie sprawdzi się do tego przepisu. Same śledzie krój na dość duże kawałki o szerokości 2-3 cm, dzięki czemu nie zginą na talerzu i będą łatwiejsze do nakładania. 

Miód i musztarda - ważne składniki sosu 

Miód odpowiada za słodki smak przekąski. Jednakże zbyt intensywną słodycz można zneutralizować poprzez dodanie nieco większej ilości octu - wystarczy pół łyżeczki. Alternatywnie możesz użyć soku z cytryny lub ostrzejszej musztardy, np. dijon lub francuskiej. Uważaj jednak, by nie przesadzać, bo za mocna musztarda zdominuje smak jabłek, a całe danie utraci swoją wyjątkowość. Dlatego jeśli już musisz, wymieszaj łagodniejszą wersję stołową lub miodową z ostrzejszym gatunkiem. 

Jakie składniki będą najlepsze do tej sałatki? 

Szara Reneta jest idealna, ponieważ jest wyraźnie kwaśna i utrzymuje kształt po pokrojeniu, co jest kluczowe dla przełamania słodko-słonego smaku. Dobrą alternatywą będą inne twarde, kwaśne owoce, takie jak antonówka, Ligol lub Szampion. Unikaj słodkich, mączystych odmian, które zamieniłyby się w purée podczas przygotowań. Co do cebuli, to dodaje ona chrupkości i ostrzejszej nuty, która jest niezbędna do przełamania słodyczy miodu i tłustości śmietany. Jeśli nie lubisz surowej cebuli, możesz użyć łagodniejszej szalotki lub szczypiorku. Sprawdzi się też sparzenie cebuli wrzątkiem przed dodaniem do reszty składników. 

Śledzie w sosie śmietanowym - dlaczego należy odstawić je na noc? 

Odstawienie na całą noc lub na minimum 6-8 godzin pozwala smakom na idealne przeniknięcie się i połączenie. W tym czasie śledzie lekko stężeją w gęstym sosie, cebula i jabłko zmiękną i oddadzą część aromatu do sosu, a wszystkie aromaty idealnie się zbalansują. Oczywiście możesz podać śledzie Magdy Gessler od razu po przyrządzeniu, ale będą mniej harmonijne. Dlatego też siłę i smak dania oceniaj najlepiej drugiego dnia i dopiero wtedy dokonuj ewentualnych poprawek - dodawaj pieprzu, soli czy innych ulubionych przypraw. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 568

do 60 min 60 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Dania główne Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...

  • Polska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 11548

do 60 min 60 min
9
ewaeu
ewaeu
Zupy

Kolagenowy barszcz ukraiński

Zupy Kolagenowy barszcz ukraiński

Polecam. Smaczna, pożywna zupa.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Włoska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2062

do 60 min 60 min
17
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13490

do 30 min 30 min
27
catha
catha
Sałatki

Surówka z pora

Sałatki Surówka z pora

Ostra surówka z pora, kwaśnego jabłka i szczypiorku. Zdrowa, dla lubiących zd...

  • Wielkanoc
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 46216

do 30 min 30 min
45
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Mielone indycze z jagłą i śliwką

Dania główne Mielone indycze z jagłą i śliwką

W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Imbir
  • Kolendra
  • Majeranek
  • Oregano
  • Tymianek
  • Płatki
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2744

do 30 min 30 min
13
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 568

do 60 min 60 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Dania główne Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...

  • Polska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 11548

do 60 min 60 min
9
ewaeu
ewaeu
Zupy

Kolagenowy barszcz ukraiński

Zupy Kolagenowy barszcz ukraiński

Polecam. Smaczna, pożywna zupa.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Włoska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2062

do 60 min 60 min
17
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13490

do 30 min 30 min
27
catha
catha
Sałatki

Surówka z pora

Sałatki Surówka z pora

Ostra surówka z pora, kwaśnego jabłka i szczypiorku. Zdrowa, dla lubiących zd...

  • Wielkanoc
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 46216

do 30 min 30 min
45
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Mielone indycze z jagłą i śliwką

Dania główne Mielone indycze z jagłą i śliwką

W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Imbir
  • Kolendra
  • Majeranek
  • Oregano
  • Tymianek
  • Płatki
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2744

do 30 min 30 min
13
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Śledzie Magdy Gessler
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 4 płaty filetów śledziowych (matjas),
  • 200 ml kwaśnej śmietany,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki octu,
  • mała cebula,
  • 2 jabłka szara reneta,
  • łyżka musztardy stołowej,
  • pół pęczka koperku,
  • sól i pieprz do smaku.
Do podania:
  • ziemniaki pieczone w mundurkach,
  • 2 jabłka szara reneta,
  • 2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
1

Jabłka pokrój w niedużą kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

2

Ubij śmietanę razem z octem, aż stanie się gęsta. Dodaj do niej musztardę, miód, pokrojone w kostkę jabłka i cebulę, posiekany drobno koperek oraz pieprz i sól. Do tak przygotowanego sosu przełóż śledzie pokrojone w duże kawałki.

3

Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

4

Tak przygotowane śledzie Magdy Gessler możesz podawać na kajzerce lub na ziemniakach upieczonych w mundurkach. Idealnym dodatkiem do nich będą jabłka szara reneta pokrojone w ósemki i upieczone na maśle.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki