Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie w oleju z przepisu babci to przekąska uniwersalna na każdą okazję - święta, urodziny, jubileusze czy też po prostu do kanapki. Należą do jednych z najpopularniejszych potraw wigilijnych, które możesz przygotować nawet z dużym wyprzedzeniem.
Przepis na śledzie w oleju z cebulką jest prosty i szybki, dzięki czemu nie zajmie ci wiele czasu, szczególnie jeśli na liście znajduje się znacznie więcej potraw do przyszykowania. Choć przepis jest dość krótki i wydaje się łatwy, to kluczowe jest odpowiednie przygotowanie składników i połączenie ich we właściwych proporcjach. Ten smak zawsze będzie kojarzył się z domem, babciną kuchnią i ciepłem. Całość jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, wpływające na prawidłową pracę układów sercowo-naczyniowego i nerwowego.
Proces przygotowania śledzi należy zacząć od prawidłowego namoczenia filetów śledziowych w wodzie lub mleku. Matiasy są niezwykle słone, co ma na celu przedłużenie ich świeżości, ale wpływa mocno na smak wszystkich dań. Dlatego dobrze je opłucz, a następnie pozostaw do namoczenia przez kilka lub kilkanaście godzin. Co jakiś czas kosztuj rybę, by ocenić jej smak i dobrać stopień zasolenia do indywidualnych preferencji. Następnie musisz pamiętać, by kawałki śledzi osuszyć papierowymi ręcznikami, bo pozostałości wody wpłyną negatywnie na zalewę olejową. Jeśli masz możliwość, świetnie sprawdzą się także świeże filety śledziowe, które najlepiej wchłaniają marynatę i przyprawy.
Unikaj śledzi w zalewie octowej lub korzennej, a więc wszystkich tych o mocnym, wyrazistym smaku marynaty. Wypłukanie jej może nie być możliwe, a śledzie w oleju z cebulą są na tyle delikatne, że ich aromat może zginąć przy bardzo wyrazistych przyprawach i dodatkach.
Przepis babci mówi o użyciu białej cebuli, która jest z pewnością najbardziej uniwersalna. Niezbędne jest jej drobne posiekanie oraz krótkie przelanie wrzątkiem, przez co stanie się miększa i słodsza. Niewielkie kawałki znacznie lepiej łączą się z filetami śledziowymi i nie dominują nad smakiem potrawy. Chcąc poeksperymentować, możesz dołożyć odrobinę czerwonej cebuli, która ma nieco ostrzejszy aromat oraz piękniejszą barwę, dzięki temu ta śledziowa przekąska będzie się też przepięknie prezentować.
Tradycyjne potrawy z filetów śledziowych potrzebują neutralnego oleju roślinnego, który nie charakteryzuje się dominującym smakiem. Najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy o delikatnym aromacie, ale który dostarcza również licznych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozwala wydobyć pełnię smaku pokrojonych śledzi. Możesz poeksperymentować również z oliwą z oliwek czy olejem lnianym, ale mogą być zbyt intensywne i dominujące.
Odpowiednie przyprawy dodają potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. W tej wersji użyj jedynie podstawowych, takich jak liście laurowe czy ziele angielskie. Kilka ziarenek pieprzu kolorowego doda lekkiej ostrości, a sok z cytryny kwaskowatości. Tradycyjny olej przenosi i łączy ze sobą wszystkie aromaty w jedną całość. Spróbuj też słodko-kwaśnych śledzi z żurawiną, które będą idealną przystawką zimą i latem.
Marynowanie śledzi powinno trwać co najmniej kilka godzin, a najlepiej przechowywać je w lodówce przez ok. 24 godziny. Wiele osób jednak twierdzi, że prawdziwy i najlepszy smak filety rozwijają dopiero po 2-3 dniach przebywania w słoikach. Po dłuższym czasie mniejsze kawałki śledzi mogą zacząć się powoli rozpadać i tracić swoją jędrną strukturę. Następnie wystarczy je przełożyć do miseczki i podać. Pamiętaj, że kuchnia polska uwielbia też ogórki kiszone czy marynowane grzybki, dlatego poeksperymentuj i serwuj te śledzie z takimi dodatkami.
Odpowiednie dodatki wzbogacają smak śledzi i sprawiają, że całość staje się wyjątkową, aromatyczną potrawą na każdą okazję. Takie tradycyjne danie to też idealna propozycja na kanapki czy do sałatek, takich jak śledzie w sosie tatarskim.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19783
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 432
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6827
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242371
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19783
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 432
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6827
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242371
Składniki
Podstawą udanych śledzi w oleju jest wybór dobrej jakości filetów. Kupując ten produkt w sklepie, popatrzcie na etykietę. Jeśli w składzie nie znajdziecie sztucznych dodatków, np.: glutaminianu monosodowego, możecie spokojnie wrzucić je do koszyka.
Zakupione śledzie odsączamy z zalewy, następnie płuczemy pod bieżącą wodą (warto to zrobić 2-3 razy) i przekładamy do miski. Zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na około 2 godziny. Warto w tym czasie wymienić około 2-3 razy wodę.
Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę, przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Cebulę w misce z wodą zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie odcedzamy cebulę na sitku.
Filety śledziowe wyciągamy z wody. Odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Do słoików naprzemiennie wkładamy cebulę i kawałki pokrojonych śledzi. Następnie do każdego słoika dorzucamy pieprz w ziarnach i liście laurowe. Całość zalewamy olejem.
Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują po upływie 2-3 dni.