Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ogórki w musztardzie to coś dla miłośników domowych przetworów. Marynuje się je razem ze skórką, dzięki czemu są bardziej chrupie i aromatyczne. Pikanterii dodaje nie tylko musztarda, ale również czosnek i papryczki chili. Możesz jednak przygotować łagodniejszą wersję pikli w musztardzie, modyfikując delikatnie nasz przepis.
Jeśli szukasz prostych przepisów na przetwory, to właśnie ogórki z musztardą są świetnym wyborem. Mają wyrazisty, lekko pikantny smak. Ich przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy, że sięgniesz po świeże, twarde i jędrne ogórki, a także przygotujesz zalewę w odpowiednich proporcjach. Musztarda i ketchup tworzą wyjątkowy duet, który nadaje przetworom nie tylko smaku, ale i pięknego koloru. Do tego w zalewie nie mogło zabraknąć wody, soli, octu i cukru, które odpowiadają za lekko słony, kwaśny i słodki posmak jednocześnie. Dodatek czosnku, ziela angielskiego i liści laurowych bezpośrednio do każdego słoika sprawia z kolei, że warzywa zyskują głęboki smak. Do przygotowania tych przetworów przydadzą ci się też słoiki – wyparzone, suche i czyste.
W naszym przepisie na ogórki z musztardą, warzywa są pokrojone w grube plasterki. Dzięki temu łatwo je można porcjować i nakładać na talerz. Takie rozwiązanie wpływa też na głęboki i ostry smak każdego plasterka ogórka. Jeśli jednak chcesz, możesz przygotować ogórki w zalewie musztardowej w kształcie słupków. Polecamy również przepis na ogórki w musztardzie bez obierania, w którym nie trzeba specjalnie kroić warzyw.
Ogórki w zalewie musztardowej świetnie sprawdzają się jako dodatek do wielu codziennych dań. Ich intensywny, lekko pikantny smak doskonale pasuje do mięsa, szczególnie tych tłustych odmian. Możesz je zatem podawać do obiadu albo kolacji na ciepło. Ogórki z musztardą doskonale smakują też do grilla, ze względu na to, że są chrupkie. Zaserwuj je do karkówki z rusztu, szaszłyków albo kiełbasy.
Wbrew pozorom, pikle w musztardzie to znakomita propozycja do kanapek. Pokrojone są na grube plasterki, więc od razu możesz je ułożyć na ulubionej wędlinie albo domowym pasztecie. Dodają delikatnej ostrości. Dla miłośników bardziej wyrazistych przekąsek, warto połączyć je z ostrym serem, np. dojrzewającym. Podczas imprez i spotkań rodzinnych, podaj je również jako domowy dodatek do innych przekąsek na zimno, np. jajek na twardo, śledzi, serów, galaret mięsnych lub wędlin.
Nasz przepis na ogórki z musztardą jest wzbogacony o składniki, które dodają pikanterii. Zaproponowaliśmy odpowiednie proporcje, aby ostrość nie przyćmiła smaku domowych przetworów. Jednak możesz w każdej chwili zmodyfikować przepis.
Poziom ostrości pikli możesz dopasować do swoich indywidualnych preferencji, dobierając odpowiedni rodzaj musztardy. Dla zwolenników ostrzejszych smaków przygotuj ogórki z dodatkiem musztardy sarepskiej, rosyjskiej lub francuskiej. W klasycznej wersji świetnie sprawdzą się odmiany łagodne – delikatesowe albo stołowe. Jeśli chcesz podawać ogóreczki dzieciom, użyj do zalewy miodową musztardę, która ma lekko słodki smak.
Wiele zależy również od rodzaju ketchupu – zarówno łagodny, jak i pikantny, będzie świetnie pasować do naszego przepisu na ogórki w musztardzie ze skórką. Możesz zmniejszyć też ilość czosnku i zrezygnować całkowicie z ostrych papryczek. Zamiast nich, możesz wrzucić kilka ziarenek tradycyjnego pieprzu.
Pikle w musztardzie będą chrupkie i smaczne, jeśli będziesz pamiętać o kilku wskazówkach. Przede wszystkim zacznij od wyboru odpowiednich warzyw. Najlepiej sprawdzą się małe, jędrne ogórki gruntowe – świeżo zebrane lub kupione z pewnego źródła. Te ze sklepu warto wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Dzięki temu odzyskają jędrność i lepiej chłoną zalewę. Przed krojeniem, dokładnie je umyj i odetnij końcówki.
Równie ważna jest odpowiednio przygotowana zalewa. Składniki powinny być dobrze wymieszane, szczególnie musztarda i ketchup. Te składniki dodaj na sam koniec, kiedy woda, ocet, cukier oraz sól zagotują się i ostygną.
Słoiki do przepisu na ogórki w musztardzie ze skórką muszą być czyste i wyparzone. Najlepiej umyć je w zmywarce lub przelać wrzątkiem. Nakładając ogórki, staraj się układać je dość ciasno. Jednocześnie musi być wystarczająco miejsca, aby zalewa mogła swobodnie wypełnić przestrzenie między plasterkami. Po zalaniu ogórków gorącą marynatą z musztardą, upewnij się, że warzywa są całkowicie nią przykryte.
Na koniec nie pomijaj pasteryzacji. 5-10 minut w garnku z gotującą się wodą wystarczy, aby słoiki dobrze się zawekowały.
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 217
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 125
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27961
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 217
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 125
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27961
Składniki
Aby ogórki były chrupkie, wybierz mniejsze, jędrne warzywa. Najlepiej gdyby były zerwane prosto z krzaka. Ogórki przyniesione ze sklepu namaczaj w zimnej wodzie przez około 2 godziny. W międzyczasie umyj słoiki w gorącej wodzie lub w zmywarce.
Przygotuj zalewę. Wodę, ocet, cukier i sól zagotuj w garnku i odstaw do przestygnięcia. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Po tym czasie dodaj musztardę oraz ketchup i wymieszaj, by składniki się połączyły.
Umyj dokładnie ogórki (albo wyszoruj szczoteczką), odetnij końcówki i pokrój w grube plasterki. Ogórki pokrojone wzdłuż możesz później położyć na kanapki. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Drobno poszatkuj chili (z nasionkami lub bez), gdy używasz. Wkładaj ogórki do słoików, dorzuć plasterki czosnku, kulki ziela angielskiego listki laurowe i ewentualnie ostre papryczki. Zalewaj ogórki zalewą tak, aby zakryć powierzchnię ogórków. Pamiętaj, aby podczas nalewania mieszać raz po raz zalewę, aby musztarda nie opadała na dno.
Pasteryzuj słoiki przez 5-10 minut i odstaw do przestygnięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu całą zimę.