Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne szaszłyki i karkówki z grilla wymagają chrupiących i pikantnych dodatków, dlatego ogórki z musztardą szykują się na stół. Ogórki są marynowane ze skórką, dzięki czemu są bardziej chrupkie i aromatyczne. Na poziom ostrości pikli możesz wpłynąć doborem odpowiedniego rodzaju musztardy. Dla zwolenników ostrzejszych smaków przygotuj ogórki z dodatkiem musztardy rosyjskiej lub francuskiej. Jeśli chcesz podawać ogóreczki dzieciom, użyj do zalewy łagodny ketchup i miodową musztardę. Możesz zmniejszyć też ilość czosnku.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 64
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 64
Składniki
Aby ogórki były chrupkie, wybierz mniejsze, jędrne warzywa. Najlepiej gdyby były zerwane prosto z krzaka. Ogórki przyniesione ze sklepu namaczaj w zimnej wodzie przez około 2 godziny. W międzyczasie umyj słoiki w gorącej wodzie lub w zmywarce.
Przygotuj zalewę. Wodę, ocet, cukier i sól zagotuj w garnku i odstaw do przestygnięcia. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Po tym czasie dodaj musztardę oraz ketchup i wymieszaj, by składniki się połączyły.
Umyj dokładnie ogórki (albo wyszoruj szczoteczką), odetnij końcówki i pokrój w grube plasterki. Ogórki pokrojone wzdłuż możesz później położyć na kanapki. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Drobno poszatkuj chili (z nasionkami lub bez), gdy używasz. Wkładaj ogórki do słoików, dorzuć plasterki czosnku, kulki ziela angielskiego listki laurowe i ewentualnie ostre papryczki. Zalewaj ogórki zalewą tak, aby zakryć powierzchnię ogórków. Pamiętaj, aby podczas nalewania mieszać raz po raz zalewę, aby musztarda nie opadała na dno.
Pasteryzuj słoiki przez 5-10 minut i odstaw do przestygnięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu całą zimę.