Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Ogórki w musztardzie
  • Przetwory
  • Przepis na

Ogórki w musztardzie

03.06.2025 Odsłon: 26700
5.0 (27 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Przepis na ogórki w musztardzie to coś dla miłośników domowych przetworów. Marynuje się je razem ze skórką, dzięki czemu są bardziej chrupie i aromatyczne. Pikanterii dodaje nie tylko musztarda, ale również czosnek i papryczki chili. Możesz jednak przygotować łagodniejszą wersję pikli w musztardzie, modyfikując delikatnie nasz przepis. 

Przepis na ogórki w musztardzie ze skórką 

Jeśli szukasz prostych przepisów na przetwory, to właśnie ogórki z musztardą są świetnym wyborem. Mają wyrazisty, lekko pikantny smak. Ich przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy, że sięgniesz po świeże, twarde i jędrne ogórki, a także przygotujesz zalewę w odpowiednich proporcjach. Musztarda i ketchup tworzą wyjątkowy duet, który nadaje przetworom nie tylko smaku, ale i pięknego koloru. Do tego w zalewie nie mogło zabraknąć wody, soli, octu i cukru, które odpowiadają za lekko słony, kwaśny i słodki posmak jednocześnie. Dodatek czosnku, ziela angielskiego i liści laurowych bezpośrednio do każdego słoika sprawia z kolei, że warzywa zyskują głęboki smak. Do przygotowania tych przetworów przydadzą ci się też słoiki – wyparzone, suche i czyste.  

W naszym przepisie na ogórki z musztardą, warzywa są pokrojone w grube plasterki. Dzięki temu łatwo je można porcjować i nakładać na talerz. Takie rozwiązanie wpływa też na głęboki i ostry smak każdego plasterka ogórka. Jeśli jednak chcesz, możesz przygotować ogórki w zalewie musztardowej w kształcie słupków. Polecamy również przepis na ogórki w musztardzie bez obierania, w którym nie trzeba specjalnie kroić warzyw. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Do czego podawać ogórki z musztardą? 

Ogórki w zalewie musztardowej świetnie sprawdzają się jako dodatek do wielu codziennych dań. Ich intensywny, lekko pikantny smak doskonale pasuje do mięsa, szczególnie tych tłustych odmian. Możesz je zatem podawać do obiadu albo kolacji na ciepło. Ogórki z musztardą doskonale smakują też do grilla, ze względu na to, że są chrupkie. Zaserwuj je do karkówki z rusztu, szaszłyków albo kiełbasy.  

Wbrew pozorom, pikle w musztardzie to znakomita propozycja do kanapek. Pokrojone są na grube plasterki, więc od razu możesz je ułożyć na ulubionej wędlinie albo domowym pasztecie. Dodają delikatnej ostrości. Dla miłośników bardziej wyrazistych przekąsek, warto połączyć je z ostrym serem, np. dojrzewającym. Podczas imprez i spotkań rodzinnych, podaj je również jako domowy dodatek do innych przekąsek na zimno, np. jajek na twardo, śledzi, serów, galaret mięsnych lub wędlin.  

Czy ogórki z musztardą są ostre? 

Nasz przepis na ogórki z musztardą jest wzbogacony o składniki, które dodają pikanterii. Zaproponowaliśmy odpowiednie proporcje, aby ostrość nie przyćmiła smaku domowych przetworów. Jednak możesz w każdej chwili zmodyfikować przepis. 

Poziom ostrości pikli możesz dopasować do swoich indywidualnych preferencji, dobierając odpowiedni rodzaj musztardy. Dla zwolenników ostrzejszych smaków przygotuj ogórki z dodatkiem musztardy sarepskiej, rosyjskiej lub francuskiej. W klasycznej wersji świetnie sprawdzą się odmiany łagodne – delikatesowe albo stołowe. Jeśli chcesz podawać ogóreczki dzieciom, użyj do zalewy miodową musztardę, która ma lekko słodki smak.  

Wiele zależy również od rodzaju ketchupu – zarówno łagodny, jak i pikantny, będzie świetnie pasować do naszego przepisu na ogórki w musztardzie ze skórką. Możesz zmniejszyć też ilość czosnku i zrezygnować całkowicie z ostrych papryczek. Zamiast nich, możesz wrzucić kilka ziarenek tradycyjnego pieprzu.  

Jak zrobić ogórki w zalewie musztardowej, aby były chrupkie? 

Pikle w musztardzie będą chrupkie i smaczne, jeśli będziesz pamiętać o kilku wskazówkach. Przede wszystkim zacznij od wyboru odpowiednich warzyw. Najlepiej sprawdzą się małe, jędrne ogórki gruntowe – świeżo zebrane lub kupione z pewnego źródła. Te ze sklepu warto wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Dzięki temu odzyskają jędrność i lepiej chłoną zalewę. Przed krojeniem, dokładnie je umyj i odetnij końcówki.  

Równie ważna jest odpowiednio przygotowana zalewa. Składniki powinny być dobrze wymieszane, szczególnie musztarda i ketchup. Te składniki dodaj na sam koniec, kiedy woda, ocet, cukier oraz sól zagotują się i ostygną.  

Słoiki do przepisu na ogórki w musztardzie ze skórką muszą być czyste i wyparzone. Najlepiej umyć je w zmywarce lub przelać wrzątkiem. Nakładając ogórki, staraj się układać je dość ciasno. Jednocześnie musi być wystarczająco miejsca, aby zalewa mogła swobodnie wypełnić przestrzenie między plasterkami. Po zalaniu ogórków gorącą marynatą z musztardą, upewnij się, że warzywa są całkowicie nią przykryte. 

Na koniec nie pomijaj pasteryzacji. 5-10 minut w garnku z gotującą się wodą wystarczy, aby słoiki dobrze się zawekowały.  

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto jogurtowe z kubeczka

Ciasta Ciasto jogurtowe z kubeczka

Banalne w przygotowaniu ciasto, którego większość składników odmierza się za...

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 9283

do 30 min 30 min
12
Bengalski
Bengalski
Sałatki

Bengal Bay Watch

Sałatki Bengal Bay Watch

My name is patrol. Słoneczny patrol

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Czeska
  • Polska
  • Włoska
  • Meksykańska
  • Indyjska
  • Francuska
  • Chińska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Tajska
  • Węgierska
  • Śródziemnomorska
  • Ukraińska
  • Żydowska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek

Odsłon: 157

do 30 min 30 min
4
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6288

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 1879

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 197

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 462

do 30 min 30 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto jogurtowe z kubeczka

Ciasta Ciasto jogurtowe z kubeczka

Banalne w przygotowaniu ciasto, którego większość składników odmierza się za...

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 9283

do 30 min 30 min
12
Bengalski
Bengalski
Sałatki

Bengal Bay Watch

Sałatki Bengal Bay Watch

My name is patrol. Słoneczny patrol

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Czeska
  • Polska
  • Włoska
  • Meksykańska
  • Indyjska
  • Francuska
  • Chińska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Tajska
  • Węgierska
  • Śródziemnomorska
  • Ukraińska
  • Żydowska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek

Odsłon: 157

do 30 min 30 min
4
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6288

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 1879

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 197

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 462

do 30 min 30 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Ogórki w musztardzie
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • ok 3 kg ogórków
  • 2 litry wody
  • 500 ml octu (10%)
  • 500 g cukru
  • 4 łyżki soli
  • ok 20 kulek ziela angielskiego
  • ok 15 listków laurowych
  • 2 - 5 ząbków czosnku
  • 8 - 10 łyżek musztardy (ostrzejszej lub łagodniejszej)
  • 8 – 10 łyżek ketchupu (łagodny lub pikantny)
  • ew 1 - 2 papryczki chili
Sposób przygotowania:
1

Aby ogórki były chrupkie, wybierz mniejsze, jędrne warzywa. Najlepiej gdyby były zerwane prosto z krzaka. Ogórki przyniesione ze sklepu namaczaj w zimnej wodzie przez około 2 godziny. W międzyczasie umyj słoiki w gorącej wodzie lub w zmywarce.

2

Przygotuj zalewę. Wodę, ocet, cukier i sól zagotuj w garnku i odstaw do przestygnięcia. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Po tym czasie dodaj musztardę oraz ketchup i wymieszaj, by składniki się połączyły.

3

Umyj dokładnie ogórki (albo wyszoruj szczoteczką), odetnij końcówki i pokrój w grube plasterki. Ogórki pokrojone wzdłuż możesz później położyć na kanapki. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Drobno poszatkuj chili (z nasionkami lub bez), gdy używasz. Wkładaj ogórki do słoików, dorzuć plasterki czosnku, kulki ziela angielskiego listki laurowe i ewentualnie ostre papryczki. Zalewaj ogórki zalewą tak, aby zakryć powierzchnię ogórków. Pamiętaj, aby podczas nalewania mieszać raz po raz zalewę, aby musztarda nie opadała na dno.

4

Pasteryzuj słoiki przez 5-10 minut i odstaw do przestygnięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu całą zimę.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki