Do góry

Bake off

Przepisy z Bake Off - ciasto Anny

Drożdżowe ciasto z pyszną kruszoną i dżemem śliwkowym.

Drożdżowe
60 dag świeżych drożdży
160 g cukru
1½ szklanki letniego mleka
1 kg mąki
10 żółtek
100 g masła
skórka starta z jednej pomarańczy
2 łyżki jogurtu naturalnego
kieliszek wódki (ok. 30 ml)
szczypta soli

Kruszonka
125 g mąki pszennej
50 g cukru (można dodać mniej)
50 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
garść orzechów włoskich

Dodatkowo
2 garście orzechów włoskich

Dżem śliwkowy
8 łyżek wody
2 łyżki cukru
8 goździków
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
skórka starta z połowy cytryny
30 dag pokrojonych w ćwiartki śliwek
2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie, jeśli dżem wyjdzie za słodki)

Dodatkowo
500 g przekrojonych na pół śliwek
garść orzechów włoskich

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru, 2-3 łyżki letniego mleka i 3 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z resztą cukru na puszystą masę. Masło rozpuścić w rondelku. Gdy rozczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, wlać go do jajek. Dodać mąkę, startą skórkę z pomarańczy i jogurt. Zagniatając, stopniowo wlać wódkę. Na koniec cienkim strumieniem dodać masło oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiać energicznie, ma stać się miękkie i elastyczne. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.

Gdy ciasto rośnie, przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki posiekać. Aby nadać kruszonce jeszcze lepszą chrupkość, dodać garść mocno rozdrobnionych orzechów włoskich.

W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyłożyć je na stolnicę pokrytą dwoma garściami posiekanych, podprażonych orzechów włoskich. Zagnieść ciasto. Jeśli klei się do stolnicy, podsypać odrobiną mąki. Rozwałkować je na grubość 2-3 cm. Przełożyć do prostokątnej formy (25 cm na 40 cm) i równomiernie rozłożyć. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-20 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotować dżem śliwkowy. Garnek postawić na palniku, wlać wodę i dodać cukier. Zagotować. Dodać goździki, cynamon, imbir, skórkę z cytryny. Gotować przez chwilę, a następnie wrzucić śliwki. Spróbować, jeśli potrzeba, dodać więcej cukru lub sok z cytryny. Podgrzewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjąć goździki i zestawić z ognia.

Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, położyć śliwki wewnętrzną częścią do góry. Układać je dość gęsto, zostawiając miejsce na kruszonkę i garść orzechów. Wstawić na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 150°C. Po wyjęciu nałożyć na ciasto dżem śliwkowy, robiąc nieregularne wzory. Piec jeszcze przez 20 minut.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń