Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek na białej kiełbasie to jeden z kilku wariantów tej zupy – prawdopodobnie najbardziej świąteczny, bo przecież Wielkanoc kojarzy się z białą kiełbasą nieodłącznie. Esencją tego dania jest jednak żytni zakwas. Koniecznie wybierz produkt dobrej jakości – bez zagęstników, konserwantów, sztucznych regulatorów kwasowości.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 246
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 638
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 246
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 638
Składniki
Obierz i opłucz marchewkę, pietruszkę i seler. Umyj por i zdejmij z niego wierzchnią warstwę. Przekrój cebulę na pół i opiecz nad palnikiem lub na suchej patelni. Włóż warzywa do zimnej, lekko osolonej wody wraz z czosnkiem i suszonym grzybem, a także pieprzem w ziarnach, zielem angielskim i listkami laurowymi. Zagotuj wodę. Zmniejsz moc palnika i gotuj około 40 minut – do miękkości warzyw.
Dodaj do garnka opłukaną białą kiełbasę. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez około 15 minut. Przecedź żurek do czystego garnka, dodaj majeranek i ponownie zagotuj, stopniowo dolewając zakwas (do smaku). Jeśli chcesz, dopraw zupę dodatkowo solą i pieprzem.
Żurek podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami, rozdrobnioną białą kiełbasą i wyjętą wcześniej z wywaru, pokrojoną na mniejsze kawałki marchewką. Możesz przed podaniem zabielić zupę śmietaną.