Do góry

Newsy

Pyszne pasztety na świąteczny stół

Wielkanoc to czas kiedy na naszych stołach królują jaja oraz domowe wędliny i pasztety. Tym razem postanowiliśmy skupić się na tych ostatnich. Oto najciekawsze przepisy naszych użytkowników.

Fot. 123RF

Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie pasztetów na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziliby się nawet bardzo doświadczone gospodynie. Oto kilka przepysznych propozycji naszych użytkowników, dzięki którym te święta będą wyjątkowo smaczne.

1. Domowy pasztet

Domowy pasztet

Fot. Anka1803 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zapewnia autorka tego przepisu, w jej rodzinie jest on przekazywany z pokolenia na pokolenie. Już sam ten fakt powinien być najlepszą reklamą tego pasztetu. Chyba chcecie się przekonać, cóż tak urzekło rodzinkę Anki?

2. Jarski pasztet

Jarski pasztet

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pasztet dla wegetarian? Nie, to nie pomyłka. Tę potrawę możecie przygotować z różnych rodzajów mięs, jednak równie smaczne są te, przygotowane z różnego rodzaju warzyw. Pokochają go nawet zdeklarowani mięsożercy.

3. Pasztet Świąteczny

Pasztet Świąteczny

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Możemy się założyć, że ten pasztet będzie hitem na każdym, wielkanocnym stole. Kilka rodzajów mięsa i aromatyczne przyprawy zapewnią wam sukces kulinarny, który będziecie chcieli powtórzyć nie raz.

4. Pasztet szynszylki

Pasztet szynszylki

Fot. Szynszylka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy wiecie w jaki sposób sprawić, aby pasztet był soczysty, delikatny i kruchy? Skorzystajcie z porad naszego użytkownika, a już nigdy nie upieczecie pasztetu w inny sposób!

5. Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Fot. Kreatywnieproste na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto kolejna propozycja dla osób, które nie jedzą mięsa. Soczewica jest idealnym zastępstwem dla mięsa. Na tyle dobrym, że niektórzy być może nawet się nie zorientują, że mają do czynienia z wegetariańską wersją tej potrawy.

6. Pasztet z żurawiną

Pasztet z żurawiną

Fot. Goramacrina1 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowując pasztety warto poeksperymentować z dodatkami, które mogą całkowicie odmienić smak tego dobrze znanego nam wszystkim dania. Suszone owoce (takie jak np. śliwki, żurawina lub morele) sprawdzą się w tej roli idealnie.

7. Pasztet z orzechami

Pasztet z orzechami

Fot. Goramarcina1 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli już eksperymentujecie z dodatkami do pasztetów, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Orzechy to prawdziwa skarbnica witamin i substancji odżywczych, dlatego też warto dodawać je do jak największej ilości dań.

8. Pasztet z zielonej soczewicy

pasztet z zielonej soczewicy

Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten pasztet sprawdzi się nie tylko podczas wielkanocnego biesiadowania, ale i na co dzień. Warto zapamiętać ten przepis, ponieważ jest nie tylko smaczny, ale także niedrogi i prosty w przygotowaniu.

9. Pasztet z białej fasoli

Pasztet z białej fasoli

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fasola dotąd kojarzyła wam się z zupą lub fasolką po bretońsku? Najwyższy czas to zmienić i przygotować z niej pasztet. Tak, dobrze przeczytaliście - to doskonały (i bardzo zdrowy!) zamiennik mięsa.

10. Pasztet drobiowy z konfiturą wiśniową

Pasztet drobiowy z konfiturą wiśniową

Fot. Gosia17 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli do tej pory nie przepadaliście za połączeniem owoców i mięsa, ten przepis z pewnością to zmieni. Konfitura wiśniowa doskonale komponuje się z delikatnym, drobiowym pasztetem. Koniecznie spróbujcie!

11. Pasztet drobiowy w wersji FIT

Pasztet drobiowy w wersji FIT

Fot. Szczotka_od_kija na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

A co z osobami, które skrupulatnie liczą kalorie? Nie martwcie się, także dla nich przygotowaliśmy wyjątkowo smaczny przepis. W końcu w świątecznym biesiadowaniu chodzi o to, aby każdy znalazł dla siebie coś pysznego.

12. Pasztet z dzika z żubrówką

Pasztet z dzika z żubrówką

Fot. Goramarcina1 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowując pasztety warto sięgnąć do polskiej tradycji, czyli dań przygotowywanych z dziczyzny. Pani Wiesia skomponowała ją z kilkoma zaskakującymi dodatkami. Gwarantujemy - efekt końcowy przejdzie wasze najśmielsze oczekiwania.

Zobacz też: Wyjątkowe inspiracje na Wielkanoc. Kliknij!

Wielkanocne inspiracje

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń