Do góry

Newsy

Siedem przepisów na odchudzające sałatki

Czy daliście sobie wmówić, że dieta musi wiązać się z wyrzeczeniami? Nic bardziej mylnego! Wystarczy, że do odchudzania podejdziecie z głową i zaopatrzycie się w kilka sprawdzonych przepisów.

Fot. 123RF/Picsel

Zrzucenie kilku zbędnych kilogramów to jedno z najczęstszych postanowień noworocznych.

Jednak nie oznacza to, że od tej pory w waszym jadłospisie zagości wyłącznie woda i liście sałaty. To bodaj jeden z najpopularniejszych dietetycznych mitów, który wciąż pokutuje w naszym społeczeństwie. Z pozoru wydawałaby się to logicznym rozwiązaniem - skoro jedzenie powoduje, że tyjemy, jedzmy mniej, a z pewnością schudniemy. Niestety, nie jest to takie proste.

Owszem, objadanie się wcale nie jest dobrym nawykiem i stanowi prosty sposób na zyskanie dodatkowych kilogramów. Jednak musimy pamiętać, że w przypadku zdrowego żywienia, nie liczy się tylko ilość, ale również jakość spożywanych przez nas posiłków. Cóż z tego, że zjemy tylko 2 posiłki dziennie, skoro będą się one składać z tłustych fast foodów lub niezdrowych przekąsek?

W przypadku skutecznego odchudzania, powinniśmy zadbać nie tylko o to, aby nie zjadać zbyt dużej ilości kalorii. Bardzo istotna jest regularności posiłków - niech będą mniejsze, ale za to częstsze. Szalenie ważnym jest również, aby na naszym talerzu znajdowały się tzw. „zdrowe kalorie", które dostarczą nam jak najwięcej cennych składników odżywczych.

Świetnym sposobem na zdrowe odchudzanie jest włączenie do menu zdrowych i sycących sałatek. Oto kilka ciekawych przepisów, którymi podzielili się z nami użytkownicy Smakera.

1. Pikantna sałatka warzywna

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nie od dziś wiadomo, że zawarta w ostrej papryce kapsaicyna zwiększa zdolność organizmu do spalania nadprogramowych kilogramów, poprawia metabolizm oraz stymuluje krążenie krwi. Chcąc na własnej skórze wypróbować odchudzające właściwości chili powinniśmy zjadać kilka razy w tygodniu około pół łyżeczki tej przyprawy. Możecie też, tak jak nasza użytkowniczka, dodać ją do sałatki.

2. Pęczak z kurczakiem i brokułami

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pęczak to niezastąpiony składnik diety, zwłaszcza dla osób, starających się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Nie zawiera zbyt wielu kalorii, ale za to w jego składzie znajdziemy cenny błonnik, który podtrzymuje uczucie sytości oraz zapobiega napadom wilczego głodu, a tym samym podjadaniu między posiłkami.

3. Sałatka z jajkami i tuńczykiem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Badania potwierdziły, że zjadanie jajek na śniadanie może przyczynić się do znaczącej utraty tkanki tłuszczowej. Temat ten został wielokrotnie zbadany i efekt był zawsze podobny - osoby zjadające rano jajka, chudły szybciej i więcej niż osoby, które na śniadanie zjadały inny posiłek o takiej samej wartości kalorycznej.

4. Sałatka z kiszona kapustą pekińską

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami.

Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu.

Pobierz aplikację smaker

5. Sałatka cukiniowa z pistacjami

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dietetycy zalecają spożywanie orzechów podczas diety, głównie ze względu na zawarte w nich kwasy omega-3, proteiny oraz błonnik. Dzięki tym substancjom nasz metabolizm działa sprawniej, dłużej czujemy się syci i możemy uchronić się przed nagłymi atakami głodu. Najczęściej poleca się zjadanie co najmniej garstki orzechów dziennie. Jeżeli skrupulatnie liczycie kalorie powinniście wybrać migdały, nerkowce lub pistacje, które zawierają ich zdecydowanie najmniej.

6. Brokułowa sałatka z czerwoną fasolą

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Warzywa strączkowe (np. fasola, ciecierzyca lub groch) są bogate w białko i błonnik. Stanowią także świetne źródło witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, cynku i jodu.

7. Sałatka makaronowa z ciecierzycą

Fot. Opietruszka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciecierzyca jest warzywem, które zawiera dużo błonnika oraz ma niski indeks glikemiczny. Z tego względu poleca się ją osobom cierpiącym na cukrzycę. Badania wskazują, iż włączenie tego warzywa do diety może spowolnić rozwój choroby oraz wspomóc jej profilaktykę.

8. Jaglana sałatka z awokado

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ze względu na fakt, iż zawiera dużo tłuszczu, niektórzy uznają awokado za niezbyt zdrowy owoc. Nic bardziej mylnego! Tłuszcze w nim zawarte są niezwykle zdrowe i zawierają w sobie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Jednym z efektów częstego spożywania potraw, które zawierają awokado, jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń