Do góry

Newsy

Skąd nazwa pierogi ruskie i fasolka po bretońsku?

Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo?

Fot. Pompokracja na Smaker.pl

Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych potraw sugerują nam, że pochodzą one z odległych zakątków świata, bardzo często się zdarza, że w tych zakątkach wcale o nich nie słyszano. Skąd więc w naszym menu takie pozycje? Spróbujmy uchylić rąbka tajemnicy.

Ryba udająca Greka

Delikatna ryba w panierce, ukryta pod grubą warstwą ugotowanych do miękkości warzyw, doprawionych koncentratem pomidorowym. Każdy Polak natychmiast rozpozna w tym opisie rybę po grecku. Jednak czy jest to coś, co zaserwowano by nam u stóp Partenonu? Nie ma się co łudzić - żaden Grek nie ugości nas taką potrawą, co więcej najpewniej byłby zszokowany, że nad Wisłą takie danie jest kojarzone z jego ojczyzną.

Skąd więc ta nazwa? Zdania w tej kwestii są podzielone, jednak najczęściej uznaje się, że danie to powstało w wyniku spolszczenia oryginalnego, greckiego przepisu. Faktycznie, w tamtejszej kuchni możemy spotkać owoce morza serwowane w pomidorowo-warzywnym sosie, jednak ani w smaku, ani w formie nie przypominają znanej nam ryby po grecku. Tak więc możemy mówić jedynie o bardzo delikatnej inspiracji, która wprowadziła do polskiej kuchni nieco śródziemnomorskiego kolorytu.


Zobacz też: Sprawdzony przepis na rybę po grecku. Kliknij!

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Boguslaw 26 czerwca 2017 Nie wiem Skąd się wzięła nazwa Placki po Węgiersku, Węgrzy istotnie nic o tym nie wiedzą Z wczesnej młodości (tak około 50 lat temu)pamiętam ze takie placki słynne się stały w Krakowie gdy podawano je w restauracji Balaton, istnieje ona do dziś na Grodzkiej może oni będą wiedzieć. Niewykluczone więc że nie powstały te placki tak daleko od Balatonu (ale nie tego na Węgrzech.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosynka 09 maja 2016 No wlasnie, Potrawa ta jest typowo UKRAINSKA, a nie Russka i nie Polska. A nazwa pochodzi od slowa RUSSINI bo wlasnie tak polacy nazywali ukraincow. Stad tez nazwy geogrficzne takie jak Piaski Russkie i Rawa Russka. Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń