Do góry

Newsy

Śliwka niejedno ma imię

Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz czemu powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie?

Fot. 123RF/Picsel

Nie warto przegapić śliwek.


Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je hodować w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu popularność śliwek nieco zmalała, na szczęście nie na zawsze. Czemu na szczęście?

 

Poza doskonałym smakiem oraz aromatem pieczonego ciasta, z którym mało co może się równać - śliwki są bardzo zdrowe. Każdy wie, że to doskonały środek na zaparcia. Jeśli jednak jesteśmy na diecie, to lepiej sięgnąć po owoce świeże - 100 gram zawiera jedynie 45 kcal, a w takiej samej ilości suszonych znajduje się aż 267 kcal. Warto też pamiętać, że są to owoce bogate w błonnik i już niewielka ilość może nas nasycić. Dodatkowo, nawet te suszone wspomagają spalanie tłuszczu.

 

Śliwki, poza oczyszczaniem organizmu oraz dbaniem o linię mogą mieć kojący wpływ na nasze nerwy. Zawierają spore ilości magnezu oraz witaminę B6, która wspomaga jego wchłanianie. Śliwki obfitują także w potas, fosfor i żelazo. Mają zatem pozytywny wpływ na pracę serca oraz wspomagają walkę z niedokrwistością.

 

Dzięki zestawowi witamin A, C, E, K i wspomnianej już B6 oraz działaniu antyoksydacyjnym śliwki dbają o zdrowy i piękny wygląd. Poza włączeniem ich do codziennej diety, możemy także zrobić z nich użytek kosmetyczny. Ze świeżych, rozgniecionych owoców zrobimy maseczkę, polecaną zwłaszcza osobom o cerze naczynkowej, z tendencją do tzw. kurzych łapek, a także tym, dla których ważne jest wygładzenie zmarszczek.

 

A śliwki w kuchni? Nie tylko wpadają w kompot. Poza oczywistym zastosowaniem w wyrobach cukierniczych, śliwki doskonale komponują się z mięsem. Schab ze śliwką, czy suszone śliwki dodawane do bigosu to nie jedyne zastosowania. Ciekawą propozycją jest staropolska przekąską, czyli zawinięta, a następnie upieczona śliwka w boczku. Ze śliwek można zrobić także doskonały sos, również do mięs, czy dodać je do rozmaitych sałatek, nie tylko owocowych. Nie wspominając już o nalewkach, czy słynnej śliwowicy...

 

Warto zadbać, by śliwki, w każdej postaci, trafiały na nasze stoły jak najczęściej.

 

Polecamy darmową książkę kucharską pełną śliwkowych inspiracji. Kliknij!

A jak zrobić dobre knedle ze śliwkami? Zobacz wideo!

Zmysłowe smaki: Knedle ze śliwkami na INTERIA.TV.

 

Czytaj także o pełnych zdrowia malinach. Kliknij!

BR

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń