Festiwal win i produktów regionalnych już w sierpniu

W sierpniowy weekend Zamość po raz kolejny zmieni się w stolicę polskiego wina. Trzecia edycja Festiwalu Win Polskich i Produktów Regionalnych już 13 sierpnia.

Fot. materiały prasowe

Roztocze słynie zarówno z wyśmienitej kuchni, jak i z bogatych tradycji winiarskich sięgających średniowiecza. W połowie sierpnia b.r., w Zamościu odbędzie się po raz kolejny jeden z największych w kraju festiwali polskich win i produktów regionalnych. Wydarzenie uświetni koncert Kasi Kowalskiej. 

Degustacje win, sad owocowy i laboratorium smaku i zapachu na Rynku Wielkim w Zamościu

W festiwalu weźmie udział 11 winiarzy z  Roztocza i Lubelszczyzny. Na odwiedzających będzie czekało kilkadziesiąt win gronowych i z owoców.

Po raz pierwszy część Rynku Wielkiego zamieni się w owocowy sad. Uczestnicy festiwalu będą mogli zrelaksować się w cieniu wiśni, jabłoni i gruszy lub pooglądać gotowanie na żywo w wykonaniu jednego z najlepszych roztoczańskich kucharzy – Marcina Sikory.

W tym roku do wydarzenia przyłączyły się również okoliczne restauracje, które na czas festiwalu opracowały specjalne menu, do którego dobrano regionalne wina. Restauratorzy
i sommelierzy w ten sposób zachęcają gości do degustacji i rozmów na temat tajników sztuki łączenia win z potrawami, czyli tzw. „food & wine paringu”

W strefie produktów regionalnych natomiast będzie możliwość skosztowania m.in. lokalnych serów, miodów, kiszonek, chlebów i ciast.

Stałym elementem wydarzenia jest natomiast Laboratorium Smaku i Zapachu, gdzie można sprawdzić co składa się na smak i zapach danego wina.

- „W poszukiwaniu prawdziwego smaku” to festiwal, który na dobre wpisał się w cykl wydarzeń organizowanych co roku w Zamościu. Cieszy nas, że z każdą edycją zyskuje większą grupę fanów. Polskie wina choć są coraz popularniejsze to wciąż trudno dostępne ze względu na stosunkowo niewielką produkcję w porównaniu do topowych, europejskich krajów winiarskich. Wina owocowe
i gronowe z Roztocza powstają według tradycyjnych receptur i nawiązują do wszystkiego co najlepsze w polskich tradycjach winiarskich. A dzięki festiwalowi mamy możliwość poznania większość winiarzy z tego regionu i ich wyrobów w ciągu jednego dnia. To świetny pomysł na weekendowy wyjazd
dla wszystkich wielbicieli win i kuchni regionalnych, również dla tych, którzy do tej pory nie mieli okazji się z nimi zetknąć - zaprasza Zuzanna Amarante, Fundacja Winiarnie Zamojskie.

Festiwal zakończy wieczorny koncert Kasi Kowalskiej. Wstęp na koncert jest bezpłatny

 Dlaczego warto odwiedzić Zamość i Roztocze?

Roztocze to malowniczy region na południowo-wschodnim krańcu Polski, który rozciąga się przez województwa lubelskie i podkarpackie aż do Lwowa. Dzięki dużemu nasłonecznieniu i licznym wzniesieniom terenu nazywany jest „Polską Toskanią”.

Ten wyjątkowy mikroklimat sprawił, że jest to doskonała przestrzeń do uprawy winorośli i owoców.

Roztocze od wielu lat znajduje się w ścisłej czołówce największych producentów porzeczek, agrestu
i malin w Polsce, z których m.in. wytwarzane są regionalne, wysokiej jakości wina owocowe. Wśród win gronowych najpopularniejsze szczepy to m.in. johanniter, riesling, regent, seyval blanc i solaris.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 159

30 min
9
Dania główne Szaszłyki z polędwiczkami i śliwką

Szaszłyki z polędwiczkami z boczku i śliwką to wykwintne danie, które łączy w...

Odsłon: 178

60 min
2
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25