Ciasta na Boże Narodzenie

W sierpniowy weekend Zamość po raz kolejny zmieni się w stolicę polskiego wina. Trzecia edycja Festiwalu Win Polskich i Produktów Regionalnych już 13 sierpnia.

Fot. materiały prasowe

Roztocze słynie zarówno z wyśmienitej kuchni, jak i z bogatych tradycji winiarskich sięgających średniowiecza. W połowie sierpnia b.r., w Zamościu odbędzie się po raz kolejny jeden z największych w kraju festiwali polskich win i produktów regionalnych. Wydarzenie uświetni koncert Kasi Kowalskiej. 

Degustacje win, sad owocowy i laboratorium smaku i zapachu na Rynku Wielkim w Zamościu

W festiwalu weźmie udział 11 winiarzy z  Roztocza i Lubelszczyzny. Na odwiedzających będzie czekało kilkadziesiąt win gronowych i z owoców.

Po raz pierwszy część Rynku Wielkiego zamieni się w owocowy sad. Uczestnicy festiwalu będą mogli zrelaksować się w cieniu wiśni, jabłoni i gruszy lub pooglądać gotowanie na żywo w wykonaniu jednego z najlepszych roztoczańskich kucharzy – Marcina Sikory.

W tym roku do wydarzenia przyłączyły się również okoliczne restauracje, które na czas festiwalu opracowały specjalne menu, do którego dobrano regionalne wina. Restauratorzy
i sommelierzy w ten sposób zachęcają gości do degustacji i rozmów na temat tajników sztuki łączenia win z potrawami, czyli tzw. „food & wine paringu”

W strefie produktów regionalnych natomiast będzie możliwość skosztowania m.in. lokalnych serów, miodów, kiszonek, chlebów i ciast.

Stałym elementem wydarzenia jest natomiast Laboratorium Smaku i Zapachu, gdzie można sprawdzić co składa się na smak i zapach danego wina.

- „W poszukiwaniu prawdziwego smaku” to festiwal, który na dobre wpisał się w cykl wydarzeń organizowanych co roku w Zamościu. Cieszy nas, że z każdą edycją zyskuje większą grupę fanów. Polskie wina choć są coraz popularniejsze to wciąż trudno dostępne ze względu na stosunkowo niewielką produkcję w porównaniu do topowych, europejskich krajów winiarskich. Wina owocowe
i gronowe z Roztocza powstają według tradycyjnych receptur i nawiązują do wszystkiego co najlepsze w polskich tradycjach winiarskich. A dzięki festiwalowi mamy możliwość poznania większość winiarzy z tego regionu i ich wyrobów w ciągu jednego dnia. To świetny pomysł na weekendowy wyjazd
dla wszystkich wielbicieli win i kuchni regionalnych, również dla tych, którzy do tej pory nie mieli okazji się z nimi zetknąć - zaprasza Zuzanna Amarante, Fundacja Winiarnie Zamojskie.

Festiwal zakończy wieczorny koncert Kasi Kowalskiej. Wstęp na koncert jest bezpłatny

 Dlaczego warto odwiedzić Zamość i Roztocze?

Roztocze to malowniczy region na południowo-wschodnim krańcu Polski, który rozciąga się przez województwa lubelskie i podkarpackie aż do Lwowa. Dzięki dużemu nasłonecznieniu i licznym wzniesieniom terenu nazywany jest „Polską Toskanią”.

Ten wyjątkowy mikroklimat sprawił, że jest to doskonała przestrzeń do uprawy winorośli i owoców.

Roztocze od wielu lat znajduje się w ścisłej czołówce największych producentów porzeczek, agrestu
i malin w Polsce, z których m.in. wytwarzane są regionalne, wysokiej jakości wina owocowe. Wśród win gronowych najpopularniejsze szczepy to m.in. johanniter, riesling, regent, seyval blanc i solaris.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pyzy z mięsem.

Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...

Odsłon: 2915

60 min
10
Ciasta Jabłecznik tradycyjny kruchy

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

Odsłon: 345

60 min
2
Desery Egzotyczny deser z karambolą

Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...

Odsłon: 40

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dieta dla seniora – co powinno się znaleźć w menu. Przepisy na zdrowe dania

Starzenie to proces, w którym organizm doświadcza nieodwracalnych zmian, zwłaszcza pod względem zdrowotnym. To właśnie dlatego osoby starsze powinn...

2
Informacje Najlepsze sposoby na jajka. Przygotuj tak, by były zdrowe dla serca

Jajka to niewątpliwie jeden z najlepszych pokarmów, do jakich mamy dostęp. Są one nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze i uniwersalne. Dla...

3
Informacje Aromatyczny dorsz po kaszubsku

Tradycją na stole wigilijnym jest ryba po grecku. Dziś zaproponujemy ten świąteczny szlagier w nowej aranżacji. Zapraszamy do świata pachnącego zar...

0
Informacje Wigilijna podróż w czasie. Tradycyjne potrawy z nutą nowoczesności

Wigilijna kolacja to wyjątkowo tradycyjny czas: zasiadamy przy stole o tej samej porze, zazwyczaj w stałym, rodzinnym gronie, rozmawiamy na podobne...

4