Wyłoniliśmy laureatów II tygodnia konkursu!

Drugi tydzień konkursu za nami. Zobaczcie, jakie przepisy z makaronem Barilla w roli głównej zostały nagrodzone.

Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu.

Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pana Krzysztofa W. z Kutna. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pan Witold S. z Katowic (zobacz przepis), Pani Julianna B. z Lublina (zobacz przepis), Izabela K. z Warszawy (zobacz przepis) oraz Pan Józef P. z Bydgoszczy (zobacz przepis).

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!

 

Przepis Pana Krzysztofa W. z Kutna: Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Potrzebne będą:

200 g makaronu Spaghetti no5 Barilla
2 duże ząbki czosnku 1 mała świeża papryka chili
3 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki natki pietruszki

Green curry

400 ml mleka kokosowego
1 łyżka zielonej pasty curry
100 ml śmietany (minimum 22%)
250 g filetu drobiowego
1 mała cukinia
1 zielona papryka
1 limonka (lub 0,5 cytryny)
150 g pędów bambusa
100 g kiełków fasoli mung
1 łyżka oliwy
sól

Przygotowanie sosu:

Myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę filet. Paprykę kroimy w słupki, cukinię w plastry i później na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwę. Podsmażamy mięso. Dodajemy paprykę i chwilę smażymy. Dodajemy cukinię i smażymy. W osobnym naczyniu łączymy mleko kokosowe, pastę curry i śmietanę do dokładnego wymieszania składników. Dodajemy sok i skórkę limonki. Zalewamy mięso i warzywa znajdujące się na patelni. Zmniejszamy moc palnika i dusimy. Po około 15 minutach dodajemy kiełki fasoli i pędy bambusa. Solimy według upodobań.

Przygotowanie makaronu:
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy jak zacznie wrzeć. Makaron Barilla wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 7 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Należy pozostawić około 100 ml wody z gotowania makaronu. W tym czasie siekamy czosnek, natkę i chili. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy około 30 sekund. Dodajemy paprykę chili i smażymy chwilę. Dodajemy makaron Barilla i mieszamy dokładnie, żeby pokrył się oliwą i przyprawiamy. Wlewamy część wody z gotowania i smażymy do odpowiedniego podgrzania makaronu. Na koniec mieszamy z posiekaną natką. Serwujemy razem z sosem green curry.

Zobacz zwycięski przepis Pana Witolda S. z Katowic, za który otrzymał zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 341

30 min
7
15 min
21

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 468

60 min
6
15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0