Do góry

Newsy

Zaskakujące właściwości skorupek jaj

Zazwyczaj skorupki jajek wyrzucamy do kosza. W końcu czy mogą być czymś więcej niż odpadkiem? Okazuje się, że mają one wiele praktycznych zastosowań. Niektóre są naprawdę zadziwiające.

Fot. 123RF

Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek znajdziemy wszystkie, niezbędne dla organizmu makro- i mikroelementy, takie jak np. miedź, żelazo, cynk, krzem czy też fluor. Co ważne, skorupki zawierają w sobie bardzo dużą ilość cennego wapnia, który wzmacnia nasze kości oraz chroni przed osteoporozą. Warto również wiedzieć, że w skorupkach jaj nie odkładają się żadne metale ciężkie, nawet jeśli kury są karmione paszą, która je zawiera. Warto więc dowiedzieć się, w jaki sposób możemy wykorzystać skorupki jaj w naszym codziennym życiu.

1. Skorupki jaj pomagają leczyć podrażnienia skóry

Jeśli na twojej skórze pojawiły się zaczerwienienia lub nieprzyjemne podrażnienia, powinieneś sięgnąć właśnie po skorupki jaj. Co prawda przygotowanie odpowiedniego okładu trwa kilka dni, jednak warto poczekać, gdyż efekty po jego zastosowaniu są naprawdę zaskakujące. Aby przygotować okład na podrażnienia skóry, należy zanurzyć skorupki w pojemniku z niedużą ilością octu jabłkowego. Po ok. 2-3 dniach skorupki powinny zmięknąć. Wówczas tak powstałą mieszaniną możemy obłożyć podrażnione miejsca.

 

Zobacz też: Te produkty lepiej jeść na surowo. Kliknij!

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marionilana102 13 stycznia 2016 Skorupki jajek wysuszone i zmielone można także dodawać do jedzenia, aby uzupełnić minerały, a że są naturalne- to są też najlepsze i najlepiej się wchłaniają ! TAKA JEST PRAWDA !!!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marekm 12 stycznia 2016 Jestem doktorem chemii i dawno już z nie ubawiłem się jak podczas czytania tych porad. Brakuje tylko pocierania skorupka włosów (zaczną rosnąć) oraz porad o ich zbawiennym wpływie na hemoroidy (należy tylko...). Porażający jest poziom takich informacji, cóż, ciemny lud to kupi. Pozdrawiam autora, pukanie się (ugotowanym!) w główkę jajkiem przed pisaniem też działa cuda... Odpowiedzi: 1 ▼

51 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

herbatnik07 12 stycznia 2016 jeść można, ale prawdopodobieństwo wycięcia wyrostka robaczkowego jest dużo większe

34 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elkapatelka 12 stycznia 2016 zjedz skorupki jajek a za 2 dni....sam zniesiesz jajo

237 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 12 stycznia 2016 Zjedz skorupkę z jajka a wiesz co się stanie? Stanie ci serce! Z ilością trzeba bardzo uważać.

150 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń