Zgaga to dobrze wszystkim znane uczucie pieczenia za mostkiem. Zwykle ten nieprzyjemny objaw dopada nas po obfitym, tłustym posiłku. Jak mu zapobiegać? Co zrobić, kiedy się już pojawi?

Fot. 123RF/Picsel

Zgaga może u każdego przebiegać nieco inaczej. Warto zwracać uwagę, po jakich produktach mamy nieprzyjemne objawy, aby móc ich w przyszłości unikać lub ograniczać ich ilość w diecie.

Pamiętajmy, aby nie bagatelizować tego objawu, szczególnie jeśli pojawia się regularnie. Refluks żołądkowo-przełykowy, który może wywoływać zgagę, wymaga konsultacji z lekarzem, a niekiedy nawet leczenia operacyjnego.

1. Zgaga może być objawem zwykłego przejedzenia. Najlepszym sposobem na nią jest jedzenie kilku (na przykład 5 lub nawet 6) niewielkich posiłków dziennie zamiast 3 obfitych dań. Ostatni posiłek można zjeść najpóźniej 2 godziny przed snem.

2. Ważne jest spokojne, powolne jedzenie i dokładne przeżuwanie każdego kęsa. Nie jedzmy też przed ćwiczeniami fizycznymi lub wysiłkiem!

3. Korzystnie działa ograniczenie ilości tłuszczu w diecie. Bardzo tłuste potrawy są ciężkostrawne i zwiększają zgagę. Podobnie dobrze jest uważać z daniami wysoko węglowodanowymi.

4. Aby ograniczyć nieprzyjemne pieczenie ograniczmy alkohol, kawę i papierosy oraz słodycze i mocną herbatę.

5. Wyjątkowo pogarszającymi zgagę produktami są cebula, czosnek, pieprz, mięta, musztarda i pomidory, ostre przyprawy. Na liście zwiększających zgagę smakołyków jest także czekolada i kakao. Picie soków z owoców cytrusowych i napojów zawierających kofeinę także zwiększy nieprzyjemny objaw.

6. Chudy nabiał nie powinien wywołać zgagi. To samo dotyczy chudego mięsa, jabłek i ziemniaków (bez dodatku tłuszczu!). Warunkiem jest oczywiście umiar.

7. Przy zgadze może pomóc szklanka mleka.

8. Posiłki powinniśmy popijać po ich zjedzeniu, nie w trakcie.

9. Do picia najlepiej wybierać wodę niegazowaną. Jeśli zgaga się już pojawiła można stosować wywar z siemienia lnianego lub napar z rumianku. Przypominamy, że przygotowanie wywaru polega na gotowaniu ziaren, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (w tym przypadku przypominającej kisiel), a napar na zalaniu ziół wrzątkiem i pozostawienie pod przykryciem (w tym przypadku wystarczy 15 minut, po czym napar odcedzamy).

10. Po obfitym posiłku warto wyjść na spokojny spacer. Wspomaga to trawienie i sprawia, że być może uda się uniknąć zgagi.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

Odsłon: 8556

>60 min
13
Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

Odsłon: 14272

60 min
29
Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 1648

30 min
6