Boże Narodzenie na słodko

Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić.

Fot. 123RF/Picsel

Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja witaminę C oraz skuteczniej walczy z alergiami, grzybami i wirusami. Nie powinien dziwić również fakt, iż na terenach z których pochodzi, bakłażan jest uważany za sekret wiecznej młodości i piękna. Zawarte w nim przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się komórek ciała, a także wzmacniają naszą skórę, włosy i paznokcie.

Warzywo to poleca się w szczególności osobom na diecie, gdyż jest ono bardzo niskokaloryczne, a zawarte w nim pektyny rewelacyjnie stymulują nasz metabolizm. Dodanie bakłażanów do ciężkostrawnych i tłustych potraw, sprawi, że ich trawienie będzie łatwiejsze, a zły cholesterol nie odłoży się w naszych żyłach. Do swojej diety powinny włączyć je osoby, zagrożone miażdżycą tętnic, zawałem lub chorobą wątroby. Co ciekawe, w wielu krajach bakłażany uważa się za wyjątkowo silny afrodyzjak. Dzięki temu przekonaniu, dania z ich wykorzystaniem stały się nieodzownym elementem wielu romantycznych kolacji.

Włączenie bakłażanów do diety może przynieść nam właściwie same korzyści. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy stworzyli wiele dań z wykorzystaniem tego warzywa. Oto ich najciekawsze propozycje.

 

1. Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Pomidory faszerowane bakłażanem

Pomidory faszerowane bakłażanem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Sałatka z grillowanym bakłażanem

Sałatka z grillowanym bakłażanem

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Przystawka z bakłażanów

Przystawka z bakłażanów

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Kopytka z bakłażanów

Kopytka z bakłażanów

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Baba Ghanous

Baba Ghanous

Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Caponata

Caponata

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Zapiekane roladki z bakłażana

Zapiekane roladki z bakłażana

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

9. Ajvar

Ajvar

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

10. Ratatouille

Ratatouille

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto pijak

Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...

Odsłon: 855

60 min
5
Przekąski Schab z ananasem w galarecie

Plastry duszonego schabu przybrane ananasem, polane galaretą to doskonała prz...

Odsłon: 18017

60 min
27
Ciasta Pychotka bożonarodzeniowa

Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...

Odsłon: 15227

>60 min
20
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 1865

>60 min
22