Do góry

Newsy

5 sprytnych zastosowań skórek i ogryzków z jabłek

Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd!

Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL

Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z grupy flawonoidów, zwalczającego wolne rodniki, stosowanego w lekach przeciwalergicznych czy kwasu foliowego (to w skórce jest niemal cały). Całkiem niedawno naukowcy wyizolowali z jabłkowych obierków substancję przeciwnowotworową.


Odchudzający ocet jabłkowy z resztek

Ocet jabłkowy to od dłuższego czasu hit odchudzania. Można go zrobić w domu, w dodatku bez większych nakładów finansowych. Uwaga! Ocet jabłkowy należy stosować rozcieńczony!

Składniki:

- pół kilograma skórek i ogryzków z jabłek (w skórkach organicznych jabłek nie będzie toksyn z oprysków)
- 2-3 łyżki miodu
- 2-3 szklanki niechlorowanej wody

Potrzebne będą:

- wyparzona szklana misa lub słoik
- czysta ściereczka
- durszlak
- butelka z korkiem

Przygotowanie:

Krok 1. Wymieszaj wodę z miodem.

Krok 2. Włóż resztki z jabłek do misy i zalej wodą z miodem. Powinna zakryć jabłka. Przykryj misę ściereczką.

Krok 3. Pozostaw całość na 2 tygodnie, ale raz dziennie energicznie mieszaj całość.

Krok 4. Po tygodniu lub dwóch masa zacznie ciemnieć. Wtedy odcedź twarde kawałki jabłek.

Krok 5. Przechowuj jeszcze przez 2-4 tygodnie, również codziennie mieszając. Rozpoznasz, że ocet jest gotowy po zapachu - w pewnym momencie zacznie pachnieć "octowo".

Krok 6. Kiedy ocet będzie miał odpowiedni zapach i smak, przelej go do butelki i zakorkuj. Trzymaj z dala od źródeł ciepła i światła.

Z pół kilograma skórek i ogryzków otrzymasz pół litra octu.


Pyszna galaretka z… ogryzków i skórek!

Obierki z jabłek to świetna baza do zrobienia smakowitej galaretki. Wystarczy zaopatrzyć się w cukier, wodę i sok z cytryny. Aby przygotować galaretkę, będziesz potrzebować 1 godziny.

Składniki:

- skórki i ogryzki z jabłek (w skórkach organicznych jabłek nie będzie toksyn z oprysków)
- cukier
- woda
- sok z cytryny

Potrzebne będą:

- 3 czyste i wyparzone słoiki z zakrętkami
- durszlak
- garnek

Przygotowanie:

Krok 1. Włóż jabłkowe resztki do garnka i zalej wodą tak, aby je przykryć. Zagotuj całość i gotuj aż skórki zmiękną. Woda powinna do tego czasu odparować o połowę.

Krok 2. Odcedź jabłkową masę przez durszlak, aby pozbyć się samych twardych części - pestek i ogryzków.

Krok 3. Zmierz szklankami, ile wyszło ci pozostałej masy.

Krok 4. Na każdą szklankę jabłek dodaj pół szklanki cukru i jedną łyżkę soku z cytryny.

Krok 5. Zagotuj na mocnym ogniu i gotuj, często mieszając, aż masa zacznie przypominać galaretkę.

Kok 6. Włóż do słoiczków, dobrze zakręć i zapasteryzuj.

Pamiętaj, że żelowanie masy zależy od ilości pektyn w jabłkach. Generalnie - im jabłka kwaśniejsze, tym więcej zawierają tych substancji. Skórki ze słodkich jabłek zajmą więc więcej czasu.

Jak pasteryzować przetwory? Sprawdź w naszym e-booku poświęconym przetworom, które można robić cały rok.


"Herbatka" jabłkowa z miodem

To herbatka, która najlepiej smakuje jesienią na ciepło. Technicznie rzecz biorąc, nie jest to herbata - nie zawiera herbacianych liści a obierki z owoców. Ale można ją traktować jak "herbatkę owocową", na tej zasadzie, na jakiej herbatką nazywamy np. napar z hibiskusa czy rumianku (w smaku bardziej przypomina ten pierwszy).

Składniki:

- skórki z 6 czerwonych jabłek
- ok. litr wody
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki cukru pudru
- łyżka miodu

Potrzebne będą:

- duży garnek
- durszlak

Przygotowanie:

Krok 1. Włóż skórki do garnka i zalej wodą.

Krok 2. Dodaj sok z cytryny, połówkę cytryny, cynamon i cukier puder.

Krok 3. Doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu bez przykrycia przez 15 minut.

Krok 4. Przesiej przez durszlak.

Krok 5. Dodaj miód do smaku.

 

 


Dodatek do...

Skórki z jabłek mogą posłużyć jako zdrowy dodatek do wszelkich koktajli (po zmiksowaniu blenderem), owsianek czy smoothies. Nie tylko dodadzą smaku, ale i zdrowych składników odżywczych! Zobaczmy przepis na przykładowy gęsty napój z jabłkowymi obierkami.

Składniki:

- skórka z 4 jabłek
- pomarańcza
- szklanka mrożonych borówek
- 1/2 szklanki wody

Potrzebne będą:

- blender
- miseczka z wysokimi brzegami

Przygotowanie:

Krok 1. Obierz pomarańczę. Wrzuć ją razem z borówkami, skórkami z jabłek i wodą do blendera i zmiksuj aż do uzyskania pożądanej gęstości.

Krok 2. Ewentualnie dodaj trochę miodu lub cukru, jeśli całość jest dla ciebie za mało słodka.


Czy zwierzęta mogą jeść resztki? Kliknij!

Czy zwierzęta mogą jeść resztki? Kliknij!

 

Dokarmianie

Pamiętaj, zawsze możesz dać obierki królikowi, jeśli masz takiego pupila. Królik może jeść około 2 łyżek owoców lub skórek dziennie.

Jeśli w tym momencie nie wiesz, co zrobić z obierkami po upieczeniu szarlotki, po prostu je zamróź! Wyjmiesz je w momencie, kiedy wybierzesz już dla nich zastosowanie.

Uwaga! Przed wykorzystaniem obierków do jedzenia pamiętaj, by umyć jabłka dokładnie pod bieżącą, letnią wodą. Najlepsze będą jabłka z plantacji ekologicznych - nie będą zawierały pestycydów. Uważaj jednak na podrabianą żywność eko. Dokładne mycie na pewno pozwoli wyeliminować część pestycydów ze skórki.


Temat specjalny: Tego nie wiedziałeś o jabłkach. Kliknij!

Zobacz też: 10 faktów o pomidorach | 3 dziwne fakty o papryce | Zastosowania obierków

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

yarosh1980 07 października 2014 Autor artykułu myśli że ludzie żywią się samymi jabłkami, skoro każe jeść ze skórką dla błonnika. Czy w innych rzeczach nie ma błonnika? U mnie w każdym posiłku jest błonnik, więc po co jeszcze dodatkowo opychać się nim z jabłek? Za dużo błonnika nie jest zdrowo. Więcej korzyści zdrowotnych będzie z jedzenia jabłek bez skórki, wszak to na skórce osiadają opryski chemiczne.

52 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń