Do góry

Newsy

8 kulinarnych fobii

Jeżeli myślisz, że fobie dotyczą tylko pająków czy zamkniętych pomieszczeń, to jesteś w błędzie. Mogą dotykać każdej sfery naszego życia, nawet kulinariów! Zobacz 8 nietypowych fobii związanych z jedzeniem.

Fot.123RF

W nauce fobia definiowana jest, jako niekontrolowany i irracjonalny lęk przed czymś, co nie powinno stanowić dla nas żadnego zagrożenia. Taki nieuzasadniony niczym strach często uniemożliwia człowiekowi normalne funkcjonowanie w społeczeństwie. Lęk przed pająkami, zamkniętymi, ciasnymi przestrzeniami już nas nie dziwi, jednak fobie związane z kulinariami mogą zaskoczyć.

1. Lęk przed jedzeniem w towarzystwie

Z pewnością wśród naszego otoczenia znajdą się osoby, które nie przepadają za konsumowaniem posiłków w większym gronie. Jest to całkiem zrozumiałe. Problem jednak pojawia się, gdy jedzenie w towarzystwie i rozmowy podczas spożywania dań wzbudzają w nas paniczny strach. Mamy do czynienia wówczas z zaburzeniem zwanym dejpnofobią. Objawami, które towarzyszą takim lękom są najczęściej: ściśnięte gardło i mdłości.

Wylewasz wodę po ugotowaniu ziemniaków? To duży błąd! Dowiedz się dlaczego.Kliknij!

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń