Najlepsze przepisy na ogórki

Tort czekoladowy - przepisy z "Bake Off Junior"

Julia Kucharzewska zdecydowała się na przygotowanie dwupiętrowego tortu, który udekorowała precelkami, czekoladą i paluszkami.

Biszkopt
5 jaj
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/3 szklanki kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Krem wiśniowy
500 g wydrylowanych wiśni
sok z połowy cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki żelatyny
500 g serka mascarpone

Masa czekoladowa
400 ml śmietanki 30%
400 g mlecznej czekolady

Nasączka
1 szklanka nalewki z wiśni
½ szklanki wody

Montaż
1 tabliczka schłodzonej gorzkiej czekolady
1 tabliczka schłodzonej białej czekolady
60 g wiśni z ogonkami
precelki
paluszki niesolone

Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie przebić). Pod koniec wsypać partiami cukier. Dodać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy wsypać przesianą mąkę, kakao oraz posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać, najlepiej szpatułką lub rózgą (nie mikserem). Dno tortownic o średnicach 19 cm i 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować boków. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160-170°C przez około 35-40 minut (do suchego patyczka).

Krem wiśniowy
Wiśnie ugotować z cukrem i dodać sok z cytryny. Odrobinę soku z wiśni wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do całości. Rozpuścić żelatynę, następnie wlać do owoców. Przestudzić i połączyć z serkiem mascarpone.

Masa czekoladowa
Śmietankę zagotować, zalać nią czekoladę i wymieszać. Masę włożyć do lodówki.

Nasączka
Nalewkę rozcieńczyć wodą.

Montaż
Większy biszkopt przekroić na trzy części, a mniejszy na pół. Nasączyć. Na pierwszy blat położyć masę czekoladową. Przykryć biszkoptem, posmarować kremem wiśniowym. Ułożyć kolejny biszkopt, dać warstwę kremu czekoladowego. Kolejny blat przełożyć kremem wiśniowym. Na wierzch ułożyć biszkopt. Całość obłożyć masą czekoladową. Udekorować startą czekoladą, wiśniami, precelkami i paluszkami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z galaretka i bitą śmietaną

Wspaniałe połączenia orzeźwiających borówek w galaretce i słodkiej, rozpływaj...

Odsłon: 138

60 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 140

15 min
1
Desery Kawowa pianka na wodzie

Tylko dwa składniki i w 3 minuty powstaje pyszny krem na wodzie. Przepis ten...

Odsłon: 108

15 min
7
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 1020

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4