Do góry

Newsy

Czarnuszka - jak włączyć ją do jadłospisu?

Malutkie, czarne ziarenka czarnuszki kryją w sobie niezwykły smak oraz liczne substancje odżywcze, dzięki którym będziemy mogli uniknąć wielu groźnych chorób.

Fot. 123RF/Picsel

Niewielkie ziarenka czarnuszki mogą was naprawdę bardzo mocno zaskoczyć. Znajdziemy w nich ponad 100 związków aktywnych, które doskonale wpływają na nasze zdrowie. Czarnuszka zawiera w sobie różnorodne kwasy tłuszczowe, w tym bardzo rzadki kwas eikozadienowy, palmitynowy i mirystynowy. Ponadto, jest fantastycznym źródłem fosfolipidów, flawonoidów oraz pełnowartościowych białek. Na tym jednak nie kończą się zalety tych ziarenek. Jedząc czarnuszkę dostarczamy  do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych, w tym witaminy A, E, F i B a także cynk, selen, sód, potas, magnez i wapń.

Komu pomoże czarnuszka?

Bardzo trudno jest znaleźć argumenty, które miałby przemawiać za wyeliminowaniem czarnuszki z naszej diety. Wręcz przeciwnie - jej zalety można wymieniać bez końca. Jedną z najważniejszych, jest bez wątpienia fakt, iż doskonale wpływa ona na nasz układ odpornościowy. Ponadto, jej spożywanie (zwłaszcza w formie oleju) zaleca się anemikom, gdyż zawarte w niej związki pomagają podnieść poziom hemoglobiny oraz erytrocytów.

Czarnuszka doskonale oczyści i odkazi nasz organizm, a wszystko to za sprawą tymochinonu. Udowodniono, że związek ten posiada wyjątkowe właściwości antygrzybiczne i przeciwbakteryjne. Co więcej, naukowcy potwierdzili, że spożywanie oleju z czarnuszki pomaga zwalczać różnego rodzaju pasożyty w tym owsiki, tasiemca, a nawet włośnia krętego.

Te małe, niepozorne ziarenka mogą również okazać się pomocne w walce z wieloma poważnymi chorobami. Włączenie czarnuszki do diety zaleca się wszystkim osobom zmagającym się ze zbyt wysokim ciśnieniem. Jest to także doskonały środek dla cierpiących na problemy żołądkowe, w tym także chorobę wrzodową i refluks. Bardzo często stosuje się ją również jako środek zapobiegający osteoporozie oraz formowaniu się kamieni nerkowych. O czarnuszce powinni pamiętać astmatycy i alergicy. Substancje zawarte w tych ziarenkach mogą przynieść im znaczącą ulgę oraz złagodzić objawy ich chorób.

Czarnuszką powinny zainteresować się przede wszystkim panie, gdyż czyni ona nas nie tylko zdrowszymi, ale także piękniejszymi. Doskonale wpływa na kondycję naszych włosów, wzmacniając je, zapobiegając łysieniu oraz zwalczając łupież.

Naukowcy są przekonani, że na tym nie kończą się właściwości czarnuszki. W dalszym ciągu prowadzi się różnorodne badania nad jej leczniczym zastosowaniem, a ich wyniki z pewnością jeszcze nas zadziwią.

Jak wykorzystać czarnuszkę?

Ta wyjątkowo aromatyczna przyprawa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Będzie fantastycznym dodatkiem do mięs - zarówno wołowiny i wieprzowiny, jak i delikatnego drobiu. Równie dobrze sprawdzi się w roli dodatku do sosów lub past warzywnych. Czarnuszka jest również bardzo często wykorzystywana w przepisach na chleb i bułki.

Jeśli chcesz włączyć tę przyprawę do swojego jadłospisu, przetestuj przepisy naszych użytkowników. Oto ich propozycje.

 

1. Kajzerki z czarnuszką

Fot. Steve na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Żółty ser z czarnuszką

Fot. Biodika na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Chleb pszenny z czarnuszką

Fot. Steve na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Gulasz z czarnuszką

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

5. Hummus z czarnuszką

Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Miodowy łosoś

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń