Do góry

Newsy

Czego powinieneś unikać, gdy zażywasz leki?

Przyjmujesz leki zgodnie z zaleceniem lekarza? Warto wiedzieć, że nie tylko porady specjalistów gwarantują nam ich skuteczność i bezpieczne zażywanie. Duży wpływ na działanie lekarstw ma również stosowana przez nas dieta. Czego zatem nie powinniśmy jeść, aby uniknąć niepożądanych objawów w trakcie farmakoterapii?

Fot. 123RF/Picsel

Produkty, które zwykle uznajemy za wartościowe i zdrowe, w połączeniu z niektórymi lekarstwami mogą okazać się niebezpieczne dla naszego organizmu. Aby nie zaszkodzić sobie podczas leczenia, warto wiedzieć, jakich składników powinniśmy unikać w swoich posiłkach.


Gorzka prawda o grejpfrucie

Grejpfruty zawierają sporą dawkę witamin, jednak warto pamiętać, że obecne w nich flawonoidy i furanokumaryny, negatywnie wpływają na metabolizm leków, co w konsekwencji może znacząco zwiększać ich stężenie we krwi. Dotyczy to również innych cytrusów. Jeśli lekarz potwierdzi interakcję przyjmowanych medykamentów z tymi owocami, bezwzględnie stosuj się do jego zaleceń. Szczególną ostrożność należy zachować przede wszystkim w czasie przyjmowania farmaceutyków immunosupresyjnych - na alergie, nadciśnienie tętnicze i podniesiony cholesterol.

 

Zobacz też: 7 zaskakujących właściwości grejpfruta!

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 18 kwietnia 2017 A co wolno jeść bez ŻADNYCH konsekwencji - czyżby tylko pić wodę źródlaną z Biedronki? Co mają jeść osoby z kilkoma "dożywociami" i to sprzecznymi ze sobą? np. cukrzyca, zakrzepica, anemia, celiakia itp. Napiszcie artykuł co MOŻNA, a nie czego NIE powinno się jeść.

41 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń