"Diety oczami naukowców" Krystyna Monk - recenzja

Jak oszukać swój mózg, by jeść mniej? Jak otyłość naprawdę wpływa na zdrowie? Czy przez objadanie się żyjemy krócej?

Książka "Diety oczami naukowców" Krystyny Monk to ciekawa lektura nie tylko dla osób będących na diecie. Autorka, od lat zajmująca się jako dziennikarka tematyką medyczną, wybiera informacje i ciekawostki interesujące dla wielu z nas, dotyczące odżywiania w ogóle, często zaskakujące, zabawne, a czasem całkowicie sprzeczne z naszymi codziennymi przekonaniami. Pokazuje nam historię odchudzania, a także uświadamia, dlaczego większości z nas tak łatwo jest utyć, a tak trudno schudnąć. Z książki dowiedziałam się, jak trochę pooszukiwać swój mózg, by jeść trochę mniej, jak naprawdę wygląda wpływ otyłości na zdrowie i czy nadwaga skraca życie.

Mile zaskoczyło mnie skrupulatne odnotowywanie źródeł poszczególnych wyników badań. Autorka korzysta zarówno z badań przeprowadzonych za granicą, jak i w Polsce. Zaznacza, jeśli naukowcy nie do końca udowodnili pewne tezy, a kiedy mają pewność co do interpretacji swoich wyników.

Bardzo polecam tę książkę. Porządkuje ona w kompleksowy sposób wiedzę dotyczącą diet i odchudzania - ale także ogólniej, żywienia. Opiera się na dobrych źródłach, pracach naukowych i "twardych dowodach". A przy tym nie jest nudna - wręcz przeciwnie. Szczególnie dla osób interesujących się ogólnie pojętym zdrowiem i zdrowym odżywianiem.

Wydawca: Novae Res, 2013
Format: 121x195mm, oprawa miękka ze skrzydełkami
Wydanie: Pierwsze
Liczba stron: 326
ISBN: 978-83-7722-986-6

 

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 615

15 min
22
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1054

15 min
19

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1