Do góry

Newsy

Dlaczego warto jeść drożdże?

Zwykle sięgamy po nie w czasie robienia pączków, ciasta lub chleba. Jednak czy wiedzieliście, że drożdże nie tylko zagwarantują wam sukces kulinarny, ale i dobre zdrowie?

Fot. 123RF/Picsel

Medycyna naturalna już od wieków zaleca spożywanie drożdży osobom, które zmagają się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi. Nasi przodkowie wierzyli, iż są one doskonałym remedium na wiele przykrych schorzeń. Jak się okazuje, wcale nie byli w błędzie. Najnowsze badania potwierdzają, iż spożywanie drożdży w różnej formie ma fantastyczny wpływ na nasze zdrowie.

Drożdże - co dzięki nim zyskujemy?

Ten niepozorny produkt spożywczy powinniśmy cenić przede wszystkim za zawartość witamin z grupy B, a w szczególności cennego kwasu foliowego (B9) i ryboflawiny (B2). Ta druga jest nam szczególnie potrzebna w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę, gdyż stymuluje i wzmacnia naszą odporność. Z kolei kwas foliowy to niezwykle cenna substancja, która powinna znaleźć się zwłaszcza w diecie pań w ciąży, gdyż odpowiada za prawidłowy rozwój płodu.

Na tym nie kończą się zaskakujące właściwości drożdży. Znajdziemy w nich również biotynę, czyli substancję, która poprawia kondycję naszej cery, włosów i paznokci. Ponadto, włączając drożdże do diety zyskujemy fantastyczne źródło odżywczych pierwiastków i mikroelementów, takich jak potas, sód, cynk, wapń i fosfor. Substancje te regulują ciśnienie krwi, wzmacniają strukturę kości oraz pomagają walczyć ze stresem i poprawiają nasze samopoczucie.

Maseczki drożdżowe są skutecznym środkiem, dzięki któremu pozbędziecie się trądziku, wygładzicie cerę oraz pozbędziecie się różnego rodzaju niedoskonałości i przebarwień.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Jak rozpoznać dobre drożdże?

Chcąc w pełni wykorzystać dobroczynne działanie drożdży, powinniśmy zadbać aby były one możliwie jak najlepszej jakości. Dobre drożdże powinny być wilgotne, mieć żółto-szarą barwę, charakterystyczny zapach oraz konsystencję miękkiej plasteliny. A jak rozpoznać te, które zdecydowanie nie nadają się do jedzenia? Z pewnością powinniście pozbyć się tych drożdży, które wyschły i bardzo łatwo się kruszą. To samo tyczy się tych, które są lepkie, bardzo miękkie i pachną stęchlizną. Wbrew pozorom, nie musimy wyrzucać drożdży z delikatnym, białym nalotem - w naturalny sposób powstaje on na ich powierzchni. Nie możemy jednak pomylić go z pleśnią, gdyż jej zjedzenie może mieć bardzo nieprzyjemne konsekwencje dla naszego zdrowia.

Picie drożdży - jak robić to dobrze?

Już w starożytności napój z ciepłego mleka i drożdży stosowano jako eliksir piękności. Współcześnie coraz więcej osób odkrywa, iż starożytni mieli wiele racji. Picie takiego napoju spowoduje, że wasze włosy będą zdrowe i lśniące, cera odżywiona, a paznokcie twarde i niełamliwe. Informacją, która powinna ucieszyć wszystkie osoby, które pragną zrzucić kilka kilogramów, jest fakt, iż drożdżowy napój także doskonale tłumi apetyt.

Mogłoby się wydawać, że zjedzenie surowych drożdży przyniesie jeszcze lepsze efekty niż popijanie tych zalanych wrzątkiem. Nic bardziej mylnego. Surowe drożdże po spożyciu są jeszcze przez pewien czas aktywne w naszym organizmie. Fermentując, żywią się witaminami w naszym organizmie oraz wytwarzają spore ilości dwutlenku węgla, który powoduje wzdęcia oraz finalnie wpływa na rozwój niekorzystnej mikroflory jelitowej. Długotrwałe spożywanie dużych ilości drożdży może także prowadzić do zagrzybienia organizmu, obniżenia odporności i alergii.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marmur 23 kwietnia Znam lepszy sposób. Pić naturalnie warzone piwo, w idealnym zestawieniu domowe. Zawiera żywe drożdże do tego szlachetne, a nie piekarski plebs. Przyjemne z pożytecznym.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń