Wytrawne dania na Boże Narodzenie

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne makiełki z zupą borówkową. Głównym punktem programu będzie oczywiście karp, tym razem podany z miodem i musztardą. W święta nie może zabraknąć także ciasta, czyli wyśmienitego makowca.

Przepisy na Boże Narodzenie Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

Bożonarodzeniowe gotowanie Ewa Wachowicz rozpoczęła od zrobienia makiełek, które nazywane bywają także makiołkami lub makówkami - w zależności od regionu. Danie to można zrobić zarówno z makaronem, jak i czerstwym pieczywem, np. słodką chałką.

Na początku prowadząca zagotowała mleko, dorzuciła także masło, oraz zmielony mak, wszystko przez kilka minut podgrzewała. Następnie do masy dodała pokrojone suszone morele, figi i śliwki, posiekane i podprażone orzechy i migdały, żurawinę i rodzynki. Chałkę pokroiła w kostkę (wcześniej można zrumienić ją na maśle) i wrzuciła ją do masy. Makiełki dosłodziła miodem i dobrze wymieszać. Gotową potrawę wyłożyła na talerze i udekorowała suszonymi kawałkami pomarańczy.

Makiełki z chałki według Ewy Wachowicz

 Makiełki z chałki według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Makiełki z chałki według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Makiełki można podawać z prostą i pyszną zupą borówkową, w niektórych regionach nazywana jest ona jagodową. Ewa zagotowała w garnku litr wody, dodała do niego rozmrożone borówki. Całość posłodziła do smaku i chwilę podgotowała. Mąkę rozrobiła w 100 ml zimnej wody. Borówki doprawiła sokiem z cytryny. Zagęściła zupę mąką. Danie to można serwować także z makaronem. 

Zupa borówkowa według Ewy Wachowicz

 Zupa borówkowa według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zupa borówkowa według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Daniem głównym odcinka był pieczony karp z miodem i musztardą. Przygotowanie potrawy Ewa Wachowicz rozpoczęła od obtoczenia wcześniej zamarynowanych kawałków karpia w mące. Następnie obsmażyła je z obu stron na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Rybę przełożyła do naczynia żaroodpornego. Posmarowała ją sosem z musztardy, miodu, przeciśniętego przez praskę czosnku i oliwy. Upiekła ją  przez 10 minut w 180 stopniach. Gotową rybę posypała posmażonymi na maśle płatkami migdałów. Udekorowała ją cząstkami cytryny i tymiankiem.

Karp pieczony z musztardą i miodem Ewy Wachowicz

 Karp pieczony z musztardą i miodem Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Karp pieczony z musztardą i miodem Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W kuchni Ewy Wachowicz nigdy nie może zabraknąć deseru. Tym razem upiekła makowiec na białkach. Pracę rozpoczęła od roztopienia masła na patelni. Następnie ubiła białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, porcjami dodała także cukier oraz ziarenka z laski wanilii. Dosypała mak, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość pomieszała jeszcze raz, ale na niskich obrotach. Dorzuciła także bakalie, wlała przestudzone masło i znów pomieszała mikserem.

Ciasto przelała do tortownicy o średnicy 25 cm - wyścielonej papierem do pieczenia, boki wysmarowała masłem i obsypała bułką tartą. Piekła przez 45-50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudziła ciasto. Na koniec gotowy makowiec posmarowała czekoladą roztopioną z dodatkiem masła. Kiedy polewa zastygła, ciasto udekorowała bakaliami i pisakiem żelowym.

Makowiec na białkach według Ewy Wachowicz

 Makowiec na białkach według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Makowiec na białkach według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 530. odcinek

Autorka: Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik puszysty świąteczny

Nasz sernik świąteczny jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upi...

Odsłon: 10738

30 min
17

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

5
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7