Bożonarodzeniowe gotowanie Ewa Wachowicz rozpoczęła od zrobienia makiełek, które nazywane bywają także makiołkami lub makówkami - w zależności od regionu. Danie to można zrobić zarówno z makaronem, jak i czerstwym pieczywem, np. słodką chałką.
Na początku prowadząca zagotowała mleko, dorzuciła także masło, oraz zmielony mak, wszystko przez kilka minut podgrzewała. Następnie do masy dodała pokrojone suszone morele, figi i śliwki, posiekane i podprażone orzechy i migdały, żurawinę i rodzynki. Chałkę pokroiła w kostkę (wcześniej można zrumienić ją na maśle) i wrzuciła ją do masy. Makiełki dosłodziła miodem i dobrze wymieszać. Gotową potrawę wyłożyła na talerze i udekorowała suszonymi kawałkami pomarańczy.
Makiełki z chałki według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisMakiełki z chałki według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Makiełki można podawać z prostą i pyszną zupą borówkową, w niektórych regionach nazywana jest ona jagodową. Ewa zagotowała w garnku litr wody, dodała do niego rozmrożone borówki. Całość posłodziła do smaku i chwilę podgotowała. Mąkę rozrobiła w 100 ml zimnej wody. Borówki doprawiła sokiem z cytryny. Zagęściła zupę mąką. Danie to można serwować także z makaronem.
Zupa borówkowa według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisZupa borówkowa według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Daniem głównym odcinka był pieczony karp z miodem i musztardą. Przygotowanie potrawy Ewa Wachowicz rozpoczęła od obtoczenia wcześniej zamarynowanych kawałków karpia w mące. Następnie obsmażyła je z obu stron na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Rybę przełożyła do naczynia żaroodpornego. Posmarowała ją sosem z musztardy, miodu, przeciśniętego przez praskę czosnku i oliwy. Upiekła ją przez 10 minut w 180 stopniach. Gotową rybę posypała posmażonymi na maśle płatkami migdałów. Udekorowała ją cząstkami cytryny i tymiankiem.
Karp pieczony z musztardą i miodem Ewy Wachowicz
Zobacz przepisKarp pieczony z musztardą i miodem Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W kuchni Ewy Wachowicz nigdy nie może zabraknąć deseru. Tym razem upiekła makowiec na białkach. Pracę rozpoczęła od roztopienia masła na patelni. Następnie ubiła białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, porcjami dodała także cukier oraz ziarenka z laski wanilii. Dosypała mak, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość pomieszała jeszcze raz, ale na niskich obrotach. Dorzuciła także bakalie, wlała przestudzone masło i znów pomieszała mikserem.
Ciasto przelała do tortownicy o średnicy 25 cm - wyścielonej papierem do pieczenia, boki wysmarowała masłem i obsypała bułką tartą. Piekła przez 45-50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudziła ciasto. Na koniec gotowy makowiec posmarowała czekoladą roztopioną z dodatkiem masła. Kiedy polewa zastygła, ciasto udekorowała bakaliami i pisakiem żelowym.
Makowiec na białkach według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisMakowiec na białkach według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 530. odcinek
Autorka: Opracowała: Redakcja Smaker.pl