W najnowszym odcinku prowadząca rozpoczęła gotowanie od przygotowania talerza śródziemnomorskiego à la caprese. W tej prostej przystawce pierwsze skrzypce grają dobrej jakości składniki. Na duży talerz należy wyłożyć pokrojone w plastry dojrzałe awokado, warto skropić je sokiem z cytryny. Następne prowadząca dodała pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, poszarpaną mozzarellę, czarne oliwki, słodkie winogrona bezpestkowe, pokrojony ser z niebieską pleśnią, cebulę pokrojoną w piórka, a także podprażone orzechy włoskie. Całość skropiła także oliwą z oliwek oraz dorzuciła listki bazylii.
Talerz śródziemnomorski à la caprese Ewy Wachowicz
Zobacz przepisTalerz śródziemnomorski à la caprese Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Daniem głównym odcinka było curry z kurczakiem. Realizację przepisu Ewa Wachowicz rozpoczęła od rozgrzania oleju ryżowego, podsmażyła na niej pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dorzuciła pastę curry i wszystko dokładnie wymieszała. Po czym dorzuciła pokrojonego w paski kurczaka, którego podsmażyła. Do mięsa dolała mleko kokosowe oraz rosół. Całość przyprawiła solą oraz liśćmi kaffiru. Wszystko podgotowała do miękkośc, po czym dodała sos pomidorowy oraz sok z cytryny. Na koniec dorzuciła orzchy nerkowca. Danie zaserwowała z białym ryżem, ćwiartkami limonki oraz natką pietruszki.
Curry z kurczakiem Ewy Wachowicz
Zobacz przepisCurry z kurczakiem Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nie mogło zabraknąć również słodkiego akcentu, w postaci deski słodkości z domową czekoladą. Prowadząca w kąpieli wodnej rozpuściła olej kokosowy. Dodała do niego kakao i dokładnie je wymieszała. Do masy dorzuciła także miód, miskę zdjęła z kąpieli wodnej, do całości dodała wiórki kokosowe, podprażone migdały i wszystko wymieszała. Następnie przełożyła gotową czekoladą masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypała gruboziarnistą solą. Tak przygotowaną czekoladę odstawiła do lodówki.
Kiedy czekolada stężeje, należy ją połamać i zaserwować na decie z ulubionymi owocami, np. borówkami, winogronami i truskawkami.
Deska słodkości Ewy Wachowicz
Zobacz przepisDeska słodkości Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na koniec Ewa Wachowicz postanowiła zrobić domowy syrop miętowy. Do garnka wlała wodę, wrzuciła gałązki mięty i podgotowała całość przez kilka minut do wrzenia, a następnie odstawiła, aby napar nabrał intensywnego aromatu. Następnie odcedziła miksturę z liści, dodała do niej cukier trzcinowy, w proporcjach szklanka cukru na litr wody. Na koniec wlała sok z cytryny (na 1 litr wody, sok z dwóch cytryn). Na koniec wymieszała wszystko i ponownie zagotowała. Taki syrop można przelać do wyparzonych butelek i stosować do lemoniad i koktajli.
Syrop miętowy według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisSyrop miętowy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 515. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl