Ciasta na Boże Narodzenie

Ewa Wachowicz nawet z pozornie zwykłych produktów potrafi wyczarować wyjątkowo pyszne potrawy. W 528. odcinku programu "Ewa gotuje" wspólnie z siostrami ADiHD, czyli Iloną i Mileną Krawczyńskimi przygotowała wyborne dania, które z łatwością odtworzysz w swojej kuchni. Zrobiły zupę krem z kalafiora, gniazda z mięsem mielonym i ziemniakami, a na deser Ewa wyczarowała dyniowy sernik.

Pyszny sernik dyniowy Ewy Wachowicz z 528. odcinka "Ewa gotuje" | Fot. materiały prasowe/Polsat

W przygotowaniu pierwszego przepisu Ewie Wachowicz towarzyszyła Ilona Krawczyńska. Gotowanie zupy krem z kalafiora rozpoczęły od podsmażenia na maśle cebuli wraz z przyprawami, curry, imbirem, kuminem, kurkumą i pieprzem. Kiedy całość się skarmelizuje, dolały bulion jarzynowy. Następnie dorzuciły różyczki kalafiora, które ugotowały do miękkości. Na koniec zmiksowały zupę na gładką masę, dodały sok z cytryny. Całość podały z prażonym sezamem, odrobiną wędzonej papryki, a także natką zielonej pietruszki. 

Orientalny krem z kalafiora według Ewy Wachowicz

 Orientalny krem z kalafiora według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Orientalny krem z kalafiora według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Drugie danie tego odcinka Ewa Wachowicz przygotowała wraz z Mileną Krawczyńską, były to gniazda ziemniaczane z mięsem mielonym. Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, dodała słodką śmietankę, posiekany koperek, a następnie wszystko wymieszały. Następnie uformowały z nich kulki i wsadziły do silikonowych foremek na muffinki, tworząc w nich swego rodzaju "gniazda". Mięsny farsz powstał z dwóch rodzajów mięsa mielonego, podsmażonego wraz z cebulką, czosnkiem, papryką i pomidorami bez skórki. Całość doprawiły solą i pieprzem. Na koniec gotowym farszem wypełniły ziemniaczane gniazdka. Na wierzch starły ser. Wszystko zapiekły w piekarniku w 180 stopniach przez około 20 minut. 

Gniazda ziemniaczane z mięsem mielonym według Ewy Wachowicz

 Gniazda ziemniaczane z mięsem mielonym według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Gniazda ziemniaczane z mięsem mielonym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec Ewa Wachowicz zrobiła sernik dyniowy. Zaczęła od roztopienia masła, które wymieszała ze zmielonymi herbatnikami. Całość przełożyła na spód tortownicy, ubiła i odstawiła do lodówki. Twaróg dwukrotnie zmieliła, przełożyła do miski i dodała purée z dyni, dolała także ekstrakt waniliowy, cukier, oraz jajka. Masę przyprawiła cynamonem i gałką muszkatołową. Wszystkie składniki dokładnie zmiksowała i przełożyła na spód. Ciasto piekła w 170 stopniach przez 50 min z funkcją z parą. Można użyć także naczynia z wodą postawionego na spodzie. Po upieczeniu schłodzony sernik udekorowała rozetkami z bitej śmietany, rodzynkami i miętą. 

Sernik dyniowy według Ewy Wachowicz

 Sernik dyniowy według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sernik dyniowy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Udka z piekarnika

A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...

Odsłon: 2481

30 min
18
Ciasta Dwukolorowy sernik na zimno n biszkopcie

Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...

Odsłon: 200

>60 min
3
Przekąski Śledź w oleju wigilijny

Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...

Odsłon: 770

30 min
4
Desery Sernik (na małą blaszkę)

Przepis na pyszny i delikatny sernik z polewą czekoladową na małą tortownicę....

Odsłon: 1069

15 min
10
60 min
24

Polecane artykuły

Informacje Wigilijna zupa grzybowa na 7 sposobów. Nieoczywiste dodatki sprawią, że szybko zniknie ze stołu

Zupa grzybowa to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jak każda z wigilijnych potraw, ma szczególne znaczenie - zjedz...

9
Informacje Nieoczywiste i efektowne ciasta na świąteczny stół

Każdy ma swój ulubiony, tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy. Najczęściej jest to sernik, makowiec lub piernik. Przy okazji świąt warto jednak spróbo...

40
Informacje Najzdrowszy ser na świecie. Ma mało kalorii i jest lekkostrawny

Parmezan to włoski specjał dojrzewający nawet do trzech lat. Wyróżnia się nie tylko intensywnym smakiem, ale też właściwościami zdrowotnymi. Dzięki...

3
Informacje Efektowne sałatki świąteczne. Smaku i wyglądu nie powstydziłaby się najlepsza gospodyni

W większości domów na wigilijnym stole musi pojawić się karp, barszcz lub zupa grzybowa, oraz cały wachlarz bożonarodzeniowych ciast. Warto przygot...

11