Boże Narodzenie na słodko

Ewa Wachowicz nawet z pozornie zwykłych produktów potrafi wyczarować wyjątkowo pyszne potrawy. W 528. odcinku programu "Ewa gotuje" wspólnie z siostrami ADiHD, czyli Iloną i Mileną Krawczyńskimi przygotowała wyborne dania, które z łatwością odtworzysz w swojej kuchni. Zrobiły zupę krem z kalafiora, gniazda z mięsem mielonym i ziemniakami, a na deser Ewa wyczarowała dyniowy sernik.

Pyszny sernik dyniowy Ewy Wachowicz z 528. odcinka "Ewa gotuje" | Fot. materiały prasowe/Polsat

W przygotowaniu pierwszego przepisu Ewie Wachowicz towarzyszyła Ilona Krawczyńska. Gotowanie zupy krem z kalafiora rozpoczęły od podsmażenia na maśle cebuli wraz z przyprawami, curry, imbirem, kuminem, kurkumą i pieprzem. Kiedy całość się skarmelizuje, dolały bulion jarzynowy. Następnie dorzuciły różyczki kalafiora, które ugotowały do miękkości. Na koniec zmiksowały zupę na gładką masę, dodały sok z cytryny. Całość podały z prażonym sezamem, odrobiną wędzonej papryki, a także natką zielonej pietruszki. 

Orientalny krem z kalafiora według Ewy Wachowicz

 Orientalny krem z kalafiora według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Orientalny krem z kalafiora według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Drugie danie tego odcinka Ewa Wachowicz przygotowała wraz z Mileną Krawczyńską, były to gniazda ziemniaczane z mięsem mielonym. Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, dodała słodką śmietankę, posiekany koperek, a następnie wszystko wymieszały. Następnie uformowały z nich kulki i wsadziły do silikonowych foremek na muffinki, tworząc w nich swego rodzaju "gniazda". Mięsny farsz powstał z dwóch rodzajów mięsa mielonego, podsmażonego wraz z cebulką, czosnkiem, papryką i pomidorami bez skórki. Całość doprawiły solą i pieprzem. Na koniec gotowym farszem wypełniły ziemniaczane gniazdka. Na wierzch starły ser. Wszystko zapiekły w piekarniku w 180 stopniach przez około 20 minut. 

Gniazda ziemniaczane z mięsem mielonym według Ewy Wachowicz

 Gniazda ziemniaczane z mięsem mielonym według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Gniazda ziemniaczane z mięsem mielonym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec Ewa Wachowicz zrobiła sernik dyniowy. Zaczęła od roztopienia masła, które wymieszała ze zmielonymi herbatnikami. Całość przełożyła na spód tortownicy, ubiła i odstawiła do lodówki. Twaróg dwukrotnie zmieliła, przełożyła do miski i dodała purée z dyni, dolała także ekstrakt waniliowy, cukier, oraz jajka. Masę przyprawiła cynamonem i gałką muszkatołową. Wszystkie składniki dokładnie zmiksowała i przełożyła na spód. Ciasto piekła w 170 stopniach przez 50 min z funkcją z parą. Można użyć także naczynia z wodą postawionego na spodzie. Po upieczeniu schłodzony sernik udekorowała rozetkami z bitej śmietany, rodzynkami i miętą. 

Sernik dyniowy według Ewy Wachowicz

 Sernik dyniowy według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sernik dyniowy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto pijak

Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...

Odsłon: 859

60 min
5
Przekąski Schab z ananasem w galarecie

Plastry duszonego schabu przybrane ananasem, polane galaretą to doskonała prz...

Odsłon: 18037

60 min
27
Ciasta Pychotka bożonarodzeniowa

Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...

Odsłon: 15231

>60 min
20
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 1866

>60 min
22