W przygotowaniu pierwszego przepisu Ewie Wachowicz towarzyszyła Ilona Krawczyńska. Gotowanie zupy krem z kalafiora rozpoczęły od podsmażenia na maśle cebuli wraz z przyprawami, curry, imbirem, kuminem, kurkumą i pieprzem. Kiedy całość się skarmelizuje, dolały bulion jarzynowy. Następnie dorzuciły różyczki kalafiora, które ugotowały do miękkości. Na koniec zmiksowały zupę na gładką masę, dodały sok z cytryny. Całość podały z prażonym sezamem, odrobiną wędzonej papryki, a także natką zielonej pietruszki.
Orientalny krem z kalafiora według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisOrientalny krem z kalafiora według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Drugie danie tego odcinka Ewa Wachowicz przygotowała wraz z Mileną Krawczyńską, były to gniazda ziemniaczane z mięsem mielonym. Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, dodała słodką śmietankę, posiekany koperek, a następnie wszystko wymieszały. Następnie uformowały z nich kulki i wsadziły do silikonowych foremek na muffinki, tworząc w nich swego rodzaju "gniazda". Mięsny farsz powstał z dwóch rodzajów mięsa mielonego, podsmażonego wraz z cebulką, czosnkiem, papryką i pomidorami bez skórki. Całość doprawiły solą i pieprzem. Na koniec gotowym farszem wypełniły ziemniaczane gniazdka. Na wierzch starły ser. Wszystko zapiekły w piekarniku w 180 stopniach przez około 20 minut.
Gniazda ziemniaczane z mięsem mielonym według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisGniazda ziemniaczane z mięsem mielonym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na koniec Ewa Wachowicz zrobiła sernik dyniowy. Zaczęła od roztopienia masła, które wymieszała ze zmielonymi herbatnikami. Całość przełożyła na spód tortownicy, ubiła i odstawiła do lodówki. Twaróg dwukrotnie zmieliła, przełożyła do miski i dodała purée z dyni, dolała także ekstrakt waniliowy, cukier, oraz jajka. Masę przyprawiła cynamonem i gałką muszkatołową. Wszystkie składniki dokładnie zmiksowała i przełożyła na spód. Ciasto piekła w 170 stopniach przez 50 min z funkcją z parą. Można użyć także naczynia z wodą postawionego na spodzie. Po upieczeniu schłodzony sernik udekorowała rozetkami z bitej śmietany, rodzynkami i miętą.
Sernik dyniowy według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisSernik dyniowy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 528. odcinek
Autorka: Opracowała: Redakcja Smaker.pl