Najlepsze przepisy na ogórki

Jubileuszowy, 500. odcinek „Ewa gotuje”

„Ewa gotuje” gości na antenie telewizji Polsat już od 2007 roku. Podczas ostatnich 16 lat widzowie mogli poznać wiele ciekawych przepisów autorstwa Ewy Wachowicz. Z okazji 500. odcinka również nie zabrakło kulinarnych inspiracji. Gospodyni, oprócz receptur na swoje dania, odsłoniła także kulisy nagrywania programu.

500. odcinek „Ewa gotuje” | Fot. materiały prasowe/Polsat

500. odcinek „Ewa gotuje” przywitał widzów nową czołówką, która została zmontowana z ujęć wybranych odcinków, nakręconych od początku istnienia programu. Przywitanie gospodyni również różniło się od tradycyjnego. Pokazała tajniki nagrywania ujęć i kuchenną krzątaninę ekipy, która przygotowuje ją do wystąpienia przed kamerą.

Rosół na perliczce z domowym makaronem według Ewy Wachowicz

 Rosół na perliczce z domowym makaronem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Rosół na perliczce z domowym makaronem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na pierwsze danie Ewa Wachowicz ugotowała rosół na perliczce z domowym makaronem. Jest to już jej 18. rosół, który pokazała w programie. Przyrządzenie zupy zaczęła od przełożenia mięsa do garnka z wodą. Do środka dodała sporą porcję warzyw, w tym: selera, pietruszkę, marchewkę, pora i opaloną cebulę. Wywar posoliła. W trakcie gotowania Ewa zebrała z góry szumowinę. Dla głębi smaku bulion gospodyni doprawiła gwiazdkami anyżu, listkami laurowymi, ziarenkami ziela angielskiego, szczyptą szafranu i pęczkiem lubczyku. Rosół gotowała na wolnym ogniu przez 2 godziny. W tym czasie zajęła się przygotowaniem domowego makaronu.

Na stolnicę wysypała pół kilograma mąki, zrobiła wgłębienie, do którego wbiła jedno całe jajko i około 6 żółtek. Mąkę zagarnęła do środka i zagniotła gładkie jednolite ciasto, które następnie przykryła miską i odstawiła na około 30 minut. Po tym czasie Ewa Wachowicz przystąpiła do rozwałkowania ciasta na cienkie placki. Powiesiła je na drążku, żeby przeschły. Ten zabieg sprawił, że podczas zwijania w rulon, ciasto się nie posklejało. Cieniutko pokrojony makaron ugotowała we wrzącej, osolonej wodzie.

Polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku według Ewy Wachowicz

 Polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne dla Ewy Wachowicz przygotował znany i ceniony szef kuchni - Mateusz Gessler. Były to polędwiczki wieprzowe w boczku serwowane z pysznym purée ziemniaczanym, z pudrem z grzybów. Pracę nad potrawą rozpoczął od marynaty do wieprzowiny, która powstała ze słodkiej i ostrej papryki, imbiru, pudru z suszonych grzybów oraz oleju z pestek winogron. Zrobił również marynatę do boczku, którym owinął przyprawiony wcześniej kawałek mięsa. Do tego celu wykorzystał powidła i musztardę z gorczycą. Obsmażone i zamarynowane polędwiczki polał winnym sosem i wstawił do rozgrzanego piekarnika na zaledwie 12 minut. Potrawę zaserwował z prawdziwym francuskim purée ziemniaczanym, doprawionym pudrem z grzybów.

Panettone, czyli babka po włosku według Ewy Wachowicz

 Panettone, czyli babka po włosku według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Panettone, czyli babka po włosku według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W jubileuszowym odcinku nie zabrakło również deseru. Tym razem Ewa Wachowicz pokazała, jak upiec słynną włoską babkę panettone. Przepis składa się z dwóch ciast drożdżowych. Pierwsze ciasto Ewa zrobiła na świeżych drożdżach, ciepłej wodzie, cukrze i mące. Składniki wymieszała, miskę przykryła folią spożywczą i ostawiła na 12 godzin.

Pod koniec wyrastania przygotowała drugie ciasto drożdżowe, do którego użyła miękkie masło utarte z cukrem, jajka, żółtka i skórkę otartą z pomarańczy. Do ciasta dodała świeże drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie oraz mąkę. Masę wyrobiła dłońmi.

Następnie gospodyni połączyła w misce dwa rodzaje ciasta. Dodała jeszcze odrobinę mąki. Składniki wyrobiła na gładką, jednolitą masę. Ciasto odstawiła w ciepłe miejsce na około godzinę.

Do wyrośniętego ciasta drożdżowego Ewa dodała namoczone w rumie rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Babkę panettone ponownie odstawiła do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie napowietrzyła ciasto, miskę przykryła ściereczką i odstawiła w ciepłe miejsce. Czynność powtarzała co 20 minut, około 3-4 razy.

Na koniec babkę panettone gospodyni przełożyła do małej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarowała roztrzepanym jajkiem. Wypiek udekorowała płatkami migdałów. Ciasto jeszcze raz odstawiła do wyrośnięcia, następnie wstawiła do piekarnika i piekła przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto odwróciła do góry dnem i zawiesiła w powietrzu przy użyciu szpikulców do szaszłyków. Dzięki temu upieczone ciasto pozostało niebywale puszyste i smaczne.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”? 
Są dostępne na PolsatBoxGo »  

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 500. odcinek

Autor: Diana Polska-Pękala

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wiśniowy lodowiec

Ciasto/deser bez pieczenia. Z wykorzystaniem wiśni/pulpy wiśniowej, która z...

Odsłon: 657

30 min
16
Sałatki Surówka z kapusty z sosem farmerskim

Prosty sos majonezowo -śmietanowy z czosnkiem i dużą garścią ziół: koperku, s...

Odsłon: 1076

30 min
6
Przetwory Galaretka z czarnej porzeczki na zimno

Tak zrobionej na zimę, do słoiczków, czarnej porzeczki nie trzeba pasteryzowa...

Odsłon: 156

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jest niskokaloryczny, ma dużo błonnika. Dlaczego warto jeść agrest i jak go wykorzystać w kuchni

Dla jednych owoce te są zbyt kwaśne, dla innych to kwintesencja letniego smaku. Agrest, bo o nim mowa, kryje w sobie mnóstwo właściwości prozdrowot...

0
Informacje Obiady do słoika na wyjazd. Co zabrać na wakacje pod namiotem, biwak lub wycieczkę?

Ze względu na inflację i wzrost cen, coraz więcej Polaków odwołuje wakacje lub szuka niskobudżetowych rozwiązań. Jednym ze sposobów na zaoszczędzen...

24
Informacje Straszyły w PRL-u, a dziś są popularne. Kanapka z metką czy mortadelą?

Mięsne wyroby w PRL-u pozostawiały wiele do życzenia. Jednocześnie były rzadko dostępne, więc gdy już się pojawiały, każdy ich próbował. Czy pamięt...

9
Informacje Prawie bez kalorii, samo zdrowie. Domowe dżemy z zamiennikiem cukru

Alternatywy dla tradycyjnych, przesyconych przetworów stają się coraz bardziej popularne. Jedną z nich jest ksylitol - naturalny słodzik o niskiej...

19