Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

„Ewa gotuje” gości na antenie telewizji Polsat już od 2007 roku. Podczas ostatnich 16 lat widzowie mogli poznać wiele ciekawych przepisów autorstwa Ewy Wachowicz. Z okazji 500. odcinka również nie zabrakło kulinarnych inspiracji. Gospodyni, oprócz receptur na swoje dania, odsłoniła także kulisy nagrywania programu.

500. odcinek „Ewa gotuje” | Fot. materiały prasowe/Polsat

500. odcinek „Ewa gotuje” przywitał widzów nową czołówką, która została zmontowana z ujęć wybranych odcinków, nakręconych od początku istnienia programu. Przywitanie gospodyni również różniło się od tradycyjnego. Pokazała tajniki nagrywania ujęć i kuchenną krzątaninę ekipy, która przygotowuje ją do wystąpienia przed kamerą.

Rosół na perliczce z domowym makaronem według Ewy Wachowicz

 Rosół na perliczce z domowym makaronem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Rosół na perliczce z domowym makaronem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na pierwsze danie Ewa Wachowicz ugotowała rosół na perliczce z domowym makaronem. Jest to już jej 18. rosół, który pokazała w programie. Przyrządzenie zupy zaczęła od przełożenia mięsa do garnka z wodą. Do środka dodała sporą porcję warzyw, w tym: selera, pietruszkę, marchewkę, pora i opaloną cebulę. Wywar posoliła. W trakcie gotowania Ewa zebrała z góry szumowinę. Dla głębi smaku bulion gospodyni doprawiła gwiazdkami anyżu, listkami laurowymi, ziarenkami ziela angielskiego, szczyptą szafranu i pęczkiem lubczyku. Rosół gotowała na wolnym ogniu przez 2 godziny. W tym czasie zajęła się przygotowaniem domowego makaronu.

Na stolnicę wysypała pół kilograma mąki, zrobiła wgłębienie, do którego wbiła jedno całe jajko i około 6 żółtek. Mąkę zagarnęła do środka i zagniotła gładkie jednolite ciasto, które następnie przykryła miską i odstawiła na około 30 minut. Po tym czasie Ewa Wachowicz przystąpiła do rozwałkowania ciasta na cienkie placki. Powiesiła je na drążku, żeby przeschły. Ten zabieg sprawił, że podczas zwijania w rulon, ciasto się nie posklejało. Cieniutko pokrojony makaron ugotowała we wrzącej, osolonej wodzie.

Polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku według Ewy Wachowicz

 Polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne dla Ewy Wachowicz przygotował znany i ceniony szef kuchni - Mateusz Gessler. Były to polędwiczki wieprzowe w boczku serwowane z pysznym purée ziemniaczanym, z pudrem z grzybów. Pracę nad potrawą rozpoczął od marynaty do wieprzowiny, która powstała ze słodkiej i ostrej papryki, imbiru, pudru z suszonych grzybów oraz oleju z pestek winogron. Zrobił również marynatę do boczku, którym owinął przyprawiony wcześniej kawałek mięsa. Do tego celu wykorzystał powidła i musztardę z gorczycą. Obsmażone i zamarynowane polędwiczki polał winnym sosem i wstawił do rozgrzanego piekarnika na zaledwie 12 minut. Potrawę zaserwował z prawdziwym francuskim purée ziemniaczanym, doprawionym pudrem z grzybów.

Panettone, czyli babka po włosku według Ewy Wachowicz

 Panettone, czyli babka po włosku według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Panettone, czyli babka po włosku według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W jubileuszowym odcinku nie zabrakło również deseru. Tym razem Ewa Wachowicz pokazała, jak upiec słynną włoską babkę panettone. Przepis składa się z dwóch ciast drożdżowych. Pierwsze ciasto Ewa zrobiła na świeżych drożdżach, ciepłej wodzie, cukrze i mące. Składniki wymieszała, miskę przykryła folią spożywczą i ostawiła na 12 godzin.

Pod koniec wyrastania przygotowała drugie ciasto drożdżowe, do którego użyła miękkie masło utarte z cukrem, jajka, żółtka i skórkę otartą z pomarańczy. Do ciasta dodała świeże drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie oraz mąkę. Masę wyrobiła dłońmi.

Następnie gospodyni połączyła w misce dwa rodzaje ciasta. Dodała jeszcze odrobinę mąki. Składniki wyrobiła na gładką, jednolitą masę. Ciasto odstawiła w ciepłe miejsce na około godzinę.

Do wyrośniętego ciasta drożdżowego Ewa dodała namoczone w rumie rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Babkę panettone ponownie odstawiła do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie napowietrzyła ciasto, miskę przykryła ściereczką i odstawiła w ciepłe miejsce. Czynność powtarzała co 20 minut, około 3-4 razy.

Na koniec babkę panettone gospodyni przełożyła do małej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarowała roztrzepanym jajkiem. Wypiek udekorowała płatkami migdałów. Ciasto jeszcze raz odstawiła do wyrośnięcia, następnie wstawiła do piekarnika i piekła przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto odwróciła do góry dnem i zawiesiła w powietrzu przy użyciu szpikulców do szaszłyków. Dzięki temu upieczone ciasto pozostało niebywale puszyste i smaczne.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”? 
Są dostępne na PolsatBoxGo »  

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 500. odcinek

Autor: Diana Polska-Pękala

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Babka marchewkowa korzenna

Prosta babka marchewkowa, puszysta, wilgotna i delikatna. Dodamy do niej odro...

Odsłon: 78

30 min
2
Zupy Barszcz biały z kiełbasą

Czym różni się wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkami od żurku z taki...

Odsłon: 6855

30 min
10
Dania główne Nuggetsy z kurczaka

Smaczny dodatek do obiadu idealnie komponuje się surówką z kapusty . Pokocha...

Odsłon: 3155

30 min
7
Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

Odsłon: 692049

60 min
1164
Przekąski Jajka w sosie z kaparami

Jeśli lubicie kapary, to ten sos na pewno Wam posmakuje, jest idealny do jaje...

Odsłon: 176

30 min
2
15 min
5