Ewa Wachowicz w swoich przepisach często nawiązuje do korzeni i smaków dzieciństwa. Tym razem był to typowo wiejski produkt, taki jak twaróg. Do jego przygotowania Ewa wykorzystała świeże mleko prosto od krowy, które gospodyni przelała do kamionki i odstawiła na dwa dni w ciepłe miejsce. Dzięki temu uzyskała kwaśne mleko. Podobny efekt można uzyskać również, korzystając z zakupionego w sklepie mleka w plastikowej butelce. Do tego celu najlepiej wybrać produkt pasteryzowany w niskiej temperaturze. Dobrym pomysłem jest dodanie do niego dwóch łyżek kwaśnej śmietany.

Domowy ser biały według Ewy Wachowicz

Domowy ser biały według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Domowe kwaśne mleko Ewa przełożyła do garnka i postawiła na kuchence. Dobrze uwarzony ser powinien być podgrzewany na niewielkim ogniu przez około godzinę. Po tym czasie należy odcedzić ser przez pieluchę tetrową, delikatnie odcisnąć z nadmiaru serwatki i zostawić do odcieknięcia na kilka godzin.
Pozostałą serwatkę można wypić lub wykorzystać do zupy. Jest bardzo zdrowa, dlatego nie warto jej wylewać.
Vichysoisse według Ewy Wachowicz

Vichysoisse według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się niesamowicie prosta i smaczna zupa, którą można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ten francuski klasyk smakiem przypomina naszą tradycyjną, polską kartoflankę, podaną w postaci gęstego kremu. Zupa zabielona kwaśną śmietaną oraz doprawiona świeżo zmielonym, białym pieprzem i solą smakuje rewelacyjnie.
Makaron z serem i truskawkami według Ewy Wachowicz

Makaron z serem i truskawkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Każdy ma swoje ulubione danie z dzieciństwa. Ewa Wachowicz jako mała dziewczyna uwielbiała zajadać się makaronem z twarogiem i truskawkami. To niezwykle proste, smaczne i tanie danie Ewa nieco udoskonaliła. Do umytych i skrojonych w ćwiartki truskawek dodała odrobinę syropu klonowego oraz kilka świeżych listków mięty. Twaróg gospodyni doprawiła cynamonem i białym cukrem. Ugotowany makaron przełożyła do palonego masła. Tak skomponowane danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Sorbet arbuzowo-malinowy według Ewy Wachowicz

Sorbet arbuzowo-malinowy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na koniec odcinka Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić domowy, orzeźwiający sorbet. Pracę nad deserem gospodyni rozpoczęła od usunięcia wszystkich pestek z arbuza, którego następnie pokroiła i włożyła do wysokiego naczynia. Dodała do niego maliny. Owoce dosłodziła miodem oraz doprawiła sokiem z limonki. Następnie wszystkie składniki zmiksowała, przelała do szklanego naczynia i wstawiła do zamrażalnika na sześć godzin. Deser warto mieszać co około pół godziny, tak aby uzyskał idealną konsystencję.
Zobacz także:
Przetwory Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Sprawdź, co poleca jej córka »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »