Ewa Wachowicz w swoich przepisach często nawiązuje do korzeni i smaków dzieciństwa. Tym razem był to typowo wiejski produkt, taki jak twaróg. Do jego przygotowania Ewa wykorzystała świeże mleko prosto od krowy, które gospodyni przelała do kamionki i odstawiła na dwa dni w ciepłe miejsce. Dzięki temu uzyskała kwaśne mleko. Podobny efekt można uzyskać również, korzystając z zakupionego w sklepie mleka w plastikowej butelce. Do tego celu najlepiej wybrać produkt pasteryzowany w niskiej temperaturze. Dobrym pomysłem jest dodanie do niego dwóch łyżek kwaśnej śmietany.
Domowy ser biały według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisDomowy ser biały według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Domowe kwaśne mleko Ewa przełożyła do garnka i postawiła na kuchence. Dobrze uwarzony ser powinien być podgrzewany na niewielkim ogniu przez około godzinę. Po tym czasie należy odcedzić ser przez pieluchę tetrową, delikatnie odcisnąć z nadmiaru serwatki i zostawić do odcieknięcia na kilka godzin.
Pozostałą serwatkę można wypić lub wykorzystać do zupy. Jest bardzo zdrowa, dlatego nie warto jej wylewać.
Vichysoisse według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisVichysoisse według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się niesamowicie prosta i smaczna zupa, którą można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ten francuski klasyk smakiem przypomina naszą tradycyjną, polską kartoflankę, podaną w postaci gęstego kremu. Zupa zabielona kwaśną śmietaną oraz doprawiona świeżo zmielonym, białym pieprzem i solą smakuje rewelacyjnie.
Makaron z serem i truskawkami według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisMakaron z serem i truskawkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Każdy ma swoje ulubione danie z dzieciństwa. Ewa Wachowicz jako mała dziewczyna uwielbiała zajadać się makaronem z twarogiem i truskawkami. To niezwykle proste, smaczne i tanie danie Ewa nieco udoskonaliła. Do umytych i skrojonych w ćwiartki truskawek dodała odrobinę syropu klonowego oraz kilka świeżych listków mięty. Twaróg gospodyni doprawiła cynamonem i białym cukrem. Ugotowany makaron przełożyła do palonego masła. Tak skomponowane danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Sorbet arbuzowo-malinowy według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisSorbet arbuzowo-malinowy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na koniec odcinka Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić domowy, orzeźwiający sorbet. Pracę nad deserem gospodyni rozpoczęła od usunięcia wszystkich pestek z arbuza, którego następnie pokroiła i włożyła do wysokiego naczynia. Dodała do niego maliny. Owoce dosłodziła miodem oraz doprawiła sokiem z limonki. Następnie wszystkie składniki zmiksowała, przelała do szklanego naczynia i wstawiła do zamrażalnika na sześć godzin. Deser warto mieszać co około pół godziny, tak aby uzyskał idealną konsystencję.
Zobacz także:
Przetwory Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Sprawdź, co poleca jej córka »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »