Dania jednogarnkowe

Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulinarną podróż po smakach jesieni. Nie zabraknie dyni, gęsiny, oraz gruszek, było sycąco i aromatycznie. Koniecznie, sprawdź, jakie dania wyczarowała tym razem Ewa Wachowicz.

Pyszne dania w jesiennym stylu autorstwa Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

Pierwszym daniem odcinka była zupa dyniowa z kurkami. Ewa zaczęła od wydrążenia i pokrojenia dyni. Warto wspomnieć, że odmiany hokkaido nie trzeba obierać. Do dużego garnka wrzuciła masło klarowane, dodała kawałki dyni i marchewki i wszystko podsmażyła. Dorzuciła także cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zalała jarzynowym wywarem i ugotowała pod przykryciem do miękkości. W międzyczasie podsmażyła kurki. Ugotowaną zupę zmiksowała na aksamitny krem i zakwasiła sokiem z cytryny. Doprawiła solą, pieprzem, oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową. Na koniec zahartowała śmietanę i dodała ją do zupy. Gotowy krem dyniowy podała z podsmażonymi kurkami i pesto z pietruszki. 

Zupa dyniowa z kurkami według Ewy Wachowicz

 Zupa dyniowa z kurkami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zupa dyniowa z kurkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa Wachowicz zrobiła pieczoną gęś z konfitowanymi ziemniaczkami i domowymi buraczkami. Zaczęła od przygotowania marynaty, do miseczki dodała musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmaryn, świeżo mielony pieprz, miód i oliwę z oliwek. Całość wymieszała. Piersi z gęsi nacięła, a następnie posmarowała marynatą od strony bez skórki. Tak przygotowane mięso wstawiła do zamykanego naczynia żaroodpornego skórką do góry i odstawiła na dwie do trzech godzin. Można odłożyć je do lodówki na całą noc. 

Zamarynowane mięso usmażyła na suchej patelni skórą do dołu na małym ogniu. Mięso przesmażyła chwilę z drugiej strony. Posoliła także mięso od strony skórki. Gęsinę przełożyła do naczynia żaroodpornego skórą do góry, posmarowała ją resztką marynaty, dolała także szklankę cydru, oraz dorzuciła świeży rozmaryn. Mięso piekła w 170 stopniach do miękkości. 

W garnku umieściła małe ziemniaczki ze świeżym rozmarynem, tymiankiem i czosnkiem, wszystko zalała olejem z pestek winogron. A następnie poddała je konfitowaniu, czyli gotowaniu w tłuszczu. Gotowała na małym ogniu do miękkości. Gotową gęś podała z ziemniaczkami oraz domowymi buraczkami ze słoika.

Piersi z gęsi pieczone według Ewy Wachowicz

 Piersi z gęsi pieczone według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Piersi z gęsi pieczone według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec prowadząca przygotowała drożdżowe ciasto z dodatkiem gruszek. Zaczęła od przesiania 550 g mąki orkiszowej jasnej. W rondelku  zmieszała pół szklanki wody oraz pół szklanki śmietanki 36 proc., dodała także pół kostki masła i wszystko rozpuściła. W misce z mąką zrobiła dołek, do której rozkruszyła drożdże oraz dosypała łyżkę cukru waniliowego, cztery łyżki cukru, po czym dolała nieco śmietanki z wodą i masłem. Delikatnie zamieszała, przykryła wszystko ściereczkę i odstawiła na mniej więcej 15 minut.

W międzyczasie w osobnej misce połączyła mąkę z cukrem i masłem i zagniotła wszystko na kruszonkę. Ciasto odstawiła do zamrażalnika. Po kwadransie zaczyn powinien być gotowy, do miski wbiła dwa jajka, dolała śmietanę z wodą i masłem. Wszystko wymieszała za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrobiła ciasto rękami. Przykryła je ściereczką i odstawiła na godzinę.

Na blachę wyłożoną papierem wyrzuciła ciasto, a następnie rozprowadziła je natłuszczonymi dłońmi. Tak przygotowane ciasto odstawiła na bok. Po czym obrała cztery gruszki, pokroiła je w kostkę i dodała na ciasto. Na wierzchu dodała kruszonkę. Piekła ok. 40-45 minut w 170 stopniach. Całość posypała cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.

 

Ciasto drożdżowe z gruszkami Ewy Wachowicz

 Ciasto drożdżowe z gruszkami Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasto drożdżowe z gruszkami Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 523. odcinek

Autorka: Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Niewidzialna szarlotka

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem po...

Odsłon: 80

30 min
2
30 min
1

Przepis dnia

Dania główne Pieczonki w papilotkach

Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...

Odsłon: 13064

30 min
15
Dania główne Kotleciki Szu Szu

Przepis na kotleciki Szu Szu to idealna propozycja na szybki i smaczny obiad,...

Odsłon: 1251

60 min
2
30 min
0
Zupy kartoflanka

Zupka kartoflanka to taka zupka, po której zjedzeniu nie potrzebujemy już dru...

Odsłon: 188

>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

7
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5
Informacje Jaka kawa jest najzdrowsza? Poznaj zalety różnych rodzajów kawy

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznego naparu. Jednak n...

0