Pierwszym daniem odcinka była zupa dyniowa z kurkami. Ewa zaczęła od wydrążenia i pokrojenia dyni. Warto wspomnieć, że odmiany hokkaido nie trzeba obierać. Do dużego garnka wrzuciła masło klarowane, dodała kawałki dyni i marchewki i wszystko podsmażyła. Dorzuciła także cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zalała jarzynowym wywarem i ugotowała pod przykryciem do miękkości. W międzyczasie podsmażyła kurki. Ugotowaną zupę zmiksowała na aksamitny krem i zakwasiła sokiem z cytryny. Doprawiła solą, pieprzem, oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową. Na koniec zahartowała śmietanę i dodała ją do zupy. Gotowy krem dyniowy podała z podsmażonymi kurkami i pesto z pietruszki.
Zupa dyniowa z kurkami według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisZupa dyniowa z kurkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na danie główne Ewa Wachowicz zrobiła pieczoną gęś z konfitowanymi ziemniaczkami i domowymi buraczkami. Zaczęła od przygotowania marynaty, do miseczki dodała musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmaryn, świeżo mielony pieprz, miód i oliwę z oliwek. Całość wymieszała. Piersi z gęsi nacięła, a następnie posmarowała marynatą od strony bez skórki. Tak przygotowane mięso wstawiła do zamykanego naczynia żaroodpornego skórką do góry i odstawiła na dwie do trzech godzin. Można odłożyć je do lodówki na całą noc.
Zamarynowane mięso usmażyła na suchej patelni skórą do dołu na małym ogniu. Mięso przesmażyła chwilę z drugiej strony. Posoliła także mięso od strony skórki. Gęsinę przełożyła do naczynia żaroodpornego skórą do góry, posmarowała ją resztką marynaty, dolała także szklankę cydru, oraz dorzuciła świeży rozmaryn. Mięso piekła w 170 stopniach do miękkości.
W garnku umieściła małe ziemniaczki ze świeżym rozmarynem, tymiankiem i czosnkiem, wszystko zalała olejem z pestek winogron. A następnie poddała je konfitowaniu, czyli gotowaniu w tłuszczu. Gotowała na małym ogniu do miękkości. Gotową gęś podała z ziemniaczkami oraz domowymi buraczkami ze słoika.
Piersi z gęsi pieczone według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPiersi z gęsi pieczone według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na koniec prowadząca przygotowała drożdżowe ciasto z dodatkiem gruszek. Zaczęła od przesiania 550 g mąki orkiszowej jasnej. W rondelku zmieszała pół szklanki wody oraz pół szklanki śmietanki 36 proc., dodała także pół kostki masła i wszystko rozpuściła. W misce z mąką zrobiła dołek, do której rozkruszyła drożdże oraz dosypała łyżkę cukru waniliowego, cztery łyżki cukru, po czym dolała nieco śmietanki z wodą i masłem. Delikatnie zamieszała, przykryła wszystko ściereczkę i odstawiła na mniej więcej 15 minut.
W międzyczasie w osobnej misce połączyła mąkę z cukrem i masłem i zagniotła wszystko na kruszonkę. Ciasto odstawiła do zamrażalnika. Po kwadransie zaczyn powinien być gotowy, do miski wbiła dwa jajka, dolała śmietanę z wodą i masłem. Wszystko wymieszała za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrobiła ciasto rękami. Przykryła je ściereczką i odstawiła na godzinę.
Na blachę wyłożoną papierem wyrzuciła ciasto, a następnie rozprowadziła je natłuszczonymi dłońmi. Tak przygotowane ciasto odstawiła na bok. Po czym obrała cztery gruszki, pokroiła je w kostkę i dodała na ciasto. Na wierzchu dodała kruszonkę. Piekła ok. 40-45 minut w 170 stopniach. Całość posypała cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.
Ciasto drożdżowe z gruszkami Ewy Wachowicz
Zobacz przepisCiasto drożdżowe z gruszkami Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 523. odcinek
Autorka: Opracowała: Redakcja Smaker.pl