Dania jednogarnkowe

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulinarną podróż po smakach jesieni. Nie zabraknie dyni, gęsiny, oraz gruszek, było sycąco i aromatycznie. Koniecznie, sprawdź, jakie dania wyczarowała tym razem Ewa Wachowicz.

Pyszne dania w jesiennym stylu autorstwa Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

Pierwszym daniem odcinka była zupa dyniowa z kurkami. Ewa zaczęła od wydrążenia i pokrojenia dyni. Warto wspomnieć, że odmiany hokkaido nie trzeba obierać. Do dużego garnka wrzuciła masło klarowane, dodała kawałki dyni i marchewki i wszystko podsmażyła. Dorzuciła także cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zalała jarzynowym wywarem i ugotowała pod przykryciem do miękkości. W międzyczasie podsmażyła kurki. Ugotowaną zupę zmiksowała na aksamitny krem i zakwasiła sokiem z cytryny. Doprawiła solą, pieprzem, oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową. Na koniec zahartowała śmietanę i dodała ją do zupy. Gotowy krem dyniowy podała z podsmażonymi kurkami i pesto z pietruszki. 

Zupa dyniowa z kurkami według Ewy Wachowicz

 Zupa dyniowa z kurkami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zupa dyniowa z kurkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa Wachowicz zrobiła pieczoną gęś z konfitowanymi ziemniaczkami i domowymi buraczkami. Zaczęła od przygotowania marynaty, do miseczki dodała musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmaryn, świeżo mielony pieprz, miód i oliwę z oliwek. Całość wymieszała. Piersi z gęsi nacięła, a następnie posmarowała marynatą od strony bez skórki. Tak przygotowane mięso wstawiła do zamykanego naczynia żaroodpornego skórką do góry i odstawiła na dwie do trzech godzin. Można odłożyć je do lodówki na całą noc. 

Zamarynowane mięso usmażyła na suchej patelni skórą do dołu na małym ogniu. Mięso przesmażyła chwilę z drugiej strony. Posoliła także mięso od strony skórki. Gęsinę przełożyła do naczynia żaroodpornego skórą do góry, posmarowała ją resztką marynaty, dolała także szklankę cydru, oraz dorzuciła świeży rozmaryn. Mięso piekła w 170 stopniach do miękkości. 

W garnku umieściła małe ziemniaczki ze świeżym rozmarynem, tymiankiem i czosnkiem, wszystko zalała olejem z pestek winogron. A następnie poddała je konfitowaniu, czyli gotowaniu w tłuszczu. Gotowała na małym ogniu do miękkości. Gotową gęś podała z ziemniaczkami oraz domowymi buraczkami ze słoika.

Piersi z gęsi pieczone według Ewy Wachowicz

 Piersi z gęsi pieczone według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Piersi z gęsi pieczone według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec prowadząca przygotowała drożdżowe ciasto z dodatkiem gruszek. Zaczęła od przesiania 550 g mąki orkiszowej jasnej. W rondelku  zmieszała pół szklanki wody oraz pół szklanki śmietanki 36 proc., dodała także pół kostki masła i wszystko rozpuściła. W misce z mąką zrobiła dołek, do której rozkruszyła drożdże oraz dosypała łyżkę cukru waniliowego, cztery łyżki cukru, po czym dolała nieco śmietanki z wodą i masłem. Delikatnie zamieszała, przykryła wszystko ściereczkę i odstawiła na mniej więcej 15 minut.

W międzyczasie w osobnej misce połączyła mąkę z cukrem i masłem i zagniotła wszystko na kruszonkę. Ciasto odstawiła do zamrażalnika. Po kwadransie zaczyn powinien być gotowy, do miski wbiła dwa jajka, dolała śmietanę z wodą i masłem. Wszystko wymieszała za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrobiła ciasto rękami. Przykryła je ściereczką i odstawiła na godzinę.

Na blachę wyłożoną papierem wyrzuciła ciasto, a następnie rozprowadziła je natłuszczonymi dłońmi. Tak przygotowane ciasto odstawiła na bok. Po czym obrała cztery gruszki, pokroiła je w kostkę i dodała na ciasto. Na wierzchu dodała kruszonkę. Piekła ok. 40-45 minut w 170 stopniach. Całość posypała cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.

 

Ciasto drożdżowe z gruszkami Ewy Wachowicz

 Ciasto drożdżowe z gruszkami Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasto drożdżowe z gruszkami Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 523. odcinek

Autorka: Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to szybkie, tanie i proste ciasto. Marchewka nie jest wycz...

Odsłon: 1863

30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

3
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4