Ewa Wachowicz lubi wykorzystywać ładną pogodą do aktywności na świeżym powietrzu. W słoneczne dni wybiera między innymi rowerowe przejażdżki w okolicach Babiej Góry. Po wysiłku fizycznym przychodzi jednak czas na uzupełnienie spalonych kalorii. Prowadząca postanowiła więc przygotować pyszną zupę.
Przygotowanie kremowej kartoflanki Ewa zaczęła od dodania do rozgrzanego garnka klarowanego masła, następnie podsmażyła na nim posiekaną cebulę oraz dwa ząbki czosnku. Do tego przepisu wystarczy dodać cztery ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Następnie całość należy zalać wywarem jarzynowym i gotować całość do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Teraz przychodzi czas na zmiksowanie zupy, oraz dodanie do niej tartego żółtego sera, kwaśnej śmietany oraz natki pietruszki do dekoracji. Zupa najlepiej smakuje z grzankami natartymi czosnkiem oraz z zapieczonym żółtym serem.
Serowy krem z ziemniaków Ewy Wachowicz
Zobacz przepisSerowy krem z ziemniaków Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na drugie danie Ewa Wachowicz przygotowała gulasz segedyński, w jej wersji gotuje się go w specjalnym kociołku. Danie to pochodzi z Węgier, przygotowane jest na bazie mięsa wieprzowego oraz kiszonej kapusty.
Do rozgrzanego kociołka prowadząca dodała smalec, a następnie dorzuciła cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy przyrumieni się na złoty kolor, należy wrzucić mięso wieprzowe, zamarynowane w czosnku, liściach laurowych, zielu angielskim oraz soli. Kiedy lekko się podsmaży należy wlać piwo, w którym mięso powinno dusić się do momentu, aż zmięknie. Kolejnym krokiem będzie dodanie pokrojonej kiszonej kapusty oraz przecieru pomidorowego. Całość można doprawić solą i pieprzem. W razie gdyby gulasz był zbyt kwaśny, wystarczy dodać miód. Na koniec Ewa dodała pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Gulasz warto poddusić jeszcze przez kilka minut. Danie podawane jest z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Gulasz segedyński z kociołka Ewy Wachowicz
Zobacz przepisGulasz segedyński z kociołka Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W tym odcinku na deser prowadząca postanowiła zrobić imbirowe babeczki z gruszką. Do miski należy wbić dwa jajka, dodać 250 g drobnego cukru trzcinowego, a następnie wszystko zmiksować na jednolitą piankę. Do masy trzeba także przesiać 250 g mąki orkiszowej jasnej typ 700 z dodatkiem dwóch łyżeczek proszku do pieczenia. Kolejnym krokiem będzie wsypanie łyżeczki imbiru, dodanie 150 g kwaśnej śmietany, 120 ml oleju oraz sporej łyżki miodu gryczanego. Wszystkie składniki należy utrzeć na gładką masę, mieszając w jedną stronę. Gruszki należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie dorzucić do ciasta i wszystko wymieszać. Masę trzeba przełóż do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami, do 2/3 wysokości. Babeczki powinny piec się przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na koniec wystarczy posypać je cukrem pudrem.
Babeczki imbirowe z gruszką Ewy Wachowicz
Zobacz przepisBabeczki imbirowe z gruszką Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Smaker/Polsat
Opracowała: Anna Hutek-Brzezinka